Keď sa vyberieme na dovolenku do vzdialenej krajiny, nemali by sme vynechať ani spoznávanie miestnej kuchyne, ich špeciality a tiež rôzne druhy exotického ovocia. Dnes už toto ovocie, ktoré sme kedysi vôbec nepoznali, môžeme kúpiť v hocijakom supermarkete aj doma. Prečo teda nevyužiť túto veľkú výhodu a neotestovať exotické chute z celého sveta?
Medzi takéto druhy patrí aj pitahaya prezývaná ako dračie ovocie. Možno ju poznáte, no na Slovensku ešte nie je samozrejmosťou pre každý obchod, zháňa sa trochu horšie ako iné exotické ovocie. Pokiaľ však na ňu natrafíte, určite nezaváhajte a dajte ju do košíka. Jej sladkastá chuť a viaceré benefity sa vám určite zapáčia.
Pitahaya pochádza zo Strednej a Južnej Ameriky. Je to plod kaktusu, ktorého kvety patria medzi najväčšie na svete a rozvíjajú sa iba v noci. Keď rozkvitnú, je okolo nich cítiť jazmínová vôňa. Keďže ide o kaktus, má rád teplo a problém mu nerobia ani priame slnečné lúče. Pestovať túto rastlinu v našich podmienkach by bolo veľmi náročné a chutné plody by sme asi ani nedosiahli.
Odporúčame prečítať: Magické ovocie NONI z ostrova Tahiti
Ako správne konzumovať pitahayu?
Tak ako je to u väčšiny rastlín, aj pitahaya má viacero odrôd, s čím súvisí aj jej sfarbenie. Dužina môže byť biela, červenofialová, krvavo červená alebo aj ružová. Svojou konzistenciou pripomína kiwi, a podobne ako toto ovocie, obsahuje tiež malé čierne zrniečka, ktoré môžete pokojne jesť. Nejedlá je iba šupka ovocia, ktorú buď ošúpeme a dužinu pokrájame alebo plod rozrežeme na polovicu a dužinu jeme lyžičkou ako kiwi.
Odporúčame prečítať: Spoznajte tropické ovocie LONGAN
Pokiaľ je plod zrelý, šupku odstránite veľmi jednoducho. Stačí narezať koniec a potom ju už len stiahnuť. Zrelý plod je farebný, ale bez škvŕn. Tie znamenajú, že ovocie je buď už prezreté alebo otlačené a môže sa rýchlo pokaziť. Pokiaľ majú listy žltú farbu, vtedy je ovocie zrelé. Ak si kúpite ešte nezrelé, doma vám dozrie, pokiaľ ho položíte na mäkkú podložku na chladnom mieste.
Výborná do šalátov, džúsov, ale aj na víno
Pitahaya chutí podobne ako sladký melón s egrešom. Najčastejšie sa používa v surovom stave do šalátov, na smoothie, ale dá sa použiť aj ako spestrenie hlavného slaného jedla. Je šťavnatá, často sa kombinuje s mangom a červeným melónom. Takýto ovocný šalát už len dochutíme šťavou z limetky a lístkami mäty.
Odporúčame prečítať: Rakytník - malý zázrak prírody
Z tohto exotického ovocia sa dokonca vyrába aj víno, limonády a džúsy. Okrem toho, že sa jej plody bežne konzumujú, pitahaya sa využíva aj v kozmetike.
Antidepresívum, ktoré vám pomôže zaspať
Pitahaya je bohatá na antioxidanty, preto chráni telo pred pôsobením voľných radikálov. Obsahuje vitamíny B2, B3 a najmä vitamín C, okrem toho aj vápnik, železo, fosfor a karotény. Nemá veľa kalórií, ale zato množstvo vlákniny. Zlepšuje peristaltiku čriev, teda podporuje pravidelné vyprázdňovanie.
Odporúčame prečítať: Čo v sebe naozaj ukrýva amazonské ovocie acai?
Celkovo podporuje imunitný systém, zlepšuje koncentráciu a dodá vám energiu. Konzumáciou pitahaye sa vám vráti chuť do jedla. Toto ovocie pôsobí aj ako antidepresívum, upokojuje, a tak pomáha bojovať s nespavosťou.