Aký recept alebo jedlo vám pripomenie detstvo? Tých jedál je hádam aj nespočetné množstvo, napríklad také osie hniezda, kapustníky na sladko, šúľance s makom, pečené buchty a pod., no medzi ne môžeme zaradiť aj dukátové buchtičky, ktoré sa dnes už dajú kúpiť aj v obchode.
Síce sú dostupné aj v obchodoch, domáce sú predsa len domáce a najlepšie. Fantastické dukátové buchtičky s vanilkovým krémom nemajú rozhodne žiadnu konkurenciu. A aj keď sa na prvý pohľad zdá, že ich príprava je náročná (predsa len ide o kysnuté cesto), opak je pravdou – a to môžeme potvrdiť z vlastnej skúsenosti.
Ak sa vám cesto podarí a krásne vykysne, nemusíte sa ničoho obávať, pretože dukátové buchtičky budú dokonalé. A mimochodom, cesto je rovnaké ako v prípade receptu na pečené buchty. Takže, ak nechcete z celej dávky pripraviť len dukátové buchtičky, tak neváhajte cesto naplniť lekvárom a pripraviť pečené buchty. Ako pripraviť tradičné dukátove buchtičky?
Vyskúšaj aj: Voňavý domáci perník – ten najideálnejší sladký spoločník ