Zázvor, inak zvaný aj ďumbier lekársky, zažíva v poslednej dobe hotový „boom". Kvôli špecifickej štipľavo – korenistej chuti so slabým nádychom citrónovej vône ho neznesie každý, avšak až si ho raz zamilujete, už sa ho nevzdáte.
Pôvod zázvoru hľadajte v tropickej Ázii, odkiaľ ho priniesli do Európy Španieli ešte v 9. storočí. Takmer okamžite sa stal obľúbenou pochutinou na dochucovanie mnohých jedál. V súčasnej dobe sa preferuje najmä vďaka jeho skvelým účinkom pri prechladnutí a bolestiach hrdla, má však aj mnoho iných účinkov na naše zdravie.
1. Ak vás prekvapí chrípka
Niet lepšieho lieku na chrípku a nachladnutie, ako je lipový čaj s medom, citrónom a postrúhaným surovým zázvorom. Zázvor môžete nechať lúhovať tak dlho, koľko zvládnete.
V horúcom čaji zahreje celý organizmus, vyvolá potenie, prečistí nosné dutiny a vďaka štipľavej chuti utíši bolesť hrdla. Ak vám to neprekáža, pokojne môžete kúsok zázvoru aj zjesť.
Odporúčame tiež: 4 potraviny, ktoré pomôžu prečistiť hrubé črevo
2. Bolesti? Zabudnite!
Ak vás trápia časté bolesti hlavy, vyskúšajte zázvor. Prevarte ho spolu s troškou kajenského korenia a mätou. Uľaviť by sa vám malo nielen pri bežných bolestiach hlavy, ale aj pri migréne. Ak by vám takto pripravený odvar nechutil, dochuťte ho stéviou alebo medom.
Alebo vás trápia skôr zuby? Údajne stačí požuť kúsok zázvoru a bolesť zubov by mala ustúpiť - tento recept sa používa už celé generácie. Skúsiť môžete zázvor aj povariť vo vode, vodu nechajte vychladnúť a použite namiesto ústnej vody. Úľava príde rýchlo!
Odporúčame tiež: Zvýšte si imunitu zázvorovým sirupom
3. Žalúdočné problémy a ranná nevoľnosť
Ak potrebujete upokojiť žalúdok, vyskúšať môžete krátko povarený zázvor. V prípade, že je na vás príliš štipľavý, dochuťte ho medom.
Uľavíte si aj od nafukovania a vyhnete sa ranným nevoľnostiam v prípade, ak nimi trpíte. Okrem toho, zázvorom si môžu pomôcť aj ľudia trpiaci kinetózou!
Odporúčame tiež: Prírodní pomocníci ideálni na boj s menštruačnou bolesťou
4. Proti rakovine
Niektorí vedci účinky zázvoru prirovnávajú k chemoterapii. Výskumy potvrdili, že zázvor pomáha usmrcovať rakovinové bunky a zastavuje ich rast. Môže za to látka, zvaná gingerol, ktorá sa v zázvore nachádza. Tá má údajne antimetastázové účinky.
5. A na chudnutie...
Prítomnosť gingerolu v zázvore pozitívne vplýva aj na celkový metabolizmus. Vďaka lepšiemu spaľovaniu potom môžete chudnúť oveľa rýchlejšie.
Samozrejme zázvor nie je zázrak a ak budete zázvorovým čajom zalievať vysmážané rezne, chudnutie sa nedostaví. Pri úprave jedálnička a zvýšenom pohybe určite pri chudnutí pomôže.
Odporúčame tiež: 4 tipy na smoothies pre štíhlu líniu
9 komentárov
Anna Kristova
20.07.2017 18:33zázvor je moja obľúbená ingrediencia
Andrejka Smutňáková
16.03.2017 18:45na čaj, zázvorovica, do sušienok (zázvorníky),u nás je varený-pečený-lúhovaný ;)
Ľubica Šťastná
15.03.2017 22:09Super, zázvor mám veľmi rada, používam i pri varení, no na zuby som ešte neskúšala, ďakujem!
Martina Zahoranová
15.03.2017 20:16zázvorový čaj pijem každý deň pretože som čítala že je dobrý aj pri zápale kĺbov takže pre mňa ako stvorený
Daniela Bieliková
15.03.2017 17:43zázvor má v mojej kuchyni všestranné využitie, či už do čaju, koláčov ale i do omáčok či polievok, výborný je aj kandizovaný
Lucia Valková
15.03.2017 16:30Zázvorový čaj pijeme často.
Monika Filípková
15.03.2017 10:47Zázvor je mojím spoločníkom práve teraz, lebo ma trápi nádcha, kašeľ. Robievam si z neho čaj, ale mám ho aj nastrúhaný v pohári, ešte som k nemu pridala pár lyžičiek medu a 3x za deň ho užívam po malej lyžičke.
Mária Maxianová
15.03.2017 08:34kedysi sme zázvor používali len pri pečení pečiva, teraz z neho pijeme hlavne čaj
Soňa Kelemenová
15.03.2017 07:55zázvor používame u nás doma po celý rok.... nielen v zime pri chripkovom ochorení.... preferujem prevenciu... mám ho rada, či už varený, strúhaný s medom, citrónom.....