Fazuľa od A po Z – všetko, čo potrebujete vedieť o druhoch, účinkoch, zložení, pestovaní i varení

Fazuľa by mala predstavovať jednu z častí našej potravy. Táto strukovina dokáže výrazne zlepšiť kvalitu stravy, pretože je výživná a obsahuje mnohé cenné zložky. Fazuľa patrí k dobrým zdrojom bielkovín aj vlákniny, ale aj vitamínov a minerálov. Vďaka svojmu zloženiu dokáže zlepšiť celkové zdravie. 

V článku sa pozrieme na všetko, čo by sme o fazuli rozhodne mali vedieť. Aké sú rozdiely medzi typmi fazule? Ako fazuľu spracovať alebo si ju dokonca pestovať? Ako fazuľu skladovať? Ako sa správne varí fazuľa a v ktorých chutných jedlách ju možno využiť? Zistite viac!

Druhy a odrody fazule

Fazuľa, latinsky Phaseolus, predstavuje rod jednoročných alebo viacročných rastlín z čeľade bôbovité. Pestuje sa pre svoje plody nazývané struky a semená v nich ukryté. Tie sú bežne tiež nazývané ako fazuľa. Fazuľa pochádza z Mexika, domovinou sú viaceré teplé oblasti Strednej a Južnej Ameriky. 

Rod fazuľa zahŕňa niekoľko desiatok druhov fazule, ktoré sú pestované v rôznych kútoch sveta. Kým v niektorých krajinách sa bežne pestujú konkrétne druhy, v iných oblastiach sa môžu pestovať úplne iné druhy a ďalšie zase môžu byť skôr raritou. 

Na Slovensku sa pestuje len zopár druhov, pričom hlavným druhom je fazuľa obyčajná, latinsky Phaseolus vulgaris. Rozmanitosť chutných fazúľ zabezpečuje hlavne pestovanie rôznorodých odrôd a kultivarov. V závislosti od toho, o akú odrodu konkrétneho druhu fazule ide, sa mení veľkosť a tvar semien, ich farba, chuť aj konzistencia. 

Odporúčame: ​Fantastická domáca čalamáda zo zeleniny 7-krát inak – lepšie recepty nenájdeš

druhy fazule

Zdroj: Depositphotos

• Fazuľa obyčajná (Phaseolus vulgaris)

Väčšina u nás konzumovaných fazúľ predstavuje nejakú odrodu fazule obyčajnej, ktorá je neraz nazývaná aj ako fazuľa záhradná. Existujú v podstate stovky odrôd fazule tohto druhu, pričom sú obvykle delené do dvoch skupín, a to na popínavé a kríčkové kultivary. Kríčkové kultivary fazule sú potom často označované aj ako fazuľa kríčková alebo fazuľa záhradná kríčková.

Reč je však vždy o jednom jedinom druhu. Farba fazule obyčajnej je naozaj rôznorodá, záleží od odrody. K odrodám patrí napríklad menšia biela fazuľa navy, červená fazuľa kidney s typickým obličkovým tvarom, tiež čierna fazuľa (nazývaná aj korytnačia), odroda bango stmavými strakatými semenami alebo pinto fazuľa so svetlejšími strakatými fazuľami.

• Fazuľa šarlátová (Phaseolus coccineus)

V našich končinách sa možno stretnúť aj s pestovaním fazule šarlátovej, ktorá sa pestuje aj ako okrasná rastlina. Jej dlhé struky sú tiež jedlé. Semená sú zväčša typické svojou purpurovou farbou. Avšak, obvykle sa zberajú mladé struky, ktoré sú šťavnaté a stačí ich chvíľu povariť.

• Fazuľa mesiacovitá (Phaseolus lunatus)

Ďalším u nás pestovaným druhom je fazuľa mesiacovitá, ktorej sa často hovorí aj maslová fazuľa, limská fazuľa alebo fazuľa lima. Tento druh má najčastejšie väčšie biele fazule v tvare polmesiaca, no dostupná je aj veľká strakatá fazuľa maslová.

