Šošovica, ktorá vyrieši problémy s nadúvaním

 
 
Je veľkým zdrojom vlákniny a naše staré mamy z nej pravidelne varili kaše či polievky. Šošovica patrí medzi najstaršie plodiny na zemi a poznajú ju na celom svete. V slovenských kuchyniach sa bohužiaľ nevyskytuje až tak často a jedlá z nej sa objavujú skôr výnimočne.
 
Šošovica vo svojich drobných zrnkách ukrýva mnoho dôležitých látok pre náš organizmus. Obsahuje veľa rozpustnej i nerozpustnej vlákniny. Tá pomáha znižovať škodlivý cholesterol a pôsobí preventívne proti rakovine. Je vynikajúcim zdrojom draslíka a odporúča sa ju konzumovať najmä v období menštruácie.
 
 

Odporúčame prečítať: Doprajte si kvalitné mäso, vieme ktoré to je

šošovica

Zdroj: Shutterstock®

Veľký zdroj železa
 
Veľkým prekvapením pre mnohých bude aj jej vysoký obsah železa. Na 100 g ho obsahuje až 9 mg, čo je v porovnaní napríklad s takým mäsom oveľa viac. Okrem železa obsahuje aj látky, ktoré sa podieľajú na tvorbe červených krviniek ako meď či kyselina listová.
 
Pomáha pri rôznych chorobách ako cukrovka či rednutie kostí a pozitívne ovplyvňuje imunitný systém. Pri problémoch s pleťou alebo lámavosťou vlasov a nechtov by ste mali nepochybne siahnuť práve po tejto vynikajúcej strukovine.
 
 

Odporúčame prečítať: Čím nahradiť kravské mlieko?

šošovica

Zdroj: Shutterstock®

Červená šošovica
 
Okrem známej hnedej šošovice nájdete na trhu aj jej červenú odrodu. Tá je zbavená šupiek, čo zapríčiňuje jej sfarbenie a zároveň pomáha lepšej stráviteľnosti. Ak ste mali problém s nadúvaním, tak práve červená šošovica je riešením. Pozitívom tiež je, že ju pred varením nemusíte namáčať do vody a varí sa omnoho kratšie ako typická hnedá šošovica. Šošovicu môžete pridávať do rôznych jedál, či už prívarkov, šalátov alebo polievok.
 
Rýchlu a jednoduchú polievku zo šošovice pripravíme napríklad takto:
Cibuľu nasekáme najemno a na oleji ju v hrnci opražíme. Pridáme šošovicu, zalejeme vodou a trochou mlieka. Necháme variť, kým šošovica nezmäkne. Nakoniec pridáme cesnak, soľ a korenie.
 
 

Odporúčame prečítať: S čím nám pomôže rybí olej?

šošovicová polievka

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto:

www.thinkstockphotos.com

 

6 komentárov
Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

28.01.2015 16:39

šošovicu máme doma na tanieri tak 3-4 krát do roka ale určite ju zaradíme častejšie

Vaše meno:

anka  -                fb anka all saga saganová

anka - fb anka all saga saganová

28.01.2015 19:38

musime častejšie variť šošovicu ked je taká - zdrava

Vaše meno:

Ľubica Zámečníková

Ľubica Zámečníková

26.12.2015 23:27

Vianočná šošovicová omáčka sa zjedla :)

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

17.05.2016 18:36

veru, davno som nevarila sosovicku

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

18.05.2016 20:00

šošovicu mám rada

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

26.12.2016 18:03

šošovica je zdravá

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE