Vieš, čo je čertovo lajno? Zisti, ako posilní tvoje zdravie!

Nech znie slovné spojenie čertovo lajno akokoľvek vtipne a nevšedne, verte, že sa oplatí zbystriť pozornosť. Reč je totiž o jednej potravine, respektíve korenine, ktorá pozitívne ovplyvňuje naše zdravie a najmä dokáže priniesť do kuchyne závan nových chutí a rovnako ozvláštniť i chuť starých známych pokrmov. U nás je toto korenie takmer neznáme, no napríklad indická kuchyňa by sa bez neho nezaobišla. Ak ste zvedaví, o akej korenine to vlastne rozprávame, z čoho sa vyrába a ako ju možno využiť v kuchyni, určite neprehliadnite nasledujúci článok.

Poznáte čertovo lajno?

Feruľa čertová, latinsky Ferula assa-foetida, je mohutná, až 3 metre vysoká rastlina z čeľade mrkvovité, ktorá je známa aj pod názvami čertovo lajno, ločidlo či asafoetida. Pod rovnakými názvami je známa i korenina, ktorá je z rastliny pripravovaná, a to konkrétne z jej vysušenej koreňovej šťavy, ktorá vytvára akúsi gumovú živicu. Tá veľmi nepríjemne zapácha, a preto sa kedysi rastline začalo hovoriť i čertovo lajno. Domovinou ferule je najmä oblasť Iránu a Afganistanu, neskôr sa rozšírila i do Číny, Indie či Egypta. Obľubuje slnečné stanovištia a pôdu bohatú na živiny. 

Charakteristická je najmä svojimi mohutnými dužinatými koreňmi, ktoré sú pokryté drsnými vláknami. Listy sú veľké a usporiadané v ružici, kvety sú naopak drobné a majú žltozelenú farbu. Celá rastlina má navyše typickú cesnakovú arómu. V hornej časti koreňa je rastlina niekoľkokrát ročne narezávaná. Na jej reze začne vytekať mliečna šťava, ktorá na vzduchu tuhne a tmavne. Táto hmota sa následne zoškrabáva a proces sa opakuje, až kým z koreňa neprestane vytekať šťava. To môže trvať i dva mesiace. Z jednej rastliny je možné pritom získať až kilogram drogy, ktorá je využívaná ako tradičné liečivo aj korenina.

Pozri aj: TOP zaujímavosti o snoch: Neuveríš, koľko zo života presnívaš!

feruľa čertová

Zdroj: Shutterstock®

Prečo ho začať používať?

Získaná živica je bohatá na silice, sacharidy i kyseliny. Pozitívny vplyv má najmä na gastrointestinálny trakt. Podporuje správny proces trávenia a preventívne chráni pred vznikom zažívacích ťažkostí, akými sú nadúvanie a plynatosť. Taktiež prispieva k pravidelnému vyprázdňovaniu a napomáha telu zbavovať sa stagnujúcej potravy v trakte. Okrem toho môže pomôcť k uvoľneniu kŕčov spôsobených hromadením plynov v organizme. V tradičnej staročínskej či staroindickej medicíne je asafoetida i prostriedkom na podporu zdravia dýchacieho ústrojenstva a zlepšenie imunity.

Okrem toho má táto prírodná látka upokojujúce účinky na myseľ. Pre pokojný spánok a celkové uvoľnenie organizmu je možné pripraviť si i nápoj. Malú lyžičku korenia rozmiešajte v pohári horúceho mlieka, nechajte lúhovať asi 10 minút, sceďte a oslaďte medom. A kde čertovo lajno hľadať? V našich končinách ho v bežnom obchode skôr nenájdete. V ponuke je však v rôznych internetových predajniach a potom i v kamenných predajniach, ktoré sa špecializujú na predaj zdravých či exotických potravín.

indické jedlo

Zdroj: Shutterstock®

Ako ozvláštniť chuť pokrmov?

Korenie čertovo lajno je charakteristické silnou a výraznou štipľavo-horkou chuťou. Aróma surovej koreniny je skôr nepríjemná, no to sa tepelnou úpravou mení. Jedlu dodáva skôr cibuľovú až cesnakovú chuť. A ako toto korenie využiť pri príprave rozličných jedál? Asafoetida je tradičnou súčasťou perzských aj indických pokrmov, takže v prípade, že si doma pripravujete takéto rôzne exotické pochúťky, toto korenie sa vám dozaista zíde. Skvelo sa hodí napríklad do karí. Ozvláštniť ním však môžete i chuť bežných jedál, ktoré pravidelne varíte. 

Čertovo lajno perfektne zvýrazní chuť strukovín a navyše dokáže potlačiť pocity nafukovania, ktoré sa neraz po ich konzumácii dostavia. Okrem toho sa táto korenina skvelo dopĺňa so zemiakmi, karfiolom či hráškom. Taktiež nájde uplatnenie v pikantných omáčkach. Čo sa týka iných korenín a dochucovadiel, výborné je v kombinácii s čertovým lajnom použiť horčičné semienka, rascu či zázvor. Na záver vám ešte pre zaujímavosť môžeme povedať, že čertovo lajno predstavuje jednu zo základých zložiek známej worcestrovej omáčky. Mohlo sa teda stať, že čertovo lajno ste už v takejto forme v kuchyni použili.

Odporúčame: Vieš, na čo je dobré pálenie bobkového listu? Tento trik ťa dostane!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

2 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

28.08.2019 07:56

Už len proces získavania drogy z tejto rastlinky je zaujímavý...

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

28.08.2019 20:26

Nuž aj z "čertovho lajna" môže byť úžitok..

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.