Fazuľa mesiacovitá sa pestuje aj na zber mladých nezrelých strukov. Žlté či zelené fazuľkové struky totiž nie sú špeciálnym druhom alebo odrodou fazule, ide o nedozreté plody rôznych druhov fazule.

• Fazuľa ostrolistá (Phaseolus acutifolius)

Menej často sa u nás ešte pestuje fazuľa ostrolistá, ktorá je v zahraničí nazývaná aj ako fazuľa tepary. Pestuje sa len pre semená, struky sa nekonzumujú. Semená sú stredne veľké a obvykle béžové alebo svetlo strakaté.

• Iné fazule

Možno ešte poznáte mungo fazule, fazuľu adzuki alebo fazuľu čierne oko. Tieto semená sú síce označované ako fazuľa a aj sa podobným spôsobom pripravujú a konzumujú, ale v skutočnosti nepochádzajú z rastlín z rodu fazuľa. Konkrétne tieto menované pochádzajú z rastlín z rodu Vigna. Nejde teda o pravé fazule. 

Odporúčame: ​Najkrajšia jesenná výzdoba do domácnosti - TOP inšpirácie, ktoré ťa dostanú

fazuľové struky

Zdroj: Depositphotos

Fazuľa nabitá živinami – aké látky obsahuje?

Fazuľa obsahuje veľa výživných zložiek a rôzne zdraviu prospešné živiny. Nutričné zloženie tejto strukoviny je naozaj výnimočné, samozrejme, sčasti sa môže meniť pri konkrétnych druhoch a odrodách. Vo všeobecnosti však fazuľa patrí k veľmi dobrým zdrojom rastlinných bielkovín.

Až približne 20 % hmotnosti tvoria práve proteíny. Tiež je v semenách fazule obsiahnutá vláknina, čiže zmes nestráviteľných alebo čiastočne stráviteľných polysacharidov, ktorá je nevyhnutná pre správnu činnosť tráviaceho ústrojenstva.

Spomenúť môžeme, samozrejme, aj vitamíny a minerály, a to hlavne viaceré vitamíny skupiny B, vitamín C, železo, draslík, horčík alebo zinok. Pri fazuli s červenými fialovými alebo čiernymi semenami je ešte významných aj obsah rastlinných farbív so silnými antioxidačnými účinkami.

TOP dôvody, prečo zaradiť fazuľu do jedálnička:

  • ako dobrý rastlinný zdroj bielkovín je vítaná v jedálničku vegetariánov, vegánov, športovcov, detí, starších osôb či tehotných žien,
  • dobre zasýti na dlhší čas vďaka obsahu bielkovín aj zložených sacharidov,
  • fazuľa reguluje hladinu cukru – nezvyšuje glykémiu náhle, ale postupne dodáva do tela energiu, preto je v primeranej miere vítaná aj v jedálničku cukrovkárov,
  • keďže vďaka svojim zložkám prispieva k normálnej hladine cholesterolu, podporuje aj zdravé srdce a cievy,
  • vďaka vysokému obsahu vlákniny priaznivo podporuje pravidelné vyprázdňovanie,
  • fazuľa je skvelá na chudnutie – keďže dobre zasýti a dodá telu množstvo živín, je vítaná v diétnom jedálničku,
  • keďže obsahuje rôzne minerálne látky, priaznivo pôsobí aj na kvalitu kostí,
  • vďaka obsahuje vlákniny a podpore trávenie a vyprázdňovania znižuje riziko rakoviny hrubého čreva, avšak, tmavé druhy fazule s vysokým podielom antioxidantov majú všeobecne preventívny vplyv proti nádorovým ochoreniam,
  • ako zdroj železa podporuje krvotvorbu a pôsobí proti chudokrvnosti

Odporúčame: Ako prať ponožky – je potrebné ich prevracať pred praním naruby alebo nie? Tajomstvo odhalené!

namáčanie fazule

Zdroj: Depositphotos

Ako pripraviť suchú fazuľu?

