Aj vy ste doposiaľ žili v tej mylnej predstave, že salmonelóza sa šíri len prostredníctvom mliečnych a zle tepelne upravených pokrmov, na ktorých si pochutnávame najmä v lete? Asi to je príčina, prečo sa mnoho z nás vyhýba konzumácii vajíčok počas letných dní. Ale dnes vás vyvedieme z omylu. Totižto, podľa nových skutočností je možné, že práve teraz konzumujete nejaké ovocie a zeleninu, ktorá je napadnutá baktériami salmonely.
K množeniu baktérií salmonely dochádza hlavne počas horúcich dní. Na to, aby sa choroboplodné mikroorganizmy šírili rýchlosťou blesku, potrebujú ideálnu teplotu, ktorá sa pohybuje okolo 35 °C. Po skonzumovaní potraviny, ktorá bola kontaminovaná salmonelou, môžete pociťovať príznaky, ako je nevoľnosť, bolesti brucha, silné hnačky. Ďalej sa u vás môže dostaviť vracanie a vysoké teploty, ktoré sa striedajú so zimnicami.
Zaujme ťa: Ako sa používajú jednotlivé strany alobalu? Budeš prekvapená!
Mäsové výrobky netreba vystavovať vysokým teplotám
To, že sú mäsové trvanlivé výrobky najnáchylnejšie na pokazenie sa, hlavne v prípade, keď ich zabudneme odložiť do chladničky, vieme asi všetci. Totižto, ak sa prehrejú, naruší sa ich kvalita a konzistencia. Počas vysokých horúčav z nich doslova vytečú tuky, ktoré síce následne po schladení stuhnú a vy si možno myslíte, že sú opäť vhodné na konzumáciu, nie je to skutočne tak. Tie totiž v takom prípade vytvárajú ideálne prostredie na šírenie baktérií, ktoré v organizme môžu spôsobiť rôzne zdravotné problémy.
Ani ovocie a zelenina nie sú nenapadnuteľné
Odborníci varujú, aby sa všetci mali počas leta a vysokých teplôt na pozore! Totižto, baktérie salmonelózy sa môžu usadiť aj v ovocí a zelenine. Kým sme si doposiaľ mysleli, že salmonelóza sa šíri prioritne prostredníctvom vajec od sliepok z voľného domáceho chovu, dnes je to úplne inak. Totižto, ovocie a zelenina s vysokým obsahom vody sa pri prehriatí môže rýchlejšie pokaziť, zmäknúť a skysnúť. Preto, ak si radi pochutnávate napríklad na takom melóne, ktorý na pláži chutí naozaj skvelo, ak nemáte so sebou prenosnú chladničku, tak ho radšej nechajte doma. Vyhnete sa tak nepríjemnostiam, ktoré salmonela spôsobuje.
Vo vysokých teplotách, pri ktorých sa snažíte schladiť na kúpaliskách alebo niekde pri vode, majte na pamäti, že ovocie a zeleninu netreba brať so sebou. Radšej stavte na chutné mlsnotky, ktoré vás zasýtia a nepodliehajú skaze a samozrejme, nezabúdajte ani na pitný režim!
Odporúčame: Vylievaš nálev z kyslých uhoriek? Nerob to, takto ho využiješ lepšie!