Ak ste doteraz váhali či použijete tekvicu v kuchyni, je najvyšší čas to zmeniť. Tekvicová sezóna je v plnom prúde, a táto typická jesenná plodina je skvelou ingredienciou do rôznorodých jedál. Nechajme teraz malé ozdobné tekvičky, ktorými si môžete skrášliť váš domov a pozrime sa na tekvice jedlé, ktoré zase skrášlia váš tanier.
Tekvica má okrem vynikajúcej chuti aj mnohé pozitívne účinky na zdravie človeka. Dužina tekvice obsahuje takmer 90% vody, čo znamená, že je vhodná aj pri redukcii váhy. Obsahuje veľa horčíka, draslíka, sodíka, železa, zinku, vitamíny skupiny A a C, ktoré rovnako prispievajú k zdraviu človeka.
Odporúčame prečítať: Tekvicové rizoto s parmezánom
Nezanedbateľné množstvo vlákniny v tekvici je vynikajúce pre náš tráviaci trakt, najmä pri trávení či vylučovaní toxínov z tela. Posilňuje taktiež imunitný systém, znižuje hladinu tukov v krvi, regeneruje bunky a pomáha pri chorobách srdca.
Okrem dužiny sa z tekvice využívajú aj tekvicové zrniečka, ktoré sú pre zdravie rovnako prospešné ako samotná tekvica. Obsahujú esenciálne mastné kyseliny skupín Omega 3 aj Omega 6 a množstvo aminokyselín. Tým priaznivo vplývajú na depresie a ich liečbu. Semienka rovnako pomáhajú pri učení a ľahšom zapamätávaní.
Odporúčame prečítať: Braňo Deák - Chute a vône života (recenzia)
Z tekvicových semienok sa lisuje tekvicový olej, ktorý má tiež pozitívne účinky na trávenie. Okrem toho olej pomáha aj pri zničených vlasov či nechtoch a pravidelným užívaním zlepšuje ich kvalitu. Výskumy navyše dokázali, že tento olej znižuje pri pravidelnom užívaní možný výskyt nádorov.
Tekvica je veľmi univerzálna surovina, ktorá sa vďaka svojej menej výraznej chuti hodí do mnohých jedál. Dužinu si môžete dopriať vo forme šalátov, či zapiecť s inou zeleninou. Rovnako dobre chutí aj v polievkach, no určite by ste ju nemali vynechať ani pri sladkých dezertoch ako sú tekvicové koláče.
Odporúčame prečítať: Varíme z tekvice
Okrem rôznych jedál môžete tekvicu využiť aj mimo kuchyne. Pripravte si hydratujúcu pleťovú masku, ktorá pleť výborne osvieži. Trochu nastrúhanej tekvice zmiešajte s kyslou smotanou a medom a naneste na tvár. Nechajte pôsobiť 15 minút a umyte.
Odporúčame prečítať: Zdravé, chutné a ideálne na chudnutie
www.thinkstockphotos.com
19 komentárov
Helena Mihalíková
11.11.2014 16:28prave dnes som z tekvice varila na obed polievku
Gabriela Diheneščíková
04.11.2014 19:45zaujímavý a inšpiratívny článok
Dagmar Becková
04.11.2014 19:25Môj najchutnejší "zákusok" je tekvica... a nielen v jeseni. Obsahuje živiny prospešné pre organizmus a jej širokospektrálne využitie je takmer čarovné, rovnako ako jej chuť a vôňa.
Anna Valčakova
04.11.2014 14:11mnam tekvicu mame strašne radi
Jana Gulánová
23.10.2014 13:24V detstve som tekvicu veľmi nemusela, teraz tekvicový prívarok s kôprom zbožňujem a som rada že chutí i deťom.
ľubka Olexyová
21.10.2014 14:23chutí mi skvelá polievka z tekvice hokaido,uvarí sa, pomixuje a navrch sa dá kyslá smotana a posypané tekvicové jadierka
Lucia Pavlovová
17.10.2014 16:21nedávno som ju kúpila prvý krát a uvarila polievku , chutila ale viac mi chutila tekvica keď som ju upiekla :) pripomínala mi chuťou jedlé gaštany ,mňam !
Dominika Sedliaková
17.10.2014 15:58Tekvicu som ešte nechutnala :-)
Antónia Vattaiová
16.10.2014 21:49Zbožňujem tekvicovú polievku s avokádom. Je úžasná. A zdravá.
Blažena Sádovská
15.10.2014 14:18Máme tekvice na pečenie, iný druh na varenie a ktoré nespotrebujeme tak zostanú na jadierka, už som nasušila aj do zásoby:))
Silvia Pekarčíková
12.10.2014 22:12veľmi dobre nápady:)))
Kristína Lipovská
12.10.2014 11:20Doma milujeme tekvicu; zvycajne robievam tekvicovu polievku s kokosovym mliekom, zazvorom a kurkumou, tekvicove pyre (peciem kusky tekvice spolu s celou panenkou na plechu a tekvicu rozmackam na pyre) ci tekvicovy kolacik (struham tekvicu na hrubsie a zmiesam so surovinami).
Katarína Šutvajová
11.10.2014 10:33k tekvici som mala ešte z detsva zábrany, ale postupne som jej prichádzala na chuť a teraz ju skúšam na rôzne spôsoby
Stanislava
11.10.2014 09:37tekvicu využiť aj na pleťovú masku- zaujímavý nápad
Martina Begalova
10.10.2014 11:05nikedy som tekvicu vyuzivala len na ozdobu ale uz min. rok som okrem ozdoby vyuzila aj vnutro a bolo z toho hned menu - polievka kremova a velmi chutny tekvic. kolac :)
Helena Povalova
10.10.2014 09:07Milá redakcia, ďakujem Vám za správy o využití tekvice v kuchyni. Veľa zdaru do ďalšej Vašej práce.
Jana Komadová
08.10.2014 17:19ked som bola malá často sa varieval tekvicový prívarok a nebolo dostať ananás konzerva tak sa robievala tekvica nakrájala sa na kocočky uvarila sa z ananásovým džúsom a 1 ananásovým kompótom a cukrom skvelý kompót robievam dodnes
Andrea Vidová
08.10.2014 13:01tekvica sa dá použiť aj na slano aj sladko,máme ju veľmi radi.
Martina Zahoranová
08.10.2014 08:07tekvicu si takto na jeseň pripravujeme veľmi často, včera som práve robila tekvicovú polievku, ktorú máme veľmi radi a často si tekvicu len tak upečieme v rúre. Tekvicové jadierka sú tiež mňam