Vitamín A potrebujú naše oči aj kosti. Ako ho telu najlepšie doplniť?

Vitamín A je jedným z vitamínov rozpustných v tukoch. Pre správnu funkciu tela je nevyhnutný, pretože zabezpečuje viaceré funkcie.

 

Dôležitý je napríklad pre tvorbu zrakového pigmentu či vývoj a rast organizmu. Jeho nedostatok v organizme môže viesť k viacerým zdravotným problémom.

 

Vitamín A má však jednu veľkú výhodu. Je totiž veľmi dobre dostupný v bežnej strave. Telo si ho dokonca dokáže vytvárať z iných látok. Pozrite sa spolu s nami, ktoré zdroje dôležitého vitamínu sú tie najlepšie!

 

Prečo potrebujeme vitamín A?

Vitamín A existuje vo viacerých prirodzených formách. Môžeme ho nájsť napríklad v aktívnej čistej forme, ako vitamín A1, alebo inak, retinol. Jeho zdrojom sú najmä živočíšne potraviny. Telo si ho však vie zabezpečiť aj samo, a to zo skupiny látok s názvom karotenoidy. Snáď najznámejším zástupcom tejto skupiny farbív je betakarotén, ktorý je bohato zastúpený hlavne v rastlinnej potrave. V tele z neho vznikajú až dve molekuly vitamínu A, pričom táto premena prebieha vždy len podľa potreby. Betakarotén sa preto považuje za bezpečný zdroj spomínaného vitamínu.

Vitamín A podporuje imunitný systém, správnu funkciu očnej sietnice či epitelov a rast kostí aj zubov. Taktiež chráni telo pred infekciami a napomáha správnej funkcii žliaz. Jeho nedostatok sa v tele prejavuje kožnými problémami, vypadávaním vlasov a lámaním nechtov, oslabenou imunitou či zvýšenou lámavosťou kostí, dokonca až šeroslepotou. Na tele sa však môže prejaviť aj nadbytok retinolu, a to napríklad v podobe nevoľnosti. Vysoké dávky vitamínu A nie sú pre organizmus vhodné, najmä z dlhodobého hľadiska. Odporúčaná denná dávka tohto vitamínu je približne 800 až 1000 mikrogramov.

Pozri aj: Detské bolesti sa vekom menia, rodičia hľadajú alternatívy k sirupom

hovädzia pečeň

Zdroj: Shutterstock®

Najlepšie zdroje vitamínu A:

1. Pečeň

Na aktívnu formu vitamínu A sú bohaté najmä produkty živočíšneho pôvodu. Popredné miesto v rebríčku najlepších zdrojov dôležitého vitamínu bezpochyby patrí rôznym druhom pečene. Či už si na tanier naservírujete hovädziu alebo jahňaciu, urobíte dobre. Tento druh potravín je navyše bohatý na veľké množstvo živín a iných dôležitých látok. Pečeň je typická, napríklad vysokým obsahom železa.

 

2. Ryby

Skvelým zdrojom cenného vitamínu sú aj ryby. Siahnuť môžete napríklad po makrele, tuniakovi či lososovi. Ryby vám tiež doplnia bielkoviny, omega 3 a 6 mastné kyseliny a celý rad minerálnych látok a stopových prvkov. Táto kategória potravín by sa na našom jedálničku mala objaviť aspoň jeden či dvakrát týždenne. Bohatý na vitamín A je navyše i rybí olej.

plnotučné mlieko

Zdroj: Shutterstock®

3. Mliečne výrobky

Ďalšou skupinou živočíšnych produktov, v ktorých môžeme nájsť bohatú zásobu vitamínu A, sú mliečne výrobky. Hlavným zdrojom je najmä plnotučné mlieko. Do mnohých upravených mliečnych výrobkov sa však táto látka aj priamo pridáva. Vitamín A môžeme hľadať i v masle, smotane či rozličných druhoch syrov.

