Mandľové, sójové či ovsené – mlieka rastlinného pôvodu sa v súčasnosti tešia veľkej popularite, a to nielen medzi vegánmi a alergikmi na kravské mlieko, ale aj medzi tými z nás, ktorí hľadajú často zdravšiu a ľahšiu alternatívu k tradičnému mlieku. Novinkou medzi takýmito vegánskymi mliekami sa najnovšie stalo pistáciové mlieko. Je skutočne zdravé a oplatí sa ho vyskúšať?
Draslíková bomba
Hlavnou prísadou pistáciového mlieka sú logicky pistácie a tie sú pre mnohých naozaj obľúbené. Pistácie sú známe vysokým obsahom draslíka, no vynikajú aj bohatým obsahom vitamínu B6. Okrem iného obsahujú aj veľa bielkovín a vlákniny a tiež dôležitých antioxidantov.
Čo z toho vyplýva? Tieto jedlé semená pomáhajú telo chrániť pred voľnými radikálmi z vonkajšieho prostredia a spolu s nimi aj pred chronickými ochoreniami. Keďže nie sú kalorické, no sú bohaté na bielkoviny, pistácie sú vhodné napríklad pri diétovaní. Pistácie navyše dokážu znižovať cholesterol a cukor v krvi a pre vysoký obsah vlákniny prospievajú aj zdravej črevnej mikroflóre.
Inšpirácia pre teba: Nedostatok omega-3 v tele: Prezradí ho koža aj psychika!
Zdravšie rastlinné mlieko?
Áno, pistáciové mlieko naozaj prichádza na scénu rastlinných mliek a snaží sa z vašej chladničky vytlačiť svojho sójového alebo mandľového súpera. Stojí však naozaj za to? Stojí! Pistáciové mlieko je skutočne bohaté na mnohé živiny, ako je už spomínaný draslík či silné antioxidanty. Obsahuje aj zdravé tuky napomáhajúce zdraviu srdca a fytosteroly, čo sú zložky bojujúce proti zlému cholesterolu.
Okrem toho má pistáciové mlieko väčšie množstvo bielkovín ako ovsené mlieko a rovnaké množstvo bielkovín ako mandľové mlieko. Čo sa obsahu bielkovín týka, pistáciové mlieko však zaostáva za rastlinnými mliekami ako sójové či ľanové a tiež za živočíšnym kravským mliekom.
V porovnaní s kravským mliekom pistáciové mlieko vytŕča z radu nízkym množstvom kalórií, nasýtených tukov a tiež sacharidov, má však menej vápnika a bielkovín. Mandľové mlieko má viac vápnika, magnézia či vitamínu E, pistáciové mlieko zase obsahuje viac vitamínu B či tyamínu. Záleží teda na tom, čo od svojho mlieka očakávate.
Odporúčame: Ako liečiť vyvrtnutý členok? Chce to veľa oddychu a alternatívne spôsoby liečby!
Vyrobte si ho sami
Keďže je pistáciové mlieko v podstate úplná novinka, na slovenských pultoch by ste ho zrejme ešte nejaký čas hľadali márne. Ak vás však zaujalo, môžete si ho vyrobiť doma, podobne ako mandľové mlieko alebo mlieko zo sóje či ovsených vločiek.
Asi 150 gramov pistácií si na noc namočte do vody. Ráno ich zlejte a poriadne osušte. Dajte ich do mixéra spolu s 700 mililitrami vody. Následne zmes preceďte cez sitko alebo čistú textíliu, aby ste ju zbavili zvyškov pistácií. Tekutá časť zmesi je vaše pistáciové mlieko. Vychutnajte si ho ku káve alebo k cereáliám, je to len na vás.