História instantnej kávy sa začala písať v roku 1901, keď japonský vedec Satori Kato predstavil svetu kávový prášok. Keďže nemal podnikavého ducha, nepodarilo sa mu na nej zarobiť. Až o pár rokov neskôr využil objav Japonca George Washington (výskumník a menovec prvého prezidenta USA).
Tento pán vo veľkom rozbehol svoj biznis počas prvej svetovej vojny, kedy vojaci nemali, pochopiteľne, čas na prípravu poriadnej kávy. Prečo šálka instantnej kávy nie je najlepšou voľbou?
Dva základné spôsoby výroby instantnej kávy
Vo všeobecnosti spočíva výrobný postup v uvarení kávy z rozomletých kávových zŕn. V ďalšom kroku sa táto káva upraví jedným z dvoch spôsobov. Prvou možnosťou je sublimácia. Káva sa najprv zmrazí, odparí sa z nej ľad a, voilá, granuly sú na svete.
Druhým spôsobom je sušenie predtým uvarenej kávy vzduchom vysokej teploty. Druhý spomínaný postup je pomerne rizikový, pretože káve všeobecne škodia vysoké teploty (jednoducho povedané).
Pozri aj: Ako správne skladovať vajíčka? Toto si určite nevedela!
Nezmyselnosť pitia instantnej kávy – má negatívne účinky?
A teraz otázka! Jedávate instantné polievky, kaše a podobné chemicky upravené jedlá? Ak sa stravujete zdravo tak určite nie, však? Prečo potom pijete obyčajný priemyselne spracovaný výluh z kávy? Nehovoriac o použitých kávových zrnách. Aké zrná sa podľa vás použijú na jej výrobu, ak ich koncový zákazník nemá možnosť túto vstupnú surovinu vidieť?
Áno, presne tak. Tie najhoršie, vysoko postrekované a najplesnivejšie zrná. Málokto skúma pôvod rozpustnej kávy a spôsob jej výroby. To výrobcov odbremeňuje od mnohých kvalitatívnych vlastností, ktoré, naopak, zrnková káva musí spĺňať.
Preto sa najväčšie požiadavky kladú na arómu a chuť aj za cenu pridania látok, ktoré v ozajstnej káve nemajú čo hľadať. Ak ste si niekedy dali kvalitne upraženú bio kávu, urobenú z čerstvo zomletých kávových zŕn, tak viete, že výrobcovia instantnej „brečky" sa môžu i na hlavu postaviť, chuť skutočnej kávy ničím nenahradia.
Možné negatívne vlastnosti instantnej kávy
Instantná káva, ako rýchla a pohodlná alternatíva ku klasickej káve, má niekoľko možných negatívnych účinkov, ktoré môžu byť podobné ako pri iných formách kofeínu, no majú aj špecifické riziká:
-
Problémy s trávením: Instantná káva môže podráždiť žalúdočnú sliznicu a spôsobiť žalúdočné nepríjemnosti, ako je napríklad kyselina. Konzumácia instantnej kávy denne môže byť príčinou vašich tráviacich problémov.
-
Nižšia kvalita a prídavné látky: Instantná káva často prechádza procesom, ktorý môže zahŕňať pridanie chemických látok pre zlepšenie chuti a zachovanie. Tieto prídavné látky môžu niektorým ľuďom spôsobovať zdravotné problémy alebo alergické reakcie.
-
Redukcia dôležitých antioxidantov: Oproti tradične pripravovanej káve, instantná káva môže obsahovať menej antioxidantov, ktoré sú známe svojimi prospešnými účinkami na zdravie.
Odporúčame: Škorica a jej využitie pre krásu – prírodné recepty pre pleť, telo i vlasy
Aká je cena prechodu na kvalitnú kávu?
Ak pijete instantné kávy „kvalitnejších” značiek, alebo dokonca bio rozpustnú kávu, voľba prejsť na kvalitnú zrnkovú bude pre vás a vašu peňaženku prijateľnejšou, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.
Ako si pripraviť skvelú kávu aj v pohodlí domova? K príprave zrnkovej kávy je potrebná prvotná investícia do kávovaru s mlynčekom alebo do nejakého alternatívneho prístroja na výrobu kávy, napr. aeropressu. V dnešnej dobe je možností, ako si pripraviť kvalitnú a chutnú kávu naozaj mnoho. Okrem aeropressu ju môžete pripraviť aj na sporáku v moka pot či pomocou french press-u.
V obchode neobchádzajte ani chemex „kávovar". Je to sklenená nádoba v tvare presýpacích hodín s dreveným korzetom – používa sa s papierovým filtrom, do ktorého sa nasype zomletá káva a tá sa následne zaleje vodou. Tieto prístroje sú v porovnaní s plne automatickými kávovarmi podstatne lacnejšie!
Po prečítaní tohto článku môžete pokračovať v pití instantnej kávy len z dvoch dôvodov. V prvom prípade by ste sa mali nad sebou zamyslieť, pretože za to môže jedine vaša lenivosť. Ak sa vás teda netýka druhý prípad – nedostatok financií. V tom prípade jediné, čo pre seba môžete urobiť, je zaliať rozpustnú kávu horúcou, nie vriacou vodou. Ale to už určite všetci viete.
Aké benefity nám poskytuje kvalitná zrnková káva?
- Zlepšenie mentálnej bdelosti: Káva obsahuje kofeín, stimulant, ktorý môže zlepšiť koncentráciu, bdelosť a mentálne schopnosti. Umožňuje rýchlejšie a efektívnejšie spracovanie informácií.
- Antioxidanty: Zrnková káva je bohatým zdrojom antioxidantov, ktoré pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele a môžu redukovať riziko niektorých ochorení, vrátane niektorých typov rakoviny a srdcových chorôb.
- Zlepšenie fyzickej výkonnosti: Kofeín zvyšuje vylučovanie adrenalínu, čo môže zlepšiť fyzickú výkonnosť tým, že pripraví telo na intenzívnejšiu fyzickú námahu.
- Podpora metabolizmu: Káva môže stimulovať metabolizmus a zvýšiť spálenie kalórií, čo môže byť nápomocné pri riadení hmotnosti alebo pri diétach.
- Podpora duševného zdravia: Pravidelná konzumácia kávy bola spojená s nižším rizikom vzniku depresie a môže dokonca znížiť riziko samovražedných sklonov.
- Ochrana proti neurodegeneratívnym chorobám: Pravidelná konzumácia kávy môže znížiť riziko vzniku Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby.
- Podpora zdravia srdca: Napriek tomu, že káva môže dočasne zvýšiť krvný tlak, dlhodobé štúdie naznačujú, že pravidelné pitie kávy môže znížiť riziko niektorých srdcových ochorení.
Pozri aj: Spoznaj všetky druhy ílov a ílové masky pre každý typ pleti
Článok aktualizovaný 9.5.2024