Túto rastlinku alebo skôr jej plod určite dobre poznáte. Často sa používa ako dekorácia na dezerty v kaviarňach či cukrárňach, robia sa z nej smoothie a môže sa pridať aj do ovocného šalátu. Okrem toho, že je krásnym dekoračným prvkom, aj výborne chutí.
Obsahuje viaceré vitamíny a minerály, dokonca obsahuje aj veľa bielkovín. Má pozitívne účinky na zdravie a celkové zlepšenie stavu organizmu. Môžete ju jesť surovú, ale aj sušenú, prípadne si z nej urobiť nápoj.
Oranžová bobuľka s chuťou egrešu a pomaranča
Physalis alebo aj machovka peruánska je pre nás exotickým ovocím, pretože jej domovom sú vysokohorské tropické oblasti Peru, Kolumbie a Ekvádoru, kde rastie voľne. Pestuje sa však v mnohých tropických a subtropických oblastiach a dá sa dopestovať aj u nás. Samozrejme ako každé tropické ovocie, ani toto nám nedorastie do takej veľkosti ako v jeho prirodzených podmienkach. Našu zimu by asi nevydržalo, preto sa tu pestuje ako jednoročná rastlina. Vyžaduje najmä dostatok svetla a tepla.
Odporúčame prečítať: Skvelé benefity čaju rooibos
V kalichu, ktorý zakrýva plod sa nachádza malá oranžová bobuľka, ktorá chutí ako egreš s pomarančom. Tie zberáme približne od apríla do augusta, keď kalichy začnú zasychať a ich farba sa mení zo zelenej na žltú alebo oranžovú. Existujú však aj plody iných farieb, pretože physalis má veľa druhov. U nás sú známe len tri. Pozberané plody môžeme skladovať niekoľko mesiacov, ak ich usušíme, vydržia aj rok.
Plné vitamínov, bielkovín, ale aj mierne jedovaté
Bobule machovky peruánskej sú výnimočné najmä v tom, že obsahujú veľké množstvo bielkovín v porovnaní s inými druhmi bobúľ alebo iného ovocia. Medzi najlepšie druhy ovocia v obsahu bielkovín patrí goji so 14%, no machovka ho predbehla ešte o 2%.
Odporúčame prečítať: Šťavnatý kaktus plný vitamínov? To je opuncia figová
Okrem toho obsahuje značné množstvo vitamínu C, preto sú aj jeho bobuľky kyslé. Ďalej obsahuje fosfor, vápnik a železo. Pri jeho konzumácii si však musíme dať pozor na to, aby bolo naozaj zrelé, lebo zelené bobuľky môžu byť mierne jedovaté. Niektorým druhom sú pripisované zasa halucinogénne účinky.
Plody machovky nielen dobre vyzerajú, ale sú aj zdravé
- Bobule machovky peruánskej majú protivírusové, antikarcinogénne, protizápalové a antioxidačné vlastnosti.
- Majú laxatívny účinok, pomáhajú teda pri pravidelnom vyprázdňovaní a zabezpečujú, aby boli zdravé črevá.
- Sú zdrojom rastlinnej protilátky, ktorá pomáha podporovať imunitný systém.
- Bobule obsahujú pektín, ktorý tiež pomáha pri regulácii potravy v tráviacom systéme, znižuje cholesterol a zabraňuje výkyvom hladiny cukru v krvi.
- Sú prírodným prostriedkom na liečbu dny a problémov s kĺbmi, lebo dokážu rozpúšťať soli kyseliny močovej usadené v kĺboch a tkanivách.
Odporúčame prečítať: Sladké zemiaky batáty - zdroj vlákniny a prevencia rakoviny
Plody physaliu môžete usušiť a vydržia vám tak veľmi dlho. Sú potom takou zdravou náhradou sladkosti. Čerstvé sa dajú použiť do ovocných, ale aj zeleninových šalátov, do rôznych smoothie, na limonádu alebo čaj. Pridajte ich do domácich fitnes tyčiniek, cestovinových šalátov, do dezertov či koláčov. Tieto oranžové bobuľky vám zaručene zachutia, lebo jedlám dodajú sviežu kyslú chuť.