Privolaj si šťastie v novom roku: Tieto jedlá ti ho vraj prinesú!

Každý nový rok so sebou prináša množstvá predsavzatí, snov a rozhodnutí. Každá krajina však príchod nového roka vníma inak, oslavujú ho prostredníctvom rôznych tradícií a ich stoly zdobia jedlá od výmyslu sveta.

 

Neverili by ste, no v mnohých krajinách veria, že šťastie v novom roku vieme privolať aj prostredníctvom chutných pokrmov. Zatiaľ čo niektoré národnosti využívajú „obyčajné" rezance, iné stavili na kúzlo ovocia a zeleniny. Či už ste poverčiví alebo nie, pozrite sa na náš zoznam novoročných jedál, ktoré by vám mali priniesť šťastie, zdravie a prosperitu.

 

Odporúčame: Už viac nevyhadzuj škrupiny z vajec! Pozri, ako ti pomôžu.

novoročné jedlo

Zdroj: Shutterstock®

Ázia

Podľa odborníkov na čínsku kuchyňu slovo „ryba" znie v čínskom jazyku takmer ako slovo „hojnosť", čo je jeden z mnohých dôvodov, prečo sa ryba stala obľúbeným jedlom. Tiež je dôležité, aby boli ryby podávané s neporušenou hlavou a chvostom, aby sa zabezpečil dobrý rok od začiatku až do konca.

 

V Číne, Japonsku a ďalších ázijských krajinách je zvykom jesť aj dlhé rezance, ktoré znamenajú dlhý život. Keďže v priebehu procesu varenia rezance nikdy nesmú byť polámané, či inak skrátené, typická príprava rezancov spočíva, samozrejme, v jemnom a precíznom miešaní.

 

Pozri aj: Údeniny: Sú naozaj škodlivé pre naše zdravie?

čínske rezance

Zdroj: Shutterstock®

Amerika

Obľúbeným po celý rok je v Amerike kukuričný chlieb, obzvlášť uctievaný na Nový rok v južných štátoch. Prečo? Jeho farba sa totiž podobá na zlato. Ak chcete získať ďalšie šťastie, niektorí ľudia pridávajú k jedlám extra porciu kukurice, ktorá je symbolom zlatých dúkatov.

 

Nezabudnite na okrúhle ovocie. Mandarínky či pomaranče sa stali bežnou súčasťou novoročných stolov. No pozor! Nemôžete tam uložiť len tak hocijaký počet. Na Filipínach pokladajú na stôl 13 kusov, čo predstavuje šťastné číslo a v Amerike, či Európe zas 12, čo predstavuje mesiace v roku.

 

Hrach je tiež okrúhleho tvaru. Práve preto si aj on našiel v Amerike svoje miesto na stole. Rovnako má symbolizovať hojnosť a prosperitu.

jedlo na Silvestra

Zdroj: Shutterstock®

Európa

Granátové jablká v Turecku predstavujú množstvo šťastia z viacerých dôvodov. Ich červená farba, ktorá predstavuje ľudské srdce, označuje život a plodnosť, ich liečebné vlastnosti predstavujú zdravie a bohaté, okrúhle semená predstavujú prosperitu, čiže v jednom ovocí získate všetko, po čom túžime pri novom štarte.

 

Zelená listová zelenina, ktorá sa pridáva do koláčov či rôznych jedál, predstavuje financie. Zrejme práve kvôli svojej zelenej farbe. Niektoré krajiny vraj veria, že čím viac sme bohatí, tým viac môžeme jesť a to smeruje k celkovej prosperite a zdraviu. Zaujímavá teória, však? 

 

V niektorých krajinách, vrátane Kuby, Španielska, Portugalska, Maďarska a Rakúska, prasiatka symbolizujú pokrok. Niektorí hovoria, že je to preto, lebo sa tieto zvieratá nikdy nehýbu dozadu, zatiaľ čo iní veria, že je to všetko o ich kŕmnych návykoch. Nemusí to nutne znamenať stôl plný bravčového mäsa. Môžete si napríklad vyrobiť koláče v tvare prasiatok, či poukladať iné pokrmy do tvaru prasaťa.

 

Odporúčame: Najlepšie kuchynské zlepšováky: Tieto musíš určite spoznať!

novoročné tradície

Zdroj: Shutterstock®

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

10 komentárov

Mária Frnová

Mária Frnová

27.12.2017 19:21

Na Novy rok uz nedodrzujeme tradicie a zvyky ako na Vianoce

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

27.12.2017 20:05

vtipné, toto nepoznám, my si akurát uvaíme kapustničku, pripravíme obložené chlebíky a manžel ešte určite bude chcieť pečených pstruhov a ešte nejaké ovocie

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

27.12.2017 22:04

Na Nový rok dodržiavam tradície,že nevarím nič čo má krídla,lebo by mohlo šťastie od nás uletieť(hydina).Nevarím ani rybu,lebo by šťastie odplávalo(ryby).Ani to,čo má nohy(bravčové a hovädzie mäso),lebo by šťastie odkráčalo.Varím šošovicovú polievku,lebo koľko šošovice,toľko peňazí :-)

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

28.12.2017 07:55

nevaríme z hydiny, aby šťastie neuletelo

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

28.12.2017 10:11

ci krajina to ina tradicia, ine jedlo a zvyky... kedze zijeme na Slovensku ja som verna na novy rok sosovicovej polievke a uvarime si vybornu kapustnicu.... prasiatko a ine pokrmy nechame americanom..

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

28.12.2017 10:25

Zaujímavý článok.

Vaše meno:

Ingrid Štefanová st.

Ingrid Štefanová st.

28.12.2017 15:04

bodaj by to tak fungovalo-inak ludova povera vravi ze sa nema jest hydina na Novy rok aby stastie neuletelo

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

28.12.2017 19:22

U nás na Nový rok nesmie chýbať krúpna baba, toto jedlo málokto pozná, vraj je špecialitou oblasti kde žijem. Robievali ju naši starí rodičia a robíme ju i my. Vždy si po nej oblížem všetky prsty.

Vaše meno:

Libuše Šumná

Libuše Šumná

29.12.2017 14:23

na Nový rok nevařím, dojídáme chlebíčky a vyspáváme

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

30.12.2017 13:47

Rada som sa dozvedela niečo nové u nás máme kapustnicu,šalát a živanskú nevaríme hydinu aby šťastie neuletelo

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.