História instantnej kávy sa začala písať v roku 1901, keď japonský vedec Satori Kato predstavil svetu kávový prášok. Keďže nemal podnikavého ducha, nepodarilo sa mu na nej zarobiť. Až o pár rokov neskôr využil objav Japonca George Washington (výskumník a menovec prvého prezidenta USA).
Tento pán vo veľkom rozbehol svoj biznis počas prvej svetovej vojny, kedy vojaci nemali, pochopiteľne, čas na prípravu poriadnej kávy. Prečo šálka instantnej kávy nie je najlepšou voľbou?
Dva základné spôsoby výroby instantnej kávy
Vo všeobecnosti spočíva výrobný postup v uvarení kávy z rozomletých kávových zŕn. V ďalšom kroku sa táto káva upraví jedným z dvoch spôsobov. Prvou možnosťou je sublimácia. Káva sa najprv zmrazí, odparí sa z nej ľad a, voilá, granuly sú na svete.
Druhým spôsobom je sušenie predtým uvarenej kávy vzduchom vysokej teploty. Druhý spomínaný postup je pomerne rizikový, pretože káve všeobecne škodia vysoké teploty (jednoducho povedané).
Pozri aj: Ako správne skladovať vajíčka? Toto si určite nevedela!
Nezmyselnosť pitia instantnej kávy – má negatívne účinky?
A teraz otázka! Jedávate instantné polievky, kaše a podobné chemicky upravené jedlá? Ak sa stravujete zdravo tak určite nie, však? Prečo potom pijete obyčajný priemyselne spracovaný výluh z kávy? Nehovoriac o použitých kávových zrnách. Aké zrná sa podľa vás použijú na jej výrobu, ak ich koncový zákazník nemá možnosť túto vstupnú surovinu vidieť?
Áno, presne tak. Tie najhoršie, vysoko postrekované a najplesnivejšie zrná. Málokto skúma pôvod rozpustnej kávy a spôsob jej výroby. To výrobcov odbremeňuje od mnohých kvalitatívnych vlastností, ktoré, naopak, zrnková káva musí spĺňať.
Preto sa najväčšie požiadavky kladú na arómu a chuť aj za cenu pridania látok, ktoré v ozajstnej káve nemajú čo hľadať. Ak ste si niekedy dali kvalitne upraženú bio kávu, urobenú z čerstvo zomletých kávových zŕn, tak viete, že výrobcovia instantnej „brečky" sa môžu i na hlavu postaviť, chuť skutočnej kávy ničím nenahradia.
Možné negatívne vlastnosti instantnej kávy
Instantná káva, ako rýchla a pohodlná alternatíva ku klasickej káve, má niekoľko možných negatívnych účinkov, ktoré môžu byť podobné ako pri iných formách kofeínu, no majú aj špecifické riziká:
-
Problémy s trávením: Instantná káva môže podráždiť žalúdočnú sliznicu a spôsobiť žalúdočné nepríjemnosti, ako je napríklad kyselina. Konzumácia instantnej kávy denne môže byť príčinou vašich tráviacich problémov.
-
Nižšia kvalita a prídavné látky: Instantná káva často prechádza procesom, ktorý môže zahŕňať pridanie chemických látok pre zlepšenie chuti a zachovanie. Tieto prídavné látky môžu niektorým ľuďom spôsobovať zdravotné problémy alebo alergické reakcie.
-
Redukcia dôležitých antioxidantov: Oproti tradične pripravovanej káve, instantná káva môže obsahovať menej antioxidantov, ktoré sú známe svojimi prospešnými účinkami na zdravie.
Odporúčame: Škorica a jej využitie pre krásu – prírodné recepty pre pleť, telo i vlasy
Aká je cena prechodu na kvalitnú kávu?
Ak pijete instantné kávy „kvalitnejších” značiek, alebo dokonca bio rozpustnú kávu, voľba prejsť na kvalitnú zrnkovú bude pre vás a vašu peňaženku prijateľnejšou, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.
Ako si pripraviť skvelú kávu aj v pohodlí domova? K príprave zrnkovej kávy je potrebná prvotná investícia do kávovaru s mlynčekom alebo do nejakého alternatívneho prístroja na výrobu kávy, napr. aeropressu. V dnešnej dobe je možností, ako si pripraviť kvalitnú a chutnú kávu naozaj mnoho. Okrem aeropressu ju môžete pripraviť aj na sporáku v moka pot či pomocou french press-u.
V obchode neobchádzajte ani chemex „kávovar". Je to sklenená nádoba v tvare presýpacích hodín s dreveným korzetom – používa sa s papierovým filtrom, do ktorého sa nasype zomletá káva a tá sa následne zaleje vodou. Tieto prístroje sú v porovnaní s plne automatickými kávovarmi podstatne lacnejšie!
Po prečítaní tohto článku môžete pokračovať v pití instantnej kávy len z dvoch dôvodov. V prvom prípade by ste sa mali nad sebou zamyslieť, pretože za to môže jedine vaša lenivosť. Ak sa vás teda netýka druhý prípad – nedostatok financií. V tom prípade jediné, čo pre seba môžete urobiť, je zaliať rozpustnú kávu horúcou, nie vriacou vodou. Ale to už určite všetci viete.
Aké benefity nám poskytuje kvalitná zrnková káva?
- Zlepšenie mentálnej bdelosti: Káva obsahuje kofeín, stimulant, ktorý môže zlepšiť koncentráciu, bdelosť a mentálne schopnosti. Umožňuje rýchlejšie a efektívnejšie spracovanie informácií.
- Antioxidanty: Zrnková káva je bohatým zdrojom antioxidantov, ktoré pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele a môžu redukovať riziko niektorých ochorení, vrátane niektorých typov rakoviny a srdcových chorôb.
