Dokonalé poké s lososom: Zdravá pochúťka pre (ne)náročných

Poké bowl alebo teda poké misky sa na Slovensko dostali len nedávno – ide o pochúťku pochádzajúcu z ázijských reštaurácii, ktorú si dokážete pripraviť aj doma. Ide v podstate o svieže jedlo, ktoré je tvorené čerstvými surovinami servírovanými vo väčšej miske. Základ tvorí ryža, ktorá je doladená rôznymi druhmi zeleniny, rybou, darmi mora alebo v krajných prípadoch aj mäsom alebo syrom.

Aj keď sa môže na prvý pohľad zdať, že ide o ázijskú pochúťku, jej pôvod môžeme hľadať na Havaji. Toto jedlo si údajne ako prví začali pripravovať rybári, ktorí si na tanier servírovali čerstvé ryby so zeleninou. V Ázii túto pochúťku doladili rôznymi omáčkami a tak sa toto jedlo stalo veľkou pochúťkou vo všetkých kútoch sveta.

Poké je plné vitamínov a uchytilo sa predovšetkým medzi fanúšikmi zdravej stravy a výživy. Keďže sa zelenina vôbec tepelne neupravuje, uchováva si všetky vitamíny a minerály, ktoré sú pre naše telo prospešné. Poďte si teda aj vy pripraviť túto pochúťku.

havajské poké

Zdroj: Shutterstock®

Na poké bowl s lososom potrebujte:

  • 120 g sushi ryže
  • 300 g čerstvého lososa
  • ½ avokáda
  • 140 g čerstvej fava fazuľky alebo hrášku
  • 6 ks reďkovky
  • limetku
  • menšiu uhorku
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžicu sezamového oleja
  • 1 lyžicu ryžového octu
  • 1 lyžicu sezamových semienok
  • soľ
  • čerstvý koriander
poké s čerstvým lososom

Zdroj: Shutterstock®

Ryžu si uvaríme vo vode. Keď bude uvarená, tak do nej pridáme trošku soli, ryžový ocot – poriadne premiešame a necháme vychladnúť. Kým nám ryža vychladne, tak si namarinujeme lososa. V miske zmiešame sójovú omáčku a sezamový olej. Z lososa stiahneme košu, umyjeme ho, vysušíme a nakrájame na kocky, ktoré vložíme do pripravenej marinády. Lososa dáme do chladničky a necháme marinovať.

Uhorku si umyjeme a narežeme ju na dlhé plátky – pomôcť si môžete a škrabkou alebo mandolínou. Reďkovky si očistíme a rovnako nakrájame na tenké plátky. Fazuľky vylúpneme, avokádo zbavíme šupky a kôstky a nakrájame na plátky. Keď máte všetky ingrediencie pripravené, tak je čas na servírovanie.

Na dno misky dáme ryžu, na ňu položíme namarinovaného lososa a dozdobíme fazuľkami (poprípade hráškom), uhorkou, reďkovkami a avokádom. Na záver posypeme sezamovými semienkami, pokvapkáme limetkovou šťavou a dozdobíme čerstvým koriandrom. Ak máte radi exotickejšie chute, tak pokojne do poké pridajte aj čerstvé mango alebo ananás.

Neprehliadni: VIDEO: Najjednoduchší spôsob, ako naplniť tortilu + 3 recepty!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

6 komentárov

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

15.04.2021 16:08

vyzerá to veľmi chutne

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

16.04.2021 06:23

Rada vyskúšam, ďakujem!

Vaše meno:

Zdenka Sabanošová

Zdenka Sabanošová

16.04.2021 13:05

Vyzerá chutne

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

17.04.2021 22:14

vyzerá dobre

Vaše meno:

Alžbeta Neuschlová

Alžbeta Neuschlová

17.04.2021 22:32

Toto určite vyskúšam

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

18.04.2021 08:21

vyzerá to chutné.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.