Najväčšie mýty o kliešťoch: Skutočne idú len za sladkou krvou?

mýty o kliešťoch

Nie všetko, čo sa o kliešťoch hovorí, je skutočnou pravdou. Dokonca kolujú mýty o kliešťoch, ktorým veríme dodnes. Odkiaľ si ho môžete priniesť domov?

Kliešte sa u nás vyskytujú od skorej jari až do neskorej jesene. Keďže zimy už nebývajú také tuhé a dlhé ako kedysi, kliešte sa začínajú objavovať už pri 7 °C.

Kliešť je trpezlivý parazit

Kliešte predstavujú v podstate parazity, ktoré sa nachádzajú voľne v prírode. Preto by sme sa s nimi mali naučiť žiť. Síce sa to vraví ľahko, no netreba zabúdať ani na fakt, že sú prenášačmi rôznych chorôb. 

Najčastejšie to je lymská borelióza, babezióza, kliešťová encefalitída, bartonelóza, ehrlichióza a pod. Práve preto každý rok lekári varujú a informujú verejnosť o nebezpečenstve uštipnutia, respektíve uhryznutia kliešťami. Dokonca o tomto parazitovi koluje veľké množstvo mylných informácii, ktoré by sme mohli považovať za mýty. Ktoré to sú?

Odporúčame: Šťava zo surových zemiakov je zázračným elixírom: S čím pomôže?

kde sa vyskytuje najviac kliešťov Shutterstock®

Fakty a mýty o kliešťoch

Kliešte sú malé, ale zaujímavé organizmy, ktoré sú predmetom mnohých mýtov a faktov. Tu sú niektoré z nich:

Fakty o kliešťoch:

  1. Príbuzní pavúkom: Kliešte patrí do triedy pavúkovcov a sú príbuzné s pavúkmi a škorpiónmi.

  2. Prenášajú choroby: Mnohé druhy kliešťov môžu prenášať choroby, ako sú lymská borelióza, kliešťová encefalitída. Opatrenia proti uhryznutiu kliešťom sú preto dôležité.

  3. Veľký výskyt: Kliešte sa najčastejšie vyskytujú v lesnatých a trávených oblastiach, najmä v teplých mesiacoch, keď sú aktívne a vyhľadávajú hostiteľov, z ktorých sa môžu živiť.

  4. Môžu prežiť dlhú dobu bez potravy: Kliešte môžu prežiť mesiace až roky bez toho, aby sa kŕmili, v závislosti od teploty a vlhkosti prostredia.

  5. Jednoduché vyhľadávanie hostiteľov: Kliešte majú špeciálne senzory, ktoré im umožňujú identifikovať teplo a látky z potu hostiteľov, čo im pomáha nájsť hostiteľa.

Najčastejšie mýty o kliešťoch

Kliešte sú malé, ale často vyvolávajú veľké obavy. Okolo nich sa však pohybuje množstvo mýtov a neprávd, ktoré môžu skresliť našu predstavu o tom, ako s nimi správne zaobchádzať. Kliešťová sezóna je už tu, kliešť prenáša nebezpečné ochorenia a výskyt kliešťov je na celom území Slovenska. Tu je však niekoľko najčastejších mýtov o kliešťoch:

1. Kliešte sú len v lesoch a na lúkach

Mnohí si myslia, že infekčné kliešte sa vyskytujú len v prírodných prostrediach, ako sú lesy alebo lúky. Avšak kliešte sa môžu nachádzať aj na záhradách, v parkoch a dokonca aj vo dvoroch domov, kde sú vhodné podmienky pre ich výskyt.

2. Kliešte padajú zo stromov

Ďalší mýtus hovorí, že kliešte spadnú z vrchov stromov. Kliešte sa v skutočnosti zvyčajne nachádzajú blízko zeme, na trávach a kríkoch, kde sa prichytia na hostiteľa, ktorý prechádza okolo.

3. Kliešte sú aktívne len v lete

Hoci je pravda, že kliešte sú najaktívnejšie počas teplých mesiacov, niektoré druhy môžu byť aktívne aj na jar a na jeseň, ak sú podmienky priaznivé. V teplejších zimách môžu kliešte prežiť aj v chladnejších obdobiach.

4. Kliešte prepravujú iba lymskú boreliózu

Aj keď kliešte sú známe najmä ako prenášače lymskej boreliózy, prenášajú aj iné ochorenia. Choroby prenášané kliešťami sú napríklad anaplazmóza a kliešťová encefalitída. Je dôležité byť si vedomý všetkých rizík spojených s kliešťami.

5. Kliešť sa môže prichytiť len k ľuďom

Kliešte sú paraziti, ktorí sa živia krvou rôznych hostiteľov, vrátane zvierat, ako sú psy, mačky, a divoká zver. Ak si prinesiete kliešťa zo zvieraťa do domu, môže sa prichytiť aj na vás. Nález kliešťa v tomto prípade nie je vôbec vylúčený.