- Zlepšenie fyzickej výkonnosti: Kofeín zvyšuje vylučovanie adrenalínu, čo môže zlepšiť fyzickú výkonnosť tým, že pripraví telo na intenzívnejšiu fyzickú námahu.
- Podpora metabolizmu: Káva môže stimulovať metabolizmus a zvýšiť spálenie kalórií, čo môže byť nápomocné pri riadení hmotnosti alebo pri diétach.
- Podpora duševného zdravia: Pravidelná konzumácia kávy bola spojená s nižším rizikom vzniku depresie a môže dokonca znížiť riziko samovražedných sklonov.
- Ochrana proti neurodegeneratívnym chorobám: Pravidelná konzumácia kávy môže znížiť riziko vzniku Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby.
- Podpora zdravia srdca: Napriek tomu, že káva môže dočasne zvýšiť krvný tlak, dlhodobé štúdie naznačujú, že pravidelné pitie kávy môže znížiť riziko niektorých srdcových ochorení.
Pozri aj: Spoznaj všetky druhy ílov a ílové masky pre každý typ pleti
Článok aktualizovaný 9.5.2024
26 komentárov
Tina Withington Knight
13.04.2019 10:31Pre mna bolo zhrozenie z vysledku lidlackej kavy, ktora daleko prekracovala obsah akrylamidu, tak som nadobro presedlala na presso. Ked mi ale pride rano chut na nesku, tak v skrinke mam vzdy svoju kavu s hubami :)
Brenda Bolibruchová
16.12.2018 15:11Ja milujem kavu v akejkolvek jej forme...ale najradsej mam teraz illy kapsulky guatemala od kuliny s tou nenasytnou horkastou chutou a vonou co zaplavi cely byt za par sekund
Darina Božiková
23.03.2018 17:21instantnú kávu nepijem,ale preto,že mi nechutí,neuvažovala som nad tým že nie je zdraviu prospešná,ale zrejme je to tak.
Patrícia Paškanová
15.02.2018 20:45Ja mam rada instantnu kavicku, no ked si clovek precita takyto clanok ..... V dnesnej dobe uz asi nic nie.je zdrave, vsetko urcitym sposobom skodi
ivana pistovičová
26.12.2017 11:59kedze sme dostali pod stromcek rucny mlyncek a par káv, tak urcite na chvilku vyskusame zrnkovu kavu, ale neviem ci v nej budeme aj pokracovat.....uvidime...
Anna Kristova
17.12.2017 17:51už všetko škodí,napíšte radšej čo neškodí
Jana Čipková
14.12.2017 20:58Tiež pijem už len instantnú kávu, ale v článku ma zaujal rušný mlynček s aeropressom.
Soňa Krátka
11.12.2017 22:15instatnú mám rada, no čo už
Martina Styková
19.11.2017 14:43Viem ,že pitie instantnej kávy je nezdravé,ale keď ja ju mám rada.
Lucia Stupková
18.11.2017 13:15Hm...na zamyslenie
Anna Kristova
17.11.2017 17:56chutí mi viac zrnková ako instantná
Lucia Valková
12.11.2017 06:58Tak toto ma prekvapilo.
Mária Chromíková
09.11.2017 17:55Pijem dlhé roky instantnú kávu,ale budem uvažovať o kúpe dobrého kávovaru.
Táňa Slahučková
05.11.2017 20:36Ja pijem len zalievanú, takže neriešim :)
Jana Komadová
03.11.2017 23:12Tak to som v šoku pijem ju zriedkavo no prečo je potom taká drahá a uprednostňujú sa pred mletou kávou nerozumiem tomu všetko škodí
Mária Maxianová
03.11.2017 18:55asi si na Vianoce kúpime kávovar :-)
Ľubica Šťastná
03.11.2017 18:43Po tomto článku asi naozaj prehodnotím.
Katarína Konečná
03.11.2017 17:30zamestnávateľ nám poskytuje kvalitný kávovar a kávu výbornej značky a doma to striedam z kávovaru alebo instantnú
benynka
03.11.2017 15:11ja mám kávovar čo robí espresso a kapučíno ale keď sa ponáhľam tak zalejem pomletú kávu tzv. tureckú
Tomáš Kamenár
03.11.2017 14:36kávu našťastie nepijem
Regina Klara Golasova
03.11.2017 13:57Instanu kavu si kupujem a zalievam v praci, lebo je to prakticke.ale po prectani vasho clanku sa mi fakt zhnusila a uz sa jej ani nedotknem
Zalievanu kavu zboznujem a vychutnam si ju doma v klude. Ale od teraz aj doma
Milka Damašková
03.11.2017 12:59ja som instantnú začala piť, lebo mi klasická spôsobovala žalúdočné problémy...aj keď viem že je to nezdravý variant...tak teraz neviem čo s tým..
Tomáš Čerhit
03.11.2017 22:35Dobrý deň Milka,
žalúdočné problémy Vám mohlo spôsobiť väčšie množstvo kofeínu alebo nekvalitná káva. Totiž nie každá zrnková káva je kvalitná.
Daniela Bieliková
03.11.2017 12:25no teda ja tiež pijem len instantnú, asi by som sa mala nad sebou zamyslieť...
Soňa Kelemenová
03.11.2017 08:58fuha... mi v praci ficime len na nej... no je to na zamyslenie
Andrejka Smutňáková
03.11.2017 07:52tak ste ma potešili, instantnú kávu moc nemusím
Marta Bujdošová
03.11.2017 07:35Na výške na intráku bola moja nerozlučným priateľom, ale odkedy som "vyrástla" kupila som si kavovar, ktorý mele kávu a odvtedy uz neviem neske prísť na chuť.