V kuchyni sa najčastejšie využívajú vysušené semená fazule. Pri ich príprave v prvom rade dodržiavajte postup uvedený na obale. Pri jednotlivých druhoch a odrodách sa totiž môže postup (doba namáčania, doba varenia) trošku líšiť.

Tu je všeobecný návod na varenie fazule:

  1. Fazuľu preberieme a odstránime nečistoty alebo poškodené semená.

  2. Semená namočíme do čistej vody, a to ideálne na 8 až 12 hodín. Dostatočne dlhé namáčanie zabezpečuje kratšiu dĺžku varenia, rovnomerné uvarenie semien aj ľahšiu stráviteľnosť po konzumácii.
  3. Vodu zo semien po namáčaní vylejeme. Fazuľu prepláchneme a zalejeme čistou vodou.
  4. Fazuľu nechajte v čistej vode variť do zmäknutia – v závislosti od typu je čas varenia fazule 30 minút až 2 hodiny.
  5. Pri varení fazule možno do vody pridať bylinky na zlepšenie stráviteľnosti strukovín, ako je bobkový list, tymian, saturejka. Soľ sa pridáva až na konci varenia.

Takto uvarená fazuľa patrí medzi najuniverzálnejšie potraviny. Možno ju použiť do polievok, prívarkov, omáčok, zeleninových šalátov, rizota, placiek, fašírok alebo nátierok.

Ako pripraviť fazuľové struky?

Ako sme spomenuli vyššie, žltá alebo zelená fazuľka predstavuje mladé nedozreté struky fazule. Takáto fazuľa sa pripravuje iným spôsobom. Nie je potrebné namáčanie aj zdĺhavé varenie. Pripravovať sa môžu čerstvé struky, tiež sú dobre dostupné v obchodoch mrazené fazuľové struky.

Čerstvým fazuľovým strukom zrežte konce a povarte ich vo vriacej vode asi 10 minút. Sú mäkké raz-dva a vy ich môžete pridať do rôznych pokrmov alebo sú tiež skvelé ako zdravá príloha. Aj mrazené struky možno krátko povariť alebo pripraviť na pare. Perfektne sa hodia napríklad do prívarkov, rizota, omáčok k mäsu alebo ako príloha. 

Pozri aj: ​Sladké recepty s makom: Toto je to pravé makové pre každého!

pestovanie fazule

Zdroj: Depositphotos

Ako pestovať fazuľu – kam vysadiť fazuľu a kedy siať fazuľu?

Veľkou výhodou fazule je aj jej pomerne nízka cena a dobrá celoročná dostupnosť v obchodoch. Patríte ale k tým, ktorí si radi zozbierajú vlastnú úrodu, či už je reč o zelenine, ovocí alebo práve strukovinách? Aj fazuľu si možno vypestovať vo vlastnej záhrade. Obvykle sa pestuje hlavne fazuľa obyčajná, či už kríčková fazuľa alebo tyčová/popínavá fazuľa.

Kríčková fazuľa je nenáročná na oporu, tým popínavých variantom je potrebné zabezpečiť oporu. Okrem tejto záležitosti je potrebné pred pestovaním zvážiť aj to, či chcete fazuľu pestovať na suché semená alebo nezrelé struky. Ak chcete pestovať fazuľu na mladé strúčiky, volia sa kríčkové fazule, napríklad odrody Aidagold, Gusty alebo Satelit. Ak chcete fazuľu pestovať na semená, vhodné sú napríklad odrody Inka, Petra, Carmen alebo Yin Yang

Čo sa pestovateľských podmienok týka, tie nie sú pri rôznych odrodách výrazne odlišné. Pri pestovaní fazule je obvykle potrebné myslieť na tieto zásady:

  • pôda by mala obsahovať dusík, mala by byť priepustná a jej pH by sa malo pohybovať medzi 6,0 až 6,8,
  • fazuľa potrebuje pravidelnú závlahu a okopávanie do doby kvitnutia,
  • výsev možno podniknúť vtedy, keď nočné teploty stúpajú nad 10 °C, čo je obvykle v máji, najneskôr však fazuľu vysádzame do konca júna,
  • pri tyčových fazuliach vysádzame po 6 až 8 semenách, pri kríčkových po 3 až 4 semenách,
  • tyčové fazule potrebujú oporu vysoký aspoň 2,5 m.