 

4. Mrkva

Ako získať vitamín A z potravín rastlinného pôvodu? Mnohé druhy zeleniny obsahujú provitamín A, respektíve betakarotén. Skvelým zdrojom tohto žltočerveného farbiva je napríklad mrkva. Už od malička počúvame, že by sme mali jesť veľa mrkvy, aby sme dobre videli. To je síce trochu zavádzajúce tvrdenie, no pravdou je, že mrkva nám skutočne dopraje slušnú dávku betakaroténu, z ktoré si telo vyrobí toľko vitamínu A, koľko potrebuje.

špenát

Zdroj: Shutterstock®

5. Špenát

Okrem zeleniny žltej či oranžovej farby je dobrým zdrojom vitamínu A aj tmavozelená zelenina. Napríklad taký špenát obsahuje rovnako veľké množstvo karotenoidov, ktoré sú potrebné k tvorbe spomínaného vitamínu. Medzi zdroje vitamínu A môžeme ďalej zaradiť i brokolicu, papriku, ľadový šalát či kapustu.

 

6. Marhule

V tomto zozname nemôžeme vynechať ani ovocné zdroje vitamínu A. Medzi tie najlepšie môžeme zaradiť chutné a zdravé marhule. Tieto malé kôstkovice majú navyše blahodarný vplyv na tráviacu sústavu a telu doplnia mnohé minerály a stopové prvky. Vitamín A však telo môže získať i z exotickejšieho ovocia, napríklad z manga či papáje.

 

Neprehliadni: Trápi ťa bolesť? Toto ťa jej zbaví do pár minút!

žltý melón

Zdroj: Shutterstock®

7. Žltý melón

Už jeden veľký plátok tejto chutnej a zdravej potraviny dokáže pokryť pokojne až 20 percent odporúčanej dennej dávky vitamínu A. Žltý melón navyše telu doplní aj cennú vlákninu, omega 3 a 6 mastné kyseliny, luteín, vápnik, horčík či železo. Taktiež má antiseptické a detoxikačné účinky a vplýva na správnu hladinu krvného tlaku a cholesterolu.

 

Pozri aj: Recept: Cesnaková polievka s klobáskou

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

9 komentárov

Soňa Krátka

Soňa Krátka

23.12.2017 20:12

snažíme sa príjímať vitamíny hlavne spomínanou stravou

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

23.12.2017 20:39

Netušila som, že i v žltom melóne...

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

23.12.2017 22:09

mám rada články,kde sa dozviem veľa cenných rád...

Vaše meno:

Nikola Turková

Nikola Turková

27.12.2017 11:47

Dobrý deň, veríme, že takéto články nájdete u nás každý deň. S pozdravom :)

Milka Damašková

Milka Damašková

24.12.2017 00:35

Ďakujem za článok, tento vitamín je zvlášť dôležitý pre moju dcérku pri jej ochoreniach..

Vaše meno:

Nikola Turková

Nikola Turková

27.12.2017 11:44

Dobrý deň, sme radi, že sme priniesli užitočný článok s dôležitými informáciami. Veríme, že takých nájdete u nás ešte mnoho. Želáme všetko dobré vám i dcérke :)

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

24.12.2017 11:00

treba papat striedmo... zo vsetkeho malo.... a potom nam nebude hrozit avitamiboza

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

24.12.2017 13:38

myslím, že pestrou stravou získame dostatok vitamínu A

Vaše meno:

Jana Uhrová

Jana Uhrová

24.12.2017 13:54

pestrá strava - pestrý zdroj vitamínov

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

25.12.2017 07:25

mám vo svojom okolí ľudí, ktorý zeleninu a ovocie v zime jedia veľmi málo alebo vôbec.. nechápem ich

Vaše meno:

Nikola Turková

Nikola Turková

27.12.2017 11:48

Dobrý deň, presne viem, o čom hovoríte. Aj v mojom okolí sú osoby, ktoré sa ovociu a zelenine priam až vyhýbajú. Je to veľká škoda. Želáme všetko dobré :)

Jana Komadová

Jana Komadová

27.03.2019 20:28

Treba papať z každého rožku trošku a z mierou

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.