Cibuľa je pre mnohých z nás dôverne známou potravinou. Dokonca si trúfame povedať, že je akýmsi gastronomickým základom, bez ktorého by jedlá neboli jedlami. Používa sa ako základ pri príprave akéhokoľvek mäsa, no dokonca ju niektorí konzumujú ako jablko. Síce jej vôňa a chuť nie sú príliš vábivé, vynahrádza nám to však svojimi účinkami.
Cibuľa ako taká je ľudstvu známa už viac ako 5000 rokov. Obsahuje pomerne veľké množstvo vitamínu C, zároveň obsahuje vitamíny B1 a B2, zinok, draslík, železo, fosfor, vápnik, kyselinu askorbovú atď. Má antibiotické a močopudné účinky, dokáže vyliečiť rôzne druhy kašľa, je skvelá na štípance, ale tiež bojuje s baktériami a infekciami v organizme. Niet teda pochýb o tom, že cibuľa je skutočným prírodným liekom, ktorý sa nájde v každej domácnosti. Ale čo v prípade, že ju upečieme? Po pečenom cesnaku, ktorý má neuveriteľné účinky, je tu aj pečená cibuľa, ktorá dokáže s organizmom zázraky.
Neprehliadni: Pečený cesnak: Toto dokáže s telom do 24 hodín!
Toto všetko pečená cibuľa dokáže!
Aj vy ste udivení? Hovoríte si, že cibuľa pečením stráca svoje vlastnosti a účinky? Veru nie! Cibuľa tepelným spracovaním uvoľňuje len éterické oleje, vďaka ktorým má svoju špecifickú chuť, no svoje účinky si ponecháva. Odborníci dokonca uvádzajú, že pečením cibuľa svoje účinky znásobuje.
- Pečená cibuľa, vredy a zle hojace sa rany – uvádza sa, že pečená cibuľa dokáže podať „záchrannú ruku“ v prípade zle hojacich sa rán alebo vredov. Stačí, ak neočistenú cibuľu zapečiete v rúre a budete prikladať na boľavé miesta, kým sa stav nezlepší.
- Pečená cibuľa a furunkul – furunkul predstavuje hnisavý zápal kožných žliaz, ktorý môže byť skutočne bolestivý. Pečenú cibuľu v tomto prípade využijete úplne jednoducho. Stačí ju zapiecť v rúre a a vytvoriť si teplý obklad, ktorý je potrebné nechať pôsobiť 20 minút denne.
- Pečená cibuľa a hemoroidy – pečená cibuľa pôsobí asi na všetko, dokonca vám pomôže vyliečiť aj hemoroidy. Obklady z pečenej cibule majú dezinfekčné účinky a podporujú regeneráciu kožných tkanív
Pomoc pre diabetikov aj srdciarov
Pečenú cibuľu si obľúbia aj tí, ktorí trpia častými výkyvmi cukru v krvi. Diabetici by si mali do svojho jedálnička zaradiť pečenú cibuľu ako súčasť hlavných pokrmov alebo ako raňajkovú delikatesu. Pečená cibuľa totižto dokáže regulovať hladinu cukru v krvi a udržiavať správnu funkciu pankreasu a pečene.
Zároveň si konzumáciou pečenej cibule k zlepšeniu zdravotného stavu dopomôžu aj srdciari. Cibuľa pomáha čistiť cievy a predchádzať výkyvom krvného tlaku. Takže je ideálnou pre pacientov s hypertenziou a aterosklerózou.
Ak sa rozhodnete vyskúšať účinky pečenej cibule, tak nezabúdajte na fakt, že by ste ju mali piecť v rúre, a to samostatne bez akýchkoľvek korenín a iných dochucovadiel. Samozrejme, zabudnite aj na olej alebo vodu, ktorú by ste k nej radi pridali!
Zaujme ťa: Spoznajte účinky nálevu z kyslých uhoriek. Odstráni až 5 zdravotných problémov!
10 komentárov
Vlasta Mäsiarová
18.04.2019 13:51Cibuľu milujem, ale o takto pripravenej cibuli a hlavne o jej pozitívnych účinkoch na zdravie som ešte nepocila. Určite si ju pripravím. Ďakujem za tip
Anton Marek
15.04.2019 16:14Znie to super, asi skúsim upiecť nejakú cibuľu.
Katarína Šugar
11.04.2019 08:00velmi dobra, robievame, aj peceny cesnak je super
Daniela Balakova
06.04.2019 15:50Každopádne sa oplatí vyskúšať,aj ked cibulu moc nemusím.
Elena Švachová
27.03.2019 23:55Ked pečiem mäso,tak ho obložím veľa cesnakom a veľa cibuľou.Potom tá cibuľa je pre mňa lepšia ako samotné mäso.Samotnú som ju ešte neskúšala piecť.
Jana Komadová
27.03.2019 21:23Tak toto som vôbec nevedela rada som si prečítala
Alena Hocková
27.03.2019 13:30Pecena cibula na hemeroidy? To ma fakt prekvapilo a kedze teraz v tehu ma tieto problemy trapia, asi to vyskusam.
Mária Maxianová
26.03.2019 19:23môj manžel zbožňuje pečenú cibuľu, ja skôr čerstvú
Janka Jurasova
26.03.2019 13:35určite vyskúšam upiecť ja mám rada cibulu aj dusenu varenu aj na chlebíku :-)
Milka Damašková
26.03.2019 00:37Fíha, tak toto je pre mňa novinka. Nevedno, akú má pečená cibuľa chuť, ale varenú dokážem v pohode zjesť, dokonca mi chutí, pečená bude asi chuťovo bližšie k surovej... No neviem,či by som ju dokázala jesť denne -a bez toho to asi nebude mať žiadaný efekt..