Slivky patria medzi menšie ovocie, ktoré má pevnejšiu dužinu, vyššiu kyslosť a zároveň vyšší obsah cukru. Patríte k ich milovníkom? Sú skvelou ingredienciou do koláčov, vyrábajú sa z nich marmelády a dokonca sa sušia. Obsahujú veľké množstvo vody (asi 90 % svojej hmotnosti), sú koncentrovaným zdrojom množstva dôležitých živín a antioxidantov.
Rovnako aj v sušenej forme sú slivky vynikajúcim zdrojom antioxidantov (za predpokladu, že sú sušené na slnku), a preto sú považované za top antioxidantové potraviny. Mnoho z nás sušené slivky používa hlavne na vyriešenie tráviacich problémov. Táto ich vlastnosť sa pripisuje najmä zlúčeninám prítomným v plodoch, a to sú vláknina, sorbitol a izantin.
Prečo ich odporúča aj babička? A prečo sušené slivky patria medzi superpotraviny?
Cholesterol, trávenie, chudnutie...
Sušené slivky sú rozhodne tou potravinou, ktorá má očarujúce vlastnosti. Sú bohatým zdrojom vlákniny – porcia piatich sušených sliviek (1/4 šálky) obsahuje 3,5 gramov vlákniny. Jej prvotnou úlohou je podporovať trávenie a zaistiť lepšiu prechodnosť čriev. Čím vám nehrozí zápcha. U nás doma sa práve sušené slivky konzumujú hlavne v prípade tráviacich ťažkostí. V tomto sa babička rozhodne nemýli! Rovnako sa vláknina viaže na cholesterol a zabraňuje jeho ukladaniu. Čím nielenže pomáha znižovať riziko vzniku srdcových ochorení, ale pomáha tiež chudnúť. Navyše, vláknina je skvelým zdrojom energie, preto trvá dlhší čas, než človek začne pociťovať hlad, čím zabráni prejedaniu sa. Preto je ideálne konzumovať ich hlavne na raňajky.
Nutričná bomba – vitamíny
Sušené slivky obsahujú vitamín K, ktorý je živinou nevyhnutnou pre zrážanie krvi a tvorbu kostí. Výskumy naznačujú, že v prípade konzumácie dostatočného množstva tohto sušeného ovocia, a teda príjmu vitamínu K, pomáha starším udržať si silné kosti, vďaka čomu nedochádza k ich rednutiu, slabnutiu a prípadným ľahším zlomeninám.
Vitamín A zas podporuje dobré videnie pri slabšom osvetlení, podporuje imunitný systém a tiež podporuje rast kostí. Sušené slivky tiež obsahujú vitamín B, riboflavín a vitamín B6 – vitamíny, ktoré sú nevyhnutné pre výrobu energie. Ak ich má človek nedostatok, tak aj jeho výkon je slabší.
Zaujme ťa: Cvičiť sa oplatí: Toto sú pozitíva pravidelného cvičenia!
Nutričná bomba – minerály
Ako iné sušené ovocie, tak aj slivky obsahujú vysoký podiel draslíka. Ako možno viete, tak draslík pomáha regulovať krvný tlak a je potrebný pre normálnu svalovú kontrakciu a prenos nervových vzruchov. Sušené slivky obsahujú menšie, ale znateľné množstvo horčíka, železa a vápnika. Navyše obsahujú dostatočné množstvo medi a mangánu. Meď je potrebná na tvorbu červených krviniek a mangán sa zas podieľa na tvorbe a udržiavaní pevných kostí.
Slivky sú navyše významným zdrojom bóru, ktorý pomáha pri zlepšovaní hustoty kostí. Jedna porcia sušených sliviek je dostatočná na to, aby ste mohli naplniť svoj denný odporúčaný príjem bóru a dlhodobo udržiavať vaše kosti pevné a zabránili tak vzniku ochorenia, akým je osteoporóza.
Podporujú zdravie pokožky
Tu sa dostávame nielen k spomínaným antioxidantom, ale aj k vitamínu C, ktorý slúži ako prínos pre pokožku a krvné cievy. Štúdia preukázala, že vyšší príjem vitamínu C znižuje pravdepodobnosť vzniku vrások, vysúšania pokožky a pomáha prirodzene spomaliť proces starnutia.
Slivky a zložky v nich obsiahnuté sú nápomocné aj pri minimalizovaní stareckých škvŕn či pigmentových škvŕn zo slnka. Ak sa ich chcete zbaviť, aplikujte na pokožku čerstvú slivkovú dužinu a nechajte pár minút pôsobiť. Opakujte niekoľko dní po sebe a sledujte, ako postupne pigmentové škvrny miznú.
V prípade, že ranný pohľad do zrkadla nie je u vás príliš lichotivý, nakoľko sa vám vytvorili vačky alebo tmavé kruhy, tak aj v tomto prípade vsaďte na slivky. Či už dužinu alebo celé polmesiačiky, priložte slivky pod oči a nechajte pôsobiť 10 minút.
Odporúčame: Ako dosiahnuť pevné prsia? Dokáže to týchto 5 prírodných látok!
Aktualizovaný článok: 25.9.2022
10 komentárov
Ľudmila Sedlická
11.10.2022 16:55Slivky mám rada, čerstvé , či sušené...a slivkové koláče robím často.
Renáta Mularčíková
08.10.2022 16:51Sušené slivky milujeme a už ich mám aj nasúšené,tiež aj jablká a hrušky .♥
Ingrid Štefanová st.
02.01.2018 19:48slivky mam rada,len skoda ze v susenych je vela sacharidov
Soňa Krátka
14.12.2017 10:36...aj do kapustice
Martina Begalova
13.11.2017 15:11u mna sa osvedcili u deti ked boli male a bolelo ich brusko tak jedna slivka zabrala - uvolnila vsetko zle z bruska :) a bolo po probleme :)
Mia Lock
24.09.2017 23:33Super rady :)
Marián Podmanický
23.09.2017 21:46Ktoré ovocie je najzdravšie sa s určitosťou nedá potvrdiť, hoci na prvé miesto dávame jablko. Z toho veľkého množstva druhov ovocia, ktoré poznáme do TOP 20 patrí určite právom aj slivka, vo všetkých možných skupenstvách. Aj skvapalnená je v tom správnom množstve liekom.
Lucia Valková
18.09.2017 17:44Slivky mávame doma bežne sušené,máme ich radi.
benynka
18.09.2017 10:03ja mám rada sušené slivky aj v teplej kuchyni napr. v závitkoch z kuracích pŕs alebo vo vianočnej kapustnici
Milka Damašková
18.09.2017 01:49Slivky milujem, čerstvé či sušené, škoda že nechutia mojej dcére,ktorej by mohli veľmi pomôcť po zdravotnej stránke..