Ako jablko dokáže pomôcť v kuchyni?

Vedeli ste, že už jediné nahnité jablko vám pokazí celý košík? Jablká sa radia medzi ovocie, ktoré produkuje etylén. Tento plyn podporuje zretie. Zvýšené množstvo etylénu z jediného nahnitého jablka vám preto podstatne urýchli starnutie všetkých jabĺk v košíku.

 

Ak dáte napríklad zrelé jablká vedľa čerstvých kvetín vo váze, kvety môžu predčasne zvädnúť. Avšak dosť bolo už negatívneho pohľadu na toto ovocie. Jablká nie sú len chutné, ale vedia nám aj šikovne pomôcť v kuchyni. Ako?

 

Zrelé jablko pre urýchlenie dozrievania

Máte doma paradajky, ale nevyzerajú byť ešte dozreté? Netrápte sa. Paradajky veľmi rýchlo dozrejú, ak ich na pár dní uložíte do papierového vrecka a pridáte k nim aj zrelé jablko. Ideálny pomer je 5 paradajok na jedno jablko. 

 

Pozri aj: Poradíme, ako v domácnosti využijete netradične fén na vlasy!

jablko urýchľuje dozrievanie

Zdroj: Shutterstock®

Šťavnaté kura

Stáva sa vám, že pri pečení sa vám kurča v rúre vždy vysuší? Nerozčuľujte sa. Nabudúce doň vložte jablko a až potom ho uložte na pekáč. Keď sa kurča dopečie, jablko odstráňte a pochutnajte si na vynikajúcom a najmä šťavnatom mäsku. 

 

Zachráňte presolenú polievku

Neslaná polievka nestojí za veľa, ale aj najlepšej gazdinke občas pri solení ujde ruka. Už sa vám to stalo? Polievku ste museli vyhodiť? Odteraz už vždy budete vedieť, ako polievku "odsolíte". Ak sa vám teda stane, že polievku omylom presolíte, prihoďte do hrnca niekoľko kúskov jablka. Polievku potom varte ešte asi 10 minút. Nakoniec kúsky jablka vyberte, súčasne s nimi odstránite aj nadbytočnú soľ.

 

Cukor stále sypký

Najmä hnedý cukor má jednu veľmi nepríjemnú vlastnosť - vo vlhkejšom prostredí tvrdne. Našťastie existuje ľahký spôsob, ako takýto stav odvrátiť. Do zatváracieho vrecúška dajte štvrtinu jablka a kus stvrdnutého cukru. Potom vrecúško poriadne uzavrite a uložte ho na deň či dva na suché miesto. Cukor zmäkne a budete ho môcť používať.

 

Bude ťa zaujímať: V týchto krajinách žijú najkrajší muži sveta

čím odsoliť polievku

Zdroj: Shutterstock®

Aby boli koláče dlho čerstvé

Chcete jednoduchý a účinný recept, ako predĺžiť životnosť koláčom či už tým, ktoré si doma sama napečiete alebo tým, ktoré kúpite v obchode? Skladujte ich spolu s polovičkou jablka. Koláč si uchová vláčnosť a vlhkosť oveľa dlhšie, než keby bol len v chladničke. 

Používate jablká aj iným spôsobom v domácnosti?

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

2 komentárov

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

01.08.2017 11:33

jedno jabĺčko denne je výborné aj spapať ....na zdravie..

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

18.05.2019 22:44

Jablká mám rada a mám domáce mňaký každý deň jedno aj dve

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.