Internet, časopisy, letáčiky – všade sa to šíri množstvom (ne)overených a zaručených receptov a tipov o tom, ako byť zdravá, krásna, šťastná. Niektoré rady stoja naozaj za to a nesú si v sebe plnohodnotné informácie. Iné však pokojne môžeme zaradiť do kategórie nezmyslov. Pozrite sa spolu s nami na klamlivé informácie týkajúce sa zdravej výživy.
Pozri aj: Poznáš korenie čubrica? Objav chuť a vôňu balkánskej kuchyne!
Mäso škodí zdraviu
Mnohí zástancovia bezmäsitej stravy vám budú veľkodušne rozprávať o tom, aké je mäso zlé, ako škodí zdraviu, oslabuje imunitu a zapríčiňuje rôzne ochorenia. Nie je to však celkom pravda, nie je totiž mäso ako mäso. Veľmi veľa závisí od toho, ako je mäso pripravované a aj od toho, ako často ho jete. Kuracie na pare verzus údeniny. Aj takto sa na mäso treba dívať. Existujú štúdie, ktoré dávajú mäso do súvisu s rakovinou, avšak ten rakovinotvorný účinok je skôr práve v pohľade prípravy – napríklad spečené či spomínané údené. Okrem iného, mäso ako také obsahuje v sebe veľa potrebných živín. V prvom rade je bohatým zdrojom železa (hovädzie mäso), taktiež bielkovín, minerálov aj zdravých tukov.
Vajíčka so zlým cholesterolom
Vajcia boli kedysi považované za také menšie zlo pre človeka v súvislosti s cholesterolom. Jeho vysoké množstvo totiž zapríčiňuje ochorenia srdca a ciev. Avšak výskumy dokazujú to, že vajcia nám okrem dôležitých bielkovín, vitamínov, minerálov dodávajú aj cholesterol v jeho dobrej podobe. Obsahujú taktiež antioxidanty, ktoré sa starajú o náš zrak. Vajíčka sú tiež vhodné pri rôznych diétach, dodajú telu energiu a pomôžu aj schudnúť.
Odporúčame: Opuchnuté nohy: Čo môže byť ich príčinou a kedy ide o vážny problém?
Pitím kávy k infarktu
Ďalšia fáma, ktorá vychádzala z jednoduchej myšlienky – káva zvyšuje krvný tlak, a tak nám môže dopomôcť k infarktu. Avšak vec sa má tak, že káva zvýši tlak len v krátkodobom režime. Z dlhodobého hľadiska srdiečko skôr chráni. Pomáha taktiež znižovať riziko vzniku rôznych ochorení. Dokonca aj takých vážnych, ako je Alzheimer alebo Parkinsonova choroba. Kofeín taktiež znižuje riziko vzniku cirhózy pečene, dodáva telu energiu a zvyšuje psychickú pozornosť aj športové výkony. Ľudia, ktorí sú na kávu nejakým spôsobom citlivý ju môžu veľmi ľahko zameniť za zelený čaj, ktoré má plus ešte v tom, že je plný antioxidantov.
Pozri aj: Domáca maska na tvár z jahôd: Proti akné, vráskam i na hydratáciu
Nízkotučné potraviny – zaručený recept na chudnutie
Ak ste sa rozhodli v rámci svojich snáh zhodiť pár kíl a prejsť čisto len na nízkotučnú stravu, robíte chybu. Mnohé výskumy dokázali to, že nízkotučné potraviny v súvislosti s chudnutím akosi nezaberajú. Viac ako sedem rokov trvajúci výskum poukázal u skupiny, ktorá fungovala práve na tomto druhu potravín úbytok váhy len o 0,4 kg. Iné tvrdenia zas hovoria, že tieto potraviny sú neefektívne, a to najmä pre diabetikov, obéznych ľudí a pre osoby, ktoré trpia kardiovaskulárnymi ochoreniami.