Ak ste doteraz váhali či použijete tekvicu v kuchyni, je najvyšší čas to zmeniť. Tekvicová sezóna je v plnom prúde, a táto typická jesenná plodina je skvelou ingredienciou do rôznorodých jedál. Nechajme teraz malé ozdobné tekvičky, ktorými si môžete skrášliť váš domov a pozrime sa na tekvice jedlé, ktoré zase skrášlia váš tanier.
Tekvica má okrem vynikajúcej chuti aj mnohé pozitívne účinky na zdravie človeka. Dužina tekvice obsahuje takmer 90% vody, čo znamená, že je vhodná aj pri redukcii váhy. Obsahuje veľa horčíka, draslíka, sodíka, železa, zinku, vitamíny skupiny A a C, ktoré rovnako prispievajú k zdraviu človeka.
Odporúčame prečítať: Tekvicové rizoto s parmezánom
Nezanedbateľné množstvo vlákniny v tekvici je vynikajúce pre náš tráviaci trakt, najmä pri trávení či vylučovaní toxínov z tela. Posilňuje taktiež imunitný systém, znižuje hladinu tukov v krvi, regeneruje bunky a pomáha pri chorobách srdca.
Okrem dužiny sa z tekvice využívajú aj tekvicové zrniečka, ktoré sú pre zdravie rovnako prospešné ako samotná tekvica. Obsahujú esenciálne mastné kyseliny skupín Omega 3 aj Omega 6 a množstvo aminokyselín. Tým priaznivo vplývajú na depresie a ich liečbu. Semienka rovnako pomáhajú pri učení a ľahšom zapamätávaní.
Odporúčame prečítať: Braňo Deák - Chute a vône života (recenzia)
Z tekvicových semienok sa lisuje tekvicový olej, ktorý má tiež pozitívne účinky na trávenie. Okrem toho olej pomáha aj pri zničených vlasov či nechtoch a pravidelným užívaním zlepšuje ich kvalitu. Výskumy navyše dokázali, že tento olej znižuje pri pravidelnom užívaní možný výskyt nádorov.
Tekvica je veľmi univerzálna surovina, ktorá sa vďaka svojej menej výraznej chuti hodí do mnohých jedál. Dužinu si môžete dopriať vo forme šalátov, či zapiecť s inou zeleninou. Rovnako dobre chutí aj v polievkach, no určite by ste ju nemali vynechať ani pri sladkých dezertoch ako sú tekvicové koláče.
Odporúčame prečítať: Varíme z tekvice
Okrem rôznych jedál môžete tekvicu využiť aj mimo kuchyne. Pripravte si hydratujúcu pleťovú masku, ktorá pleť výborne osvieži. Trochu nastrúhanej tekvice zmiešajte s kyslou smotanou a medom a naneste na tvár. Nechajte pôsobiť 15 minút a umyte.
Odporúčame prečítať: Zdravé, chutné a ideálne na chudnutie
www.thinkstockphotos.com