Ako fazuľu spracovať po zbere?

Z fazule možno zberať už mladé struky, ktoré možno po tepelnej úprave priamo konzumovať, prípadne ich možno zamraziť do zásoby (pred uložením do mrazničky sa odporúča blanšírovanie). Pri pestovaní fazule na struky nezabúdajte struky pravidelne oberať, aby sa podporilo kvitnutie a rast ďalších strukov.

Ak chceme suchú fazuľu, musíme plody a semená v nich nechať najskôr úplne dozrieť. Obvykle sa fazuľa podľa odrody a doby vysadenia zberá koncom leta a začiatkom jesene. Fazuľu sa odporúča zberať vtedy, keď sa struk od stonky sám odlomí.

Plody by mali na rastlinách čiastočne uschnúť. Ak spozorujete, že listy a struky postupne žltnú a chradnú, je čas zberu. Pozbierané struky je následne potrebné otvoriť a povyberať semená. Semená sušíme na vzdušnom, tienistom a suchom mieste asi 1 týždeň.

Ako fazuľu skladovať?

Dobre presušené semená fazule môžeme uskladniť na zimu. Vhodné je skladovanie na suchom, tmavom a chladnom mieste, napr. v suchej komore. Uskladniť ich môžete napríklad v plátenných vreckách. 

Pozri aj: ​Ako naštartovať metabolizmus? Zaraď do jedálnička tieto superpotraviny!

konzumácia fazule

Zdroj: Depositphotos

Recept: Rýchla fazuľová polievka

Ingrediencie:

  • 3/4 šálky červenej fazule
  • 1 plechovka fazule v rajčinovej omáčke
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 zemiaky
  • 1 červená repa
  • 1 mrkva
  • tymian čerstvý
  • soľ, korenie
  • zeleninový vývar
  • maslo alebo olej
  • bobkový list

Postup prípravy: Fazuľu namočíme na 12 hodín do studenej vody a následne takmer domäkka uvaríme vo vode. Očistíme zeleninu a pokrájame na kocky. V hrnci roztopíme maslo, opečieme cibuľu, cesnak, mrkvu. Potom pridáme fazuľu, pokrájanú repu aj bobkový list. Zalejeme vývarom a varíme, kým nebude fazuľa úplne mäkká, cca 25 min.

Pred dovarením otvoríme konzervu bielej fazule a pridáme ju do polievky. Chvíľu povaríme. V mažiari podrvíme čierne korenie, soľ a tymianové lístky. Touto zmesou ochutíme polievku. Podávame s čiernym chlebom.

Ďalšie recepty s fazuľou:

Aktualizované na 09. 10. 2023

7 komentárov
Gabriela Diheneščíková

Gabriela Diheneščíková

19.11.2015 11:43

fazuľovú polievku mám asi najradšej z pokrmov pripravených z fazule

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

19.11.2015 12:46

fazuľu mám rada na rôzne spôsoby, či už ako polievku, omáčku alebo fazuľky v paradajkovej omáčke ale aj fazuľový šalát :-)

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

19.11.2015 14:59

Fazuľa nad zlato - absolútne súhlasím, nenadarmo patrila k základným surovinám našich starých mám. :)

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

19.11.2015 19:13

aj my často varíme fazuľu, i dnes :)

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

18.12.2015 09:02

strukoviny mame velmi radi

Vaše meno:

Ľuba Reháková

Ľuba Reháková

29.12.2015 22:11

Mám veľmi rada fazulu - polievočku na kyselo, alebo ako prívarok, len nedá sa konzumovať vždy, lebo niekedy mi v brušku trocha štrajkuje :D

Vaše meno:

Erika Špacírová

Erika Špacírová

09.03.2016 21:15

strukoviny všeobecne mám rada aj fazuľu :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE