Krásne nechty, husté a pevné vlasy, zdravá prostata. Ťažko tomu možno uveriť, no toto všetko, a ešte oveľa viac ovplyvňuje tekvica a jej zázračné benefity.
Veríme, že po prečítaní tohto článku zutekáte do supermarketu, na trh či do záhradky a prinesiete si domov aspoň jednu tekvicu.
Poponáhľajte sa, kým je tekvicová sezóna!
Čo o tekvici neviete
Tekvica je vlastne bobuľa, aj keď pod týmto slovom si najčastejšie predstavíme maximálne tak čučoriedku. Tekvica naozaj patrí medzi bobuľovité plody, čo jej ale vôbec nebráni nabrať počas rastu hmotnosť niekoľko desiatok kilogramov. Len tak mimochodom, zaujímavé tiež je, že najväčšia tekvica na svete váži takmer 1200 kilogramov…
Bude ťa zaujímať: Antibiotiká: Tieto chyby pri ich užívaní nikdy nerob!
Čo je ešte na tekviciach zaujímavé? Napríklad to, že väčšinu z ich obsahu (asi 90 %) tvorí voda, čo hrá do karát ľuďom, ktorí sa snažia schudnúť, alebo aj to, že každá tekvica obsahuje približne 500 tekvicových semienok. Tekvice nie sú kalorické a zúžitkovať môžete každý jej kúsok, od jej kôry cez kvety až po dužinu.
Asi vám nemusíme hovoriť, že jej sezóna je najmä na jeseň, kedy sa z nej papajú omáčky, vynikajúce hokaido polievky, alebo nejedlé strašidielka v období našich Dušičiek a amerického Halloweenu.
Vplyv na zdravie
Okrem toho, že tekvica pekne vyzerá so sviečkou v jej útrobách, je aj úžasná „superpotravina”. Je veľmi bohatá na vitamíny A, E a B a zdraviu prospečné minerály, ako je zinok, selén a horčík. Tekvica je aj významným antioxidantom mimoriadne bohatým na betakarotén a spomínaný provitamín A.
Vyškúšaj si pripraviť: Recept: Pečená tekvica s kurkumovou majonézou
Vymenujme si, na čo všetko je tekvica dobrá, pretože je toho naozaj dosť. Pravidelnou konzumáciou tekvice podporujeme náš kardiovaskulárny systém, takže chráni srdce, posilňuje imunitu, znižuje cholesterol a vysoký krvný tlak, pomáha aj správnej funkcii obličiek a očí. Tekvica navyše pôsobí upokojujúco a spôsobuje aj dobrú náladu.
Ako ju pripraviť?
Keď k tekvici nepridáte nezdravé prísady, nič ňou nepokazíte. Hodí sa ako omáčka, ako príloha vo forme pyré, dá sa pridať do koláčov a vynikajúca je v polievkovom skupenstve. Úplne najjednoduchšie je nakrájať ju na malé kúsky, pridať k nej mrkvu a inú obľúbenú zeleninu, všetko spolu povariť do zmäknutia, rozmixovať… A dokonalá polievočka je na svete, a to za niekoľko minút!