Aj vy máte pocit, že černice akosi vždy stáli v tieni malín či jahôd? V tomto prípade je však tejto ovocnej pochúťke mimoriadne krivdené, pretože obsahuje až nezvyčajne vysoký podiel vitamínu C, preto by sme černice určite nemali odsúvať na vedľajšiu koľaj. Okrem svojho vzácneho obsahu sú tiež absolútne nenáročné na pestovanie a zdá sa, že vo vychvaľovaní tohto ovocia budeme pokračovať aj naďalej. Černice sú dnes u nás v hlavnej úlohe, preto zostaňte s nami!
Černice alebo ostružiny
Ľudové názvy černíc sú tiež čierne zlato alebo šamanka, naopak, odborný názov je ostružina černicová. Hoci nie sú vôbec náročné na pestovanie, rastú prevažne divo, vo voľnej prírode, najčastejšie na rúbaniskách a okrajoch lesov. Dozrievajú postupne, približne od júna do septembra a ich využitie je naozaj široké. Okrem toho, že sú mimoriadne chutné zasurova, napríklad v ovocnom šaláte či v jogurte, spracovávajú sa na džem, sirup alebo likér. Pokojne si ich môžete aj zamraziť na zimné obdobie. Snáď jedinou nevýhodou černíc je, že veľmi rýchlo plesnivejú, preto nie je možné ich pridlho skladovať bez spracovania.
Inšpiruj sa: Ako si udržať zdravé oči a dobrý zrak? Konzumuj tieto potraviny!
Čo sa ukrýva v černiciach?
Okrem v úvode spomínaného vitamínu C sú černice bohaté aj na vitamín A, B, E, K a kyselinu listovú. Černice sú výnimočne silným antioxidantom, za čo vďačia svojmu obsahu bioflavonoidov. Nechýba im však ani horčík, vápnik, mangán, draslík, vláknina a železo.
Toto sú účinky černíc na ľudský organizmus:
- čistia krv
- chránia plod počas tehotenstva
- liečia reumu, dnu, vaginálny výtok, kŕčové žily, zväčšenú štítnu žľazu a prechladnutie
- obnovujú bunky
- odstraňujú zápchu
- ochraňujú pred voľnými radikálmi
- omladzujú pleť
- ozdravujú vlasy a nechty
- pomáhajú pri redukčnej diéte
- posilňujú imunitný systém
- pôsobia ako prevencia vzniku rakoviny, trombózy, hemoroidov a ochorení srdca
- prospievajú nervovej sústave, zraku a močovému ústrojenstvu
- znižujú horúčku
Pripravte si liečivý čaj z listov černíc!
Popíjanie čaju z černicových listov bude pre vás rozhodne správnou voľbou, nakoľko obsahujú vzácne éterické oleje a triesloviny. Ak si z pitia takéhoto čaju vytvoríte denný rituál, odvďačí sa vám naozaj štedro, a to, okrem iného, aj silnými protizápalovými účinkami, predovšetkým na ústnu dutinu a hrtan.
Vyskúšaj: Držíš diétu? Zaraď do jedálnička toto najmenej sladké ovocie!
8 komentárov
Jana Džavanová
23.09.2018 16:24cernice mam velmi rada, minuly rok som ich mala tolko, ze som z nich este zila aj v zime, pretoze som ich vytahovala z mrazaku. netusila, ze listy su tiez dobre na cajik, tak vyskusam pocas zimnych vecerov
Daniela Bieliková
29.08.2018 07:30toto lahodné ovocie máme radi a že má až toľko zdravotných účinkov pre organizmus som netušila
Simona Bavalová
27.08.2018 21:05Milujem černica a ich ucinok poznam.
Helena Zobková Šimurdová
26.08.2018 22:34Černice mám veľmi rada a preto som veľmi rada, že sú také zdravé.
Ľubica Šťastná
26.08.2018 22:05Černice pestujeme, čajík som však ešte neskúšala, vďaka za tip!
Mária Chromíková
26.08.2018 18:30černice sú veľmi chutné .aj keď len zo záhradky.
Soňa Krátka
26.08.2018 14:24ešte stale máme v záhrade a ešte stále konzumujeme
Mária Maxianová
26.08.2018 10:22toho roku bola veľká úroda, najedli sme sa, zamrazili, navarili džemu, počastovali rodinu aj susedov