Womens Coffee of Kolumbia: Káva, ktorá tvorí hodnoty

Každá šálka kávy ktorú si doprajete v pohodlí domova, skrýva svoj vlastný príbeh. Káva sa pestuje v krajinách okolo rovníka na plantážach, kde pestovanie kávy často predstavuje jediný spôsob obživy pre tamojších obyvateľov. Vďaka káve však môžu a aj vznikajú rôzne projekty na podporu vzdelávania a aj kvality života celých komunít. Podobný projekt vytvorila aj skupina žien v oblasti Kauka v Kolumbii.  Na kávových plantážach v súčasnosti pracuje okolo 32 miliónov žien. 5 miliónov z nich má na starosti a manažuje niektorú z kávových plantáží po celom svete.

Womens Coffee of Kolumbia

Unikátny projekt s názvom Womens Coffee of Kolumbia zahŕňa 21 kávových plantáží, kde pracujú iba ženy. Ručne vyberané kávovníkové čerešne Castillo sa pestujú v obci Inza v nadmorskej výške 1820 m.n.m. Spracované sú premývanou metódou. Výsledkom je naozaj kvalitná káva a za kvalitne spracovanú a dobre vytriedenú kávu pestovateľky dostanú lepšie zaplatené. Projekt slúži na podporu vzdelávania a bezpečné životné podmienky pre pestovateľky kávy a ich rodiny. V rámci projektu napríklad každý člen komunity do 21 rokov musí navštevovať základnú a strednú školu. Okrem toho však tieto ženy navštevujú rôzne kurzy v oblasti spracovania kávy a zaujímajú sa aj o environmentálnu udržateľnosť pri spôsobe spracovania kávy. Je krásne spájať kvalitu a vynikajúce výsledky s rešpektom a podporou pre komunity, ktoré spracovávajú kávu.

Dôstojná Kolumbia

Zdroj: Shutterstock / Zlaté zrnko

Kávu zo ženského projektu môžete vyskúšať aj na Slovensku. Pražiareň kávy Zlaté Zrnko s ňou dokonca v roku 2020 vyhrala striebornú medailu v prestížnej súťaži International Taste Awards v Taliansku. „Nazvali sme ju Dôstojná Kolumbia. Dôstojná je preto, že na ploche 56 hektárov sa rozprestiera 21 fariem, na ktorých pracujú iba ženy, aby zabezpečili dôstojný život pre svoje rodiny. Je to káva, ktorá tvorí hodnoty a naozaj výborne chutí."

Káva má po upražení intenzívnu chuť červeného pomaranča, mandlí s dochuťou grapefruitu. Milovaná je ale najmä pre svoju univerzálnosť. Káva je vhodná nielen pre espresso, ale aj na alternatívne spôsoby prípravy (moka, filter, cold brew) kde vystúpi do popredia chuť pomaranča a orieškovú chuť vystrieda chuť čokolády. 

Vychutnajte si lahodnú kávu, ktorú môžete na e-shope www.zlatezrnko.sk získať s 10 % zľavou, a to vďaka kódu „kzk"! Doprajte si aj vy ten najlepší životabudič :).

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE