Tohtoročná jeseň patrila v knižnom svete už tretiemu vydaniu kuchárskej knihy Sladkosti, od ktorých sa nepriberá. Autorkami receptov sú matka s dcérou Emma a Ema Tekelyové, ktoré sa po úspešných prechádzajúcich tituloch rozhodli prísť s ďalším kulinárskym kúskom.
Tentokrát stavili opäť na zdravé dezerty, po ktorých nemusíte mať výčitky svedomia.
Populárny trend vydávania kuchárskych kníh známymi osobnosťami neobišiel ani matku a dcéru Tekelyové. Emma Tekelyová je známa moderátorka a populárna autorka kníh zameraných nielen na recepty a jej dcéra Ema vyštudovala módne návrhárstvo a dejiny umenia. Obidve milujú sladké koláče a dezerty, no zároveň vyznávajú zdravý životný štýl, a to bol pravdepodobne aj jeden z dôvodov, prečo sa rozhodli pustiť do písania tejto kuchárskej knihy.
Odporúčame prečítať: Z fitka do kuchyne 2 (recenzia)
„Najnovšia kniha Sladkosti, od ktorých sa nepriberá obsahuje 46 najlepších receptov na Vianoce, novoročné aj veľkonočné sviatky, 17 dezertov úplne bez múky, 16 nepečených zákuskov aj pre začiatočníčky a 113 ďalších užitočných tipov, ako a čím v tortách a koláčoch nahradiť bielu múku a biely cukor, aby chutili tradične, ale neútočili na štíhlu líniu.“
„Na sebe sme zistili sme, že maškrtiť sa dá aj bez priberania. Pritom používame úplne bežné potraviny, ktoré nemajú nič spoločné so slovom diétne a vyhýbame sa len stuženým tukom, bielemu cukru, bielej múke a všetkým umelým prísadám. Aj nás prekvapilo, že mrkva a mandle spolu vytvoria dokonalé piškótové cesto, tvaroh dokáže byť chutný ako lahodný krém a ovsené vločky sú skvelým základom bábovky...“
Odporúčame prečítať: 10-dňový detox (recenzia)
Kniha pôsobí po prvom prelistovaní veľmi dobre. Myšlienka vytvoriť kuchársku knihu s receptami, ktoré spoločne upiekli matka s dcérou, dodáva kuchárke rodinnú atmosféru. Prispievajú k tomu aj rodinné fotografie na niekoľkých stranách, krátke „zápisky“ od autoriek, rady pri pečení a celková grafická úprava knihy. Každá strana je svojím spôsobom jedinečná.
Úvod knihy patrí krátkemu príhovoru pre čitateľov od jej autoriek. Potom nasleduje dvojstrana s fotografiami na ktorej je zachytený stručný príbeh Emy a Emmy od ich kulinárskych začiatkov až po dnešok. Ďalej sú už strany v knihe venované tomu, na čo čitateľ čaká najviac – receptom.
Odporúčame prečítať: Nebe v hubě 2 aneb Čertův švagr (recenzia)
Kniha je rozdelená do štyroch veľkých kapitol – Párty, Návšteva, Narodeniny a Vianoce. Každá obsahuje niekoľko receptov, ktoré sú typické pre danú udalosť. Na vyše 150 stranách nájdete 46 receptov, ktoré neobsahujú bielu múku, biely cukor alebo umelé prísady. Môžete vyskúšať recept na biskupský chlebíček, cviklovo-čokoládovú tortu, babkine pité s tvarohom alebo tekvicový brownie.
Pri každom recepte nájdete zoznam ingrediencií, postup, fotografiu a príjemným spestrením sú aj drobné rady od autoriek pri niektorých ingredienciách či v postupe. Kniha je tiež doplnená dvojstranami s domácimi tipmi a nápadmi, v ktorých sa dozviete ako pracovať so želatínou, ako ľahko ošúpať lieskovce alebo čím nahradiť biely práškový cukor. Na posledných stranách sa autorky podelili so svojimi pravidlami a zásadami v stravovaní.
Odporúčame prečítať: Kniha Zelené smoothie (recenzia)
To, či názov knihy Sladkosti, od ktorých sa nepriberá, je skutočne pravdivý, zistíte asi až po upečení niekoľkých dezertov z kuchárky. Náhrada bielej múky za špaldovú alebo bieleho cukru za hnedý však môže byť dobrým začiatkom na vašej ceste za zdravším telom.
Odporúčame prečítať: Dukanova diéta 2014 s novými receptami (recenzia)