Čo je palmový olej a prečo kvôli nemu vymierajú nielen orangutany?

Pozrite sa na všetky výrobky a sladkosti, ktoré máte vo svojej tajnej zásuvke či poličke. Pozorne sa upriamte na zloženie. Tu je palmový olej, tam je palmový olej a dokonca aj v slovenskej klasike je palmový olej. Palmový olej je jedlý rastlinný olej, ktorý pochádza z ovocia vypestovaného na africkom palmovom strome s červenými plodmi. Existuje mnoho náhrad a alternatív palmového oleja. Napriek obavám o udržateľnosti jeho produkcie je to stále hlavný príjem rozvojových krajín. Výrobky v supermarketoch sú plné lacných, masovo vyrábaných rastlinných tukov, ako je palmový olej, sójový olej a repkový olej. WWF (Svetový fond na ochranu prírody) hovorí, že práve palmový olej nájdeme vo vyše 50 % výrobkov v obchode a je jedno, či ide o mydlo alebo keksík.

Odporúčame: Chceš byť zdravá aj krásna? Toto je 5 dôvodov, prečo používať konopný olej!

palmový olej vedia zakázať iba spotrebitelia

Zdroj: Shutterstock®

Prečo je zlý pre životné prostredie

Palmový olej nie je ani zďaleka bezproblémový. Sú tu veľké obavy o udržateľnosť jeho produkcie v rozvojových krajinách Ázie, Afriky a Južnej Ameriky. Tak isto existujú obavy spojené s dôsledkami rozsiahleho výrubu lesov, neľudských pracovných podmienok, ničenia biotopov, rozsiahlych emisií uhlíka a vymierania orangutanov.

Na výrobu palmového oleja sa plody zbierajú zo stromov, ktoré rastú v priemere 28 až 30 rokov. Akonáhle však stromy rastú príliš vysoko, takže je ťažké dosiahnuť ovocie, sú odrezané, aby vytvorili miesto pre nové stromy. Toto odlesňovanie kvôli palmovým stromom spôsobuje eróziu pôdy a masívne znečistenie ovzdušia dymom, pretože väčšina lesov bola odstránená použitím ohňa, no a zároveň takto prichádzajú aj ohrozené živočíchy o svoj biotop. Za posledných 16 rokov priemysel spojený s palmovým olejom usmrtil vyše 100 000 orangutanov. Iné zvieratá, ako nosorožce, slony a tigre, sú tiež v ohrození.

Orangutany a palmový olej

Zdroj: Shutterstock®

Prečo je zlý pre nás

Medzi hlavných konkurentov palmového oleja patria už spomínané repkové, slnečnicové a sójové oleje. Na ďalšie spracovanie musia byť zväčša čiastočne hydrogenované, teda premenené do konzistencie podobnej maslu, ale týmto procesom sa do nich pridávajú nezdravé trans-tuky, čo robí výrobky menej žiaducimi pre nás – spotrebiteľov. Je jednoducho plný nasýtených mastných kyselín, ktoré nám škodia, pretože nám upchávajú cievy. Nájdeme ho skutočne v bežných veciach, ako je toastový chlieb, zmrzlina a v iných spracovaných potravinách.

Aby sme nehovorili iba o negatívach, palmový olej má viac antioxidantov (karotenoidy a vitamíny E) ako akýkoľvek iný olej na trhu, ale to ho stále nerobí najzdravším. Nadmerná konzumácia akejkoľvek potraviny nám škodí, preto by sme nemali zabúdať na pestrú a zdravú stravu.

Pozri aj: Vieš, prečo má mužská brada viac mikróbov ako psí kožuch? Neuveríš!

ľudia sú zdieraní na plantážach s palmovým olejom

Zdroj: Shutterstock®

Prečo ho nájdeme vo všetkom

Predovšetkým preto, lebo je lacný. Hlavný úžitok palmového oleja však pochádza z jeho vysokého bodu topenia. Vzhľadom na to, že palmový olej je pri izbovej teplote polotuhý, má rôzne využitie, a to od pečenia až po vyprážanie, ba dokonca aj v rámci kozmetiky. Hoci živočíšne tuky majú tiež túto kvalitu, ich výroba je oveľa drahšia. Je to trvácna plodina, ktorá zaberá len 5 % poľnohospodárskej pôdy používanej na výrobu rastlinného oleja, čo predstavuje 38 % celosvetovej ponuky palmového oleja. Palmový olej pomáha zvyšovať viskozitu výrobku, pôsobí aj ako okluzívny prostriedok, teda po slovensky povedané, pomáha pokožke udržať si vlhkosť. Hoci sa v niektorých kozmetických výrobkoch stále používajú živočíšne tuky, výrobné náklady sú jednoducho príliš vysoké a hlavne nie sú vegánske.

prečo je palmový olej zlý pre životné prostredie

Zdroj: Shutterstock®

Palmový olej či tuk má neblahé účinky nielen na naše telo, ale aj zvieratá a životné prostredie. Nebuďme preto neuvedomelí, čítajme etikety a hlavne nekupujme ako náhradu kvalitného oleja na vyprážanie ten palmový. Do roku 2014 sa na obaloch uvádzalo iba „rastlinný olej“, a to nám nehovorilo nič, ale vďaka EÚ je označenie druhu oleja povinné. Využívajme teda možnosti dnešného sveta naplno, čítajme etikety a buďme si vedomí následkov našich činov. Kto iný ako spotrebiteľ je schopný vytvoriť svet, kde je kúpa výrobkov s palmovým tukom z neudržateľných zdrojov, kedy pracovníci na plantážach trpia a orangutany prichádzajú o svoje prirodzené prostredie tabu?

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

10.05.2019 06:49

Čítať etikety v každom prípade môže byť iba na úžitok, nielen čo sa palmového oleja týka.

Vaše meno:

Jana Tonhauserová

Jana Tonhauserová

10.05.2019 11:02

žiaľ, je to pravda...

Vaše meno:

milan štefan

milan štefan

14.05.2019 21:40

vzdy sa menia nazory

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

23.05.2019 15:10

Tak to som nevedela

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.