Šťava z goji bobúľ: Pre toto ju rozhodne musíš vyskúšať!

Goji bobule sú v našich končinách stále známejšie. Ide o superpotravinu, ktorá má množstvo telu prospešných látok i živín a má tiež blahodarný vplyv na ľudský organizmus.

 

Mnohí poznajú goji bobule ako sušené plody pripomínajúce hrozienka. Spracovávajú sa však aj inými spôsobmi.

 

Šťava z goji bobúľ sa vyrába lisovaním plodov kustovnice čínskej zastudena. Ak je nápoj skutočne kvalitný, pre naše telo predstavuje priam vitamínovú bombu. Zistite viac o goji šťave aj o týchto úžasných bobuliach v nasledujúcom článku.  

 

Poznáte kustovnicu čínsku?

Kustovnica čínska je menší krík z čeľade ľuľkovitých, ktorý sa bežne vyskytuje najmä v Číne, Japonsku, Kórei a okolí. Existujú i rozsiahle plantáže kustovnice v chránených oblastiach Himalájí a v Mongolsku. Vo svojom prirodzenom prostredí sa zvykne dožívať aj 100 rokov. Kustovnica čínska nie je náročná na pestovateľské podmienky. Rastline však prospieva dostatok slnečného žiarenia a vlahy.

 

Krík je charakteristický svojimi plodmi červenej farby, ktoré sú u nás známe ako goji bobule. Sú veľmi mäkké, preto treba dbať pri oberaní na opatrnosť. V spomínaných regiónoch, napríklad v Himalájach, sa toto ovocie konzumuje už po stáročia. Obsahuje 18 druhov aminokyselín, vrátane všetkých esenciálnych a 21 stopových prvkov. Goji bobule sú bohaté na karotenoidy. Skrývajú v sebe viac betakaroténu ako mrkva. Plody kustovnice čínskej sa zvyčajne sušia, alebo sa z nich pripravuje prášok či šťava.

 

Pozri aj: Pleseň na stene: Nevieš si s ňou poradiť? Tak objav toto prírodné

účinky goji šťavy

Zdroj: Shutterstock®

Takéto skvelé účinky má šťava

Šťava z goji bobúľ má rovnako skvelé zloženie ako samotné plody. Je zdrojom bielkovín, vlákniny i antioxidantov. Obsahuje dôležité aminokyseliny ako valín, arginín, leucín či taurín. Táto šťava vás taktiež zásobí vitamínmi, najmä vitamínmi B, A, C a E. Z minerálnych látok a stopových prvkov obsahuje hlavne železo, vápnik, draslík, zinok, selén či sodík. Šťava z goji bobúľ nesmierne pozitívne vplýva na zdravie človeka. Má detoxikačné a antiseptické účinky. Vďaka svojmu zloženiu prestavuje silnú podporu imunity a ochranu buniek.

 

Je prevenciou vzniku rakoviny, kardiovaskulárnych ochorení a stále častejších civilizačných chorôb. Jej pravidelná konzumácia podporuje trávenie, zlepšuje metabolizmus a prečisťuje hrubé črevo. Šťava z plodov goji eliminuje vysoký krvný tlak i cholesterol. Taktiež podnecuje regeneráciu pokožky, prečisťovanie pečene, elimináciu stresu a napätia. Má močopudné účinky, pozitívne vplýva na obličky a močové cesty. Vyskúšať by ju mali ženy, ktoré trápi bolestivá menštruácia alebo príznaky menopauzy.    

Smoothie z goji šťavy a bobúľ

Zdroj: Shutterstock®

Ako ju konzumovať?

Šťavu z goji bobúľ si môžete vychutnať i samotnú, zvyčajne sa konzumuje 25 ml denne. Takýto „štamprlík" goji šťavy predstavuje skvelý štart do dňa. Vaše telo bude okamžite zásobené množstvom cenných látok. Je však dôležité si dávať pozor na skutočne kvalitnú šťavu. Tá by mala byť pripravená lisovaním zastudena. Nemala by obsahovať žiadne pridané farbivá, cukor či konzervačné látky. Taktiež je potrebné, aby bola označená ako 100% goji šťava. Vyhýbajte sa koncentrátom či riedeným nápojom.

 

Šťavu môžete taktiež pridávať do rôznych nápojov, alebo použiť pri príprave smoothie. Na jeden veľmi zdravý a chutný smoothie nápoj máme pre vás i recept. Budete naň potrebovať 2 polievkové lyžice šťavy goji, 1 lyžicu sušených bobúľ goji, 1 banán, 3 až 5 jahôd a čerstvú šťavu z jedného pomaranča. Všetko spolu poriadne rozmixujte a môžete podávať. V letných dňoch môžete na osvieženie použiť ešte ľad. Tento nápoj je ideálnym napríklad k raňajkám či k desiatej.

 

Odporúčame: Rodím! Kedy mám ísť do pôrodnice? Ktorá kontrakcia je tým signálom?

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

7 komentárov

Marta Bujdošová

Marta Bujdošová

03.11.2017 07:40

to je fajn, len si treba dobre vybrat, lebo obsahuje aj vela rezidui pesticidov

Vaše meno:

Nikola Turková

Nikola Turková

03.11.2017 21:36

Dobrý deň, máte pravdu, výber je skutočne dôležitý. Vždy treba dbať na kvalitu. Želáme pekný deň :)

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

03.11.2017 08:54

zatial mam odskusane iba v susenej forme

Vaše meno:

Nikola Turková

Nikola Turková

03.11.2017 21:39

Dobrý deň, sušené goji bobule sú vskutku výborné. Určite sa ich oplatí zaradiť do jedálnička. Želáme pekný deň :)

Katarína Konečná

Katarína Konečná

03.11.2017 17:43

ešte som nevyskúšala

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

03.11.2017 18:47

poznám len sušené goji, ale šťava môže byť tiež fajn

Vaše meno:

Lucia Stupková

Lucia Stupková

18.11.2017 13:07

Goji je potravina buducnosti...

Vaše meno:

Martina Varhaníková

Martina Varhaníková

21.11.2017 14:40

Goji som dostala ako krík a keď sa objavili prvé bobulky , tak som bola rada, lenže lež dozreli, tak ich chytila pleseň. Sušené sú celkom OK..ale surové netuším, ešte som neskúsila. Víem že obsahujú antioxidanty a tá šťava vyzerá lákavo. :O)

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

11.12.2017 22:19

ani som nejdla a ani nepila

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.