Spôsob stravovania má nemalý vplyv na naše zdravie, o tom niet pochýb. Nezdravá strava, pod ktorou si možno predstaviť napríklad nedostatočnú konzumáciu ovocia a zeleniny, priemyselne spracované potraviny prevažujúce v strave, nadbytok nasýtených tukov v smažených pokrmoch a podobne, môže v značnej miere prispievať k vzniku závažných chronických ochorení.
Nevhodná životospráva patrí napríklad k rizikovým faktorom cukrovky 2. typu, taktiež srdcovo-cievnych chorôb, ale aj niektorých nádorových ochorení, napríklad značne rozšírenej rakoviny hrubého čreva. Stravovacie návyky sú v nás pritom obvykle hlboko zakorenené už od detstva. To, ako sa stravujeme v dospelosti, je u mnohých do veľkej miery ovplyvnené práve prostredím, v ktorom sme vyrastali.
Zdravé stravovacie návyky je preto najlepšie podporovať už v detskom veku. Avšak, realita je mnohokrát iná. Hoci vieme, že zdravá strava je dôležitá, nie vždy sa touto zásadou aj riadime. Zaujímavý projekt, týkajúci sa konkrétne stravovacích návykov detí, vytvoril fotograf americký Gregg Segal. Pozrite sa na jeho unikátny projekt.
Pozri aj: Čo poviete na tieto letné šaty? Dokázali by ste v nich vyjsť na ulicu?
Rozdiely v stravovacích návykoch detí naprieč svetom
Fotograf Gregg Segal vytvoril unikátny projekt Daily Bread (v doslovnom preklade denný chlieb, tiež živobytie, resp. peniaze alebo jedlo, ktoré človek potrebuje k životu), v rámci ktorého dokumentoval spôsob stravovania sa u detí v rôznych kútoch sveta. Týmto spôsobom chcel upozorniť na rozdiely v stravovaní v rozvojových častiach sveta a vo vyspelých krajinách a hlavne na problém s nezdravými stravovacími návykmi u detí.
Segal na svojej stránke spomína rozsiahlu štúdiu Univerzity Cambridge z roku 2015, ktorá identifikovala krajiny s najzdravšou stravou. „9 z top 10 krajín je v Afrike, kde zelenina, ovocie, orechy, strukoviny, obilniny sú základnými potravinami a jedlá sú domáce, čo je v ostrom kontraste s USA, kde takmer 60 % skonzumovaných kalórií pochádza z ultraspracovaných potravín a iba 1 % pochádza zo zeleniny,“ píše fotograf.
Vytvoril unikátne fotografie, ktoré zobrazujú deti z odlišných krajín s ich týždenným jedálničkom: „Cestujem po svete a žiadam deti, aby si zapisovali všetko, čo za týždeň zjedia. Po týždni urobím portrét dieťaťa s jedlom naaranžovaným okolo neho.“
Fotograf sa svojou prácou snaží stať akýmsi katalyzátorom zmien týkajúcich sa spôsobu stravovania, keďže napriek rastúcemu povedomiu v USA o škodlivosti konzumácie spracovaných potravín nedošlo k rozsiahlejší zmenám a navyše miera detskej obezity neustále stúpa.
Jeho práca je zvečnená aj formou knihy Daily Bread: What Kids Eat Around the World, ktorá vyšla v roku 2019. Čo na prácu fotografa Gregga Segala hovoríte vy?
Paolo z Belpasso (Sicília)
Siti Khaliesah z Kuala Lumpur
Greta z Hamburgu (Nemecko)
Ayme z Brazílie
Henrico z predmestia v Brazílii
Kawakanih z Xingu National Park v Brazílii
Thayla z chudobných častí Brazílie
Amelia z Catanie (Sicília)
Ademilson z Goias (Brazília)
Sira Sissokho z Dakaru (Senegal)
Meissa zo Senegalu
Fotografov syn Hank
Zdroj foto z úvodnej koláže: instagram.com/greggsegal