Hrozno a jeho bonusy

účinky hrozna

Hrozno radíme k najchutnejším a najzdravším druhom ovocia jesene. Poznáme veľké množstvo odrôd viniča. Delíme ich na odrody stolové a muštové. Stolové sú určené na bežnú konzumáciu a z muštových sa vyrábajú mušty a vína. Hrozno má aj množstvo využití. Povieme si, ako vplýva na krásu, ako môže zlepšiť naše zdravie a ako ho využiť v kuchyni. 

Povieme si, ako vplýva na krásu, ako môže zlepšiť naše zdravie a ako ho využiť v kuchyni. 

Odporúčame prečítať si: Orgánové hodiny - čo dôležité nám prezrádzajú podľa čínskej medicíny

Vplyv hrozna na naše zdravie

Hrozno obsahuje fruktózu, vďaka ktorej má dostatok energie, málo kalórií a minimum tukov. Ďalej obsahuje dôležité vitamíny (A, E, B, a C), minerály a stopové látky (draslík, fosfor, železo, vápnik a kremík). Zlepšuje činnosť a funkciu črevného systému. Hrozno je výborný antioxidant. Posilňuje imunitu a obranyschopnosť organizmu. To má význam predovšetkým v období chrípok a pri prechladnutí. Hrozno priaznivo ovplyvňuje aj funkciu pečene, obličiek, pomáha pri zápche. 

Odporúčame prečítať si: Aké bylinky zbierame v septembri?

Hrozno a jeho bonusy
Shutterstock®

Hrozno v kuchyni 

Počuli ste už o oleji z hrozna? Olej z hrozna je výsledkom lisovania hroznových jadierok a využíva sa napríklad na prípravu šalátov, marinád a rôznych dressingov. Hrozno konzumujeme v čerstvom stave, ale dá sa použiť aj na výrobu kompótov, džemov, vinného octu, muštov a sirupov. Hrozno sa dá výborne skombinovať so slanými aj sladkými jedlami. Chutí s dobrým syrom, v ovocnom šaláte alebo v tvarohových koláčoch. 

Odporúčame prečítať si: Tekvica hokaido - prečo je iná ako ostatné?

olej z hroznových jadierok
Shutterstock®

Recept: Jednoduchý hroznový šalát

Potrebujeme: 300 g hrozna, väčšie jablko, hrušku, citrón, biely jogurt, med.

Postup: Ovocie umyjeme, z jabĺk a hrušiek odstránime jadrovníky. Pokrájame na kocôčky, pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme hrozno, jogurt, podľa chuti med a premiešame.

Odporúčame prečítať si: Poznáte význam omega-3 a omega-6 mastných kyselín?

Červené hrozno a jeho bonusy
Shutterstock®

Hrozno pre krásu

Toto zázračného ovocie je súčasťou kozmetických prípravkov ako sú krémy či pleťové masky pre zrelú pleť. My máme pre vás dva spôsoby, ako využiť hrozno pre vašu krásu.

 1. Hroznová šťava

Vytlačenú šťavu natrieme na tvár a necháme pôsobiť ako masku 15-20 minút. Okrem vitamínov a minerálnych látok obsahuje ovocné AHA kyseliny, ktoré veľmi priaznivo pôsobia na stav pleti.

 2.  Maska z hroznovej šťavy a menu

Zmiešame 5 lyžíc hroznovej šťavy s lyžičkou medu a 2 lyžicami krému. Necháme pôsobiť na pokožke 20 minút. Potom zmyjeme teplou vodou.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

14 komentárov

Katarina Hovancova

Katarina Hovancova

03.09.2016 15:24

hrozno je moje najoblubenejšie ovocie

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

03.09.2016 18:24

milujem hrozno

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

03.09.2016 19:42

mnam dala by som si

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

03.09.2016 20:46

Rada si pomaškrtím na svojom dopestovanom hrozne ,práve dozrieva.

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

03.09.2016 20:51

Skvelý článok hrozno mám rada a často ho kupujem

Vaše meno:

Patrícia Debnárová

Patrícia Debnárová

03.09.2016 23:21

Hrozno je jedno z mojich najobľúbenejších ovocí a najviac ho mám rada zo syrom. Určite odporúčam také jednohubky. :)

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

04.09.2016 06:59

práve v tomto období mi chutí najviac

Vaše meno:

Juliana Šurkovská

Juliana Šurkovská

06.09.2016 23:17

V tomto období nikdy nechýba na našom stole.

Vaše meno:

Katarína

Katarína

08.09.2016 07:08

:) najlepšie je zelené a sladučké

Vaše meno:

Gabriela Vrabľová

Gabriela Vrabľová

22.09.2016 10:46

sladucke hrozno je najlepsie na zobanie kdekolvek a kedykolvek, najlepsie bezkostkove alebo priamo zo zahradky

Vaše meno:

Jana Vaszily

Jana Vaszily

29.09.2016 08:45

suhlasim

Vaše meno:

Ingrid Šimoniková

Ingrid Šimoniková

01.10.2016 19:36

hrozno mám velmi rada

Vaše meno:

Lenka Lapuniková

Lenka Lapuniková

04.10.2016 12:13

Najradšej mám biele. Mňam.

Vaše meno:

ľubka Olexyová

ľubka Olexyová

10.12.2016 18:31

v lete si na ňom pochutnávam najradšej

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.