Je až nepochopiteľné, prečo sa chren používa v zmysle nadávky... veď chren je taký silný a nápomocný liečiteľ, že si, naopak, zasluhuje kusisko úcty a vďačnosti! Ako je to možné? Nikam neodchádzajte, pretože veríme, že po prečítaní tohto článku už nikdy nebudete vnímať chren ako doposiaľ. Chren ako liek – to je téma, ktorej sa dnes budeme venovať.
Chren a jeho liečivé účinky
Chren je mimoriadne vzácny a nápomocný tým, že stimuluje prekrvenie, za čo vďačíme práve jeho ostrosti. Obsahuje totiž horčicové oleje a iné látky, zamedzujúce zvýšenému zrážaniu krvi, ktoré častokrát spôsobujú ťažké a mastné jedlá. Chren navyše dokáže vyplaviť z tela, konkrétne z tepien a žíl, takzvaný fibrín, spôsobujúci zrážanie. Prispieva tiež k zníženiu hladiny zlého cholesterolu a tukov, čo opäť len uvoľňuje krvný prietok od prípadného zrazenia a zablokovania sa. Chren zároveň výrazne napomáha liečbe zápalu močových ciest a pri odstraňovaní plesní a baktérií črevného traktu. V tom zase majú prsty éterické oleje a sírnaté zlúčeniny s antibakteriálnym a antimykotickým účinkom.
Odporúčame: Máš ho dostatok? Zisti, či ti chýba vitamín B6 a ako si ho doplníš!
Poradí si aj s prínosovými dutinami
V prípade, že vás napadlo ochorenie prínosových dutín, rozhodne siahnite po chrene. Práve jeho éterické oleje a silné aromatické látky v ňom obsiahnuté majú výrazné antibakteriálne účinky, ktoré si s liečbou tohto ochorenia hravo poradia. Chren má silné antibiotické schopnosti, v čom si môže podať ruku s populárnejším cesnakom. Dokáže podporiť trávenie, čistí krv a lieči reumu. Okrem vyššie spomenutých látok sa v chrene ukrýva nemálo vitamínu C, vlákniny a cenných flavonoidov. Obsahuje tiež vápnik, draslík, horčík, železo, fosfor, vitamín A a omega-3 a -6 mastné kyseliny.
Ako chren využiť?
Chren nemusí byť odkázaný len na výrobu pasty, ktorou naplníte šunkové rolky, keď chcete pohostiť návštevu alebo len ako prísada do zaváranej cvikly. Vynikajúci bude aj v zdravom šaláte, ktorý si pripravíte jednoducho, rýchlo a len zo štyroch ingrediencií. Zmiešajte nadrobno pokrájanú šalátovú uhorku, rovnako pokrájané jablko, pridajte chren a citrónovú šťavu a zdravé raňajky sú na svete. Výborne sa tiež hodí do mäsových jedál alebo polievok, ideálny je však v surovom stave. V rámci prevencie sa odporúča skonzumovať denne jednu čajovú lyžičku nastrúhaného chrenu. S jeho konzumáciou to však určite nepreháňajte – v malom množstve je liekom, vo veľkom vám zbytočne naruší čuchové bunky a okrem toho obsahuje veľa sodíka, ktorý zase vo veľkom množstve škodí srdcu a cievam.
Inšpiruj sa: Aloa stromčekovitá: Má niečo spoločné s Aloe vera? Zisti o nej viac!
10 komentárov
Marianna Rajniaková
20.10.2018 06:02mám rada jeho chuť, dávam si ho k pečenému mäsu alebo k párkom
Tomáš Kamenár
08.10.2018 12:31mám rád chren, ale nie pre jeho účinky ale chuť
Anna Vargová
05.10.2018 20:32Ako správna" východniarka" chren konzumujem na Veľkú noc. Po prečítaní tohto článku sa v jedálničku- pre moju rodinu- určite objaví častejšie.
Mária Liščinská
05.10.2018 12:16Chren je liekom, podobne ako zázvor či kurkuma a chili patrí k mojím prírodným TOP liečivým zázrakom!:)
Či nasekaný, nastrúhaný či v polievke alebo v cviklovom šalátiku, naňho mám chuť kedykoľvek (nielen keď som nachladená.. či keď na mňa niečo lezie) :) Navyše bonusom je patrí chren medzi prírodné afrodiziaká.;)
Monika Filípková
05.10.2018 09:30Chren pestujeme v záhrade. Najradšej mám čerstvý, aj keď si pri ňom vždy poplačem pri strúhaní, výsledok stojí za to.
Mária Chromíková
05.10.2018 09:04Obľubujeme chren ,mne pomáha hlavne pri trávení.
Jana Komadová
04.10.2018 22:41Chren mám rada a je aj zdravý
Martina Zahoranová
04.10.2018 19:49chren je mňam ... mávame doma chrenové pomazánky ale aj čerstvý strúhaný chren je super k údenému mäsku a klobáske ... občas :-)
Mária Maxianová
04.10.2018 09:57máme radi chren, hlavne v čerstvom stave, cviklu si bez neho nevieme ani predstaviť, aj pri nádche stačí pričuchnúť a uvoľní všetky dýchacie cesty, lepšie ako kvapky do nosa
Ľubica Šťastná
04.10.2018 06:52Chren si naozaj zaslúži kus úcty a vďačnosti.