Rok čo rok, začiatkom nového roka to vždy vypukne. Zhadzovanie nadbytočných kíl, ktoré sme si nazbierali počas Vianoc alebo počas celého roka, je konečne tu. Mnohí z nás rozmýšľajú ako začať a ako dosiahnuť vysnívanú hmotnosť. Práve tu dostávajú slovo rôzne light mliečne výrobky pred ich plnotučnými príbuznými. Má ale takýto krok vôbec nejaký zmysel?
Je veľmi veľa výrobcov, ktorí vyrábajú rôzne produkty a špekulujú s nimi takými spôsobmi, že nejednému z nás by sa z toho zatočila hlava. Light produkt môžeme vo všeobecnosti označiť za niečo, čo bolo zbavené tukov, cholesterolu alebo cukrov. Dnes sa budeme venovať predovšetkým odtučneným produktom.
Neprehliadni: Správne dýchanie pri cvičení robí zázraky. Pozri sa, ako na to!
Rozdiel medzi light verziou a klasikou
Ak sa z potraviny odoberie tuk, tá automaticky stratí svoju chuť. Tuk totiž dodáva mliečnym výrobkom jemnú lahodnú chuť. Veď kto by nemal rád na tuky bohatú šľahačku, však? Spomínanú absenciu chuti je potrebné nejako nahradiť. V lepšom prípade sa pridá cukor, no vo väčšine prípadov sa do produktu pridávajú jeho rôzne umelé náhrady.
A nie vždy je energetická hodnota produktu znížená oproti tej pôvodnej. Potom nielenže konzumujete zhruba rovnaké množstvo kalórií, jete aj menej chutné jedlá a ešte vám dokonca pridané umelé látky môžu spôsobiť zdravotné problémy, o ktorých sa vám ani nezdalo.
Jedným z najväčších strašiakov dnešnej doby je cukroholizmus. Čím ďalej, tým viac ľudí je závislých od cukru a to spôsobuje, že bez jedla častokrát nevydržia viac ako 2-3 hodiny. Preto si je vhodné uvedomiť, že by sme mali konzumovať čo najprirodzenejšie a čo najmenej upravované potraviny.
Vyrobiť domáce sa oplatí!
Vidíte, konzumácia light výrobkov je menej vhodná ako konzumácia klasických. Radšej si doprajte poctivý jogurt, tvaroh, mieko či syr a uberte z pečiva alebo inej potraviny obsahujúcej antinutrienty. Samozrejme, toto odporúčanie patrí pre ľudí, ktorí netrpia žiadnymi intoleranciami alebo alergiami na mlieko a mliečne výrobky.
A možno by bolo zaujímavé skúsiť si vyrobiť vlastné domáce mliečne výrobky. Receptov na výrobu domáceho masla či tvarohu je na internete habadej. A ak ste ochotní investovať do jogurtovača, tak máte vyhraté. Tým pádom, chutné, zdravé, a zároveň cenovo výhodné mliečne výrobky budú na svete. Je to niečo, čo sa vám určite oplatí. Nielen z finančného, ale predovšetkým zo zdravotného hľadiska. Dobrú chuť!
Vyskúšaj tento recept: Recept: Cesnaková polievka s klobáskou
6 komentárov
Jana Komadová
16.01.2019 14:44Snažím sa kupovať bio alebo od farmára raz za týžden predáva v našej dedine
Marta Bujdošová
29.01.2018 14:33Zasadne nepouzivam a nepojedam ziadne light vyrobky, tiez som tej mienky, ze viac skodia ako pomahaju, ja mam doma prave poctive, domace farmamrske vyrobky a mast a tucne mlieko a plnotucne jogurty, aspon viem co jem, a nie light jogurt, co sa len tvari ze je jogurt.
Ľubica Šťastná
29.01.2018 10:21Niet nad poctivé domáce, veru!
Helena Zobková
29.01.2018 10:06Mliečne výrobky kupujem len tie, ktoré sú v BIO kvalite.
Soňa Kelemenová
29.01.2018 09:58mliečne výrobky konzumujem len veľmi málo... keď trpím laktózovou intoleranciou.... a light výrobky už vôbec nie... jednak mi nechutia a ani mi nerobia dobre..... keď už zhreším tak poriadne... robím si doma vo Vitamilku výrobky rastlinného pôvodu...
Soňa Krátka
29.01.2018 08:25neviem prečo, ale zásadne nie, vždy si hovorím, kde sa niečo uberie, iného sa zasa pridá...