Tekvica - malý zázrak jesene

Ak ste doteraz váhali či použijete tekvicu v kuchyni, je najvyšší čas to zmeniť. Tekvicová sezóna je v plnom prúde, a táto typická jesenná plodina je skvelou ingredienciou do rôznorodých jedál. Nechajme teraz malé ozdobné tekvičky, ktorými si môžete skrášliť váš domov a pozrime sa na tekvice jedlé, ktoré zase skrášlia váš tanier.

Tekvica má okrem vynikajúcej chuti aj mnohé pozitívne účinky na zdravie človeka. Dužina tekvice obsahuje takmer 90% vody, čo znamená, že je vhodná aj pri redukcii váhy. Obsahuje veľa horčíka, draslíka, sodíka, železa, zinku, vitamíny skupiny A a C, ktoré rovnako prispievajú k zdraviu človeka.  

 

Odporúčame prečítať: Tekvicové rizoto s parmezánom

tekvica

Zdroj: Shutterstock®

Nezanedbateľné množstvo vlákniny v tekvici je vynikajúce pre náš tráviaci trakt, najmä pri trávení či vylučovaní toxínov z tela. Posilňuje taktiež imunitný systém, znižuje hladinu tukov v krvi, regeneruje bunky a pomáha pri chorobách srdca.  

 

Okrem dužiny sa z tekvice využívajú aj tekvicové zrniečka, ktoré sú pre zdravie rovnako prospešné ako samotná tekvica. Obsahujú esenciálne mastné kyseliny skupín Omega 3 aj Omega 6 a množstvo aminokyselín. Tým priaznivo vplývajú na depresie a ich liečbu. Semienka rovnako pomáhajú pri učení a ľahšom zapamätávaní.

 

Odporúčame prečítať: Braňo Deák - Chute a vône života (recenzia)

tekvica

Zdroj: Shutterstock®

Z tekvicových semienok sa lisuje tekvicový olej, ktorý má tiež pozitívne účinky na trávenie. Okrem toho olej pomáha aj pri zničených vlasov či nechtoch a pravidelným užívaním zlepšuje ich kvalitu. Výskumy navyše dokázali, že tento olej znižuje pri pravidelnom užívaní možný výskyt nádorov.

 

Tekvica je veľmi univerzálna surovina, ktorá sa vďaka svojej menej výraznej chuti hodí do mnohých jedál. Dužinu si môžete dopriať vo forme šalátov, či zapiecť s inou zeleninou. Rovnako dobre chutí aj v polievkach, no určite by ste ju nemali vynechať ani pri sladkých dezertoch ako sú tekvicové koláče.

 

Odporúčame prečítať: Varíme z tekvice

tekvica

Zdroj: Shutterstock®

Okrem rôznych jedál môžete tekvicu využiť aj mimo kuchyne. Pripravte si hydratujúcu pleťovú masku, ktorá pleť výborne osvieži. Trochu nastrúhanej tekvice zmiešajte s kyslou smotanou a medom a naneste na tvár. Nechajte pôsobiť 15 minút a umyte. 

 

Odporúčame prečítať:  Zdravé, chutné a ideálne na chudnutie

 

Zdroj foto:

www.thinkstockphotos.com

19 komentárov
Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

08.10.2014 08:07

tekvicu si takto na jeseň pripravujeme veľmi často, včera som práve robila tekvicovú polievku, ktorú máme veľmi radi a často si tekvicu len tak upečieme v rúre. Tekvicové jadierka sú tiež mňam

Vaše meno:

Andrea Vidová

Andrea Vidová

08.10.2014 13:01

tekvica sa dá použiť aj na slano aj sladko,máme ju veľmi radi.

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

08.10.2014 17:19

ked som bola malá často sa varieval tekvicový prívarok a nebolo dostať ananás konzerva tak sa robievala tekvica nakrájala sa na kocočky uvarila sa z ananásovým džúsom a 1 ananásovým kompótom a cukrom skvelý kompót robievam dodnes

Vaše meno:

Helena Povalova

Helena Povalova

10.10.2014 09:07

Milá redakcia, ďakujem Vám za správy o využití tekvice v kuchyni. Veľa zdaru do ďalšej Vašej práce.

Vaše meno:

Martina Begalova

Martina Begalova

10.10.2014 11:05

nikedy som tekvicu vyuzivala len na ozdobu ale uz min. rok som okrem ozdoby vyuzila aj vnutro a bolo z toho hned menu - polievka kremova a velmi chutny tekvic. kolac :)

Vaše meno:

Stanislava

Stanislava

11.10.2014 09:37

tekvicu využiť aj na pleťovú masku- zaujímavý nápad

Vaše meno:

Katarína Šutvajová

Katarína Šutvajová

11.10.2014 10:33

k tekvici som mala ešte z detsva zábrany, ale postupne som jej prichádzala na chuť a teraz ju skúšam na rôzne spôsoby

Vaše meno:

Kristína Lipovská

Kristína Lipovská

12.10.2014 11:20

Doma milujeme tekvicu; zvycajne robievam tekvicovu polievku s kokosovym mliekom, zazvorom a kurkumou, tekvicove pyre (peciem kusky tekvice spolu s celou panenkou na plechu a tekvicu rozmackam na pyre) ci tekvicovy kolacik (struham tekvicu na hrubsie a zmiesam so surovinami).

Vaše meno:

Silvia Pekarčíková

Silvia Pekarčíková

12.10.2014 22:12

veľmi dobre nápady:)))

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

15.10.2014 14:18

Máme tekvice na pečenie, iný druh na varenie a ktoré nespotrebujeme tak zostanú na jadierka, už som nasušila aj do zásoby:))

Vaše meno:

Antónia Vattaiová

Antónia Vattaiová

16.10.2014 21:49

Zbožňujem tekvicovú polievku s avokádom. Je úžasná. A zdravá.

Vaše meno:

Dominika Sedliaková

Dominika Sedliaková

17.10.2014 15:58

Tekvicu som ešte nechutnala :-)

Vaše meno:

Lucia Pavlovová

Lucia Pavlovová

17.10.2014 16:21

nedávno som ju kúpila prvý krát a uvarila polievku , chutila ale viac mi chutila tekvica keď som ju upiekla :) pripomínala mi chuťou jedlé gaštany ,mňam !

Vaše meno:

ľubka Olexyová

ľubka Olexyová

21.10.2014 14:23

chutí mi skvelá polievka z tekvice hokaido,uvarí sa, pomixuje a navrch sa dá kyslá smotana a posypané tekvicové jadierka

Vaše meno:

Jana Gulánová

Jana Gulánová

23.10.2014 13:24

V detstve som tekvicu veľmi nemusela, teraz tekvicový prívarok s kôprom zbožňujem a som rada že chutí i deťom.

Vaše meno:

Anna Valčakova

Anna Valčakova

04.11.2014 14:11

mnam tekvicu mame strašne radi

Vaše meno:

Dagmar Becková

Dagmar Becková

04.11.2014 19:25

Môj najchutnejší "zákusok" je tekvica... a nielen v jeseni. Obsahuje živiny prospešné pre organizmus a jej širokospektrálne využitie je takmer čarovné, rovnako ako jej chuť a vôňa.

Vaše meno:

Gabriela Diheneščíková

Gabriela Diheneščíková

04.11.2014 19:45

zaujímavý a inšpiratívny článok

Vaše meno:

Helena Mihalíková

Helena Mihalíková

11.11.2014 16:28

prave dnes som z tekvice varila na obed polievku

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE