Letné grilovačky, narodeninové oslavy, či len posedávanie s kamarátmi si vždy vyžaduje niečo chladené. Veď, kto by vydržal to hrozné teplo bez svojho obľúbeného drinku alebo chladenej limonády?
A práve do alkoholických a nealkoholických nápojov zvykneme vkladať kocky ľadu. V prvom rade nám nápoj príjemne schladia, čím je nám menej teplo a v druhom rade nám ho určitým spôsobom non-stop riedia. Rozmýšľali ste niekedy, či pripravujete tie úžasné kocky správne? Predpokladáme, že nie. Veď jednoducho dáte studenú vodu do nejakej nádoby alebo formy a všetko vložíte do mrazáku... či?
Veruže nie. V roku 1969 istý študent menom Erasta Mpemba prišiel s revolučnou teóriou mrazenia kociek. Podľa jeho objavu by ste do pripravených nádob alebo foriem nemali nalievať studenú vodu, ale naopak teplú.
Odporúčame prečítať: Cuketa v kuchyni na 5 spôsobov
Netvrdíme, že by mala byť vriaca, aj keď on to skúšal práve s takou, ale teplá určite. Vysvetlenie tejto teórie nie je úplne jasné, ale predpokladá sa, že to závisí od fyziky. Teplá voda sa odparuje rýchlejšie, tým sa znižuje objem tekutiny a rýchlejšie sa zmrazí. Druhým vysvetlením je, že studená voda sa mrazením formuje do vrstiev, ktoré zároveň pôsobia ako izolant, čo spomaľuje proces mrazenia.
Či už je to prvá alebo druhá alternatíva, jedno je isté. Musíte to vyskúšať, aby ste boli majsterkou v mrazení vody a autorkou skvelých chladených nápojov.
Odporúčame prečítať: 7 tipov na zlepšenie stavu vášho srdca