6. Kliešte sa nedajú odstrániť, ak sú už prichytené

Aj keď je dôležité kliešť čo najskôr odstrániť, existujú bezpečné metódy, ako to urobiť. Použite pinzetu alebo špeciálny nástroj na odstránenie kliešťov a vytiahnite ho jemne a rovno bez točenia.

7. Kliešte môžu skočiť na človeka

Kliešte nemajú schopnosť skákať ani lietať. Prichytávajú sa na hostiteľa, keď sa dotknú trávy alebo kríkov, a číhajú na prechádzajúcich ľudí alebo zvieratá.

8. Kliešť a sladká krv - pochutnáva si len na ľuďoch so sladkou krvou?

Mnohí vedci hľadali súvislosť medzi krvnou skupinou a kliešťami. Snažili sa zistiť, či si kliešte skutočne vyberajú krvnú skupinu, na ktorej si pochutnávajú najradšej. Ale žiadna súvislosť medzi krvnou skupinou a kliešťami neexistuje. Kliešte sa totižto orientujú podľa čuchu. Vnímajú ľudské pachy, telesné teplo a zvýšené množstvo oxidu uhličitého, ktorý vydychujeme. A na základe toho si vyberajú svoju obeť!

9. Skáču zo stromov

Nie, kliešť nie je ako veverička. Kliešte sa nachádzajú väčšinou v trávnatých porastoch, kde prebývajú a odkiaľ sa môžu dostať aj na vás. Preto mnohí odborníci neodporúčajú sadať si do trávnatých porastov.

10. Kliešte nejdú na svetlé oblečenie

Bohužiaľ, farba oblečenia v tomto prípade nehrá žiadnu rolu. Či si oblečiete niečo tmavé alebo svetlé na prechádzku do lesa, je to jedno. Svetlé oblečenie má výhodu len v tom, že na ňom kliešťa ľahšie zbadáte. Do lesa by ste mali byť vyzbrojení predovšetkým vyššími ponožkami, dlhými nohavicami i tričkom s dlhým rukávom. Jedno je však isté, ťažšie sa šplhá po hladkom materiály.

ako správne vybrať kliešťa Shutterstock®

11. Treba ho najskôr udusiť a až tak vybrať

Doposiaľ sa vždy hovorievalo, že ak sa vám kliešť zahryzol do pokožky, tak ho treba vytočiť v smere alebo v proti smere hodinových ručičiek. Babské rady tiež odporúčali kliešťa najskôr pokvapkať olivovým olejom, maslom alebo masťou a až tak ho vytočiť. No vedzte, že kliešť sa do pokožky nezavŕtava, ale zahryzuje. Preto je najlepšie, keď ho vykývate prostredníctvom pinzety.

12. Kliešťa chytíte len v lese

Popravde, kliešte žijú kdekoľvek, kde sa nachádza aspoň kúsok trávnatého porastu. Pokojne si ho domov môžete priniesť aj z prechádzky v mestskom parku. Preto sa odporúča používať repelenty proti kliešťom.

Neprehliadni: Domáci roztok na umývanie ovocia a zeleniny: Už žiadne pesticídy!

Aktualizované na 26.07.2024

9 komentárov
Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

03.06.2020 07:00

Naozaj mylné informácie.

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

03.06.2020 10:26

Zatiaľ nemám skúsenosť, dobré rady sa však vždy hodia

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

03.06.2020 11:34

chvalabohu som ešte kliešťa nemala a ani nikto z blízkych a dúfam, že to tak aj zostane

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

03.06.2020 19:05

mňa ohrozuje všetko možné, bez štípanca zo záhrady nejdem, ale kliešte sa mi zatiaľ úspešne vyhýbajú, našťastie

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

03.06.2020 19:44

Kliešťov som už pár krát na svojom tele našla ,našťastie bez následkov.

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

04.06.2020 21:09

Mala som ich často.keď som pracovala v ako lesná robotníčka no naštastie bez následkov

Vaše meno:

Natália Hrušková

Natália Hrušková

05.06.2020 10:22

Zatiaľ som kliešťa nemala a dúfam, že ani mať nebudem

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

05.06.2020 21:02

ešte som nemala, takže nemám skúsenosti

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

08.06.2020 17:20

Netuším akú mám krv, no kliešte na mňa idú ako divé. Pritom s iným hmyzom problém nemám. Kliešťa som mala už asi 5x a ten posledný bol aj s boreliőzou. ... Ani netuším, ako sa im mám brániť, všetko dodržiavam tak ako treba, od oblečenia cez repelent až po dôkladnú prehliadku po návrate z lesa. A nakoniec zistím, že z celej skupiny nechránených ľudí si vyberie kliešť mňa-jedinú, ktorá spravila proti nemu opatrenia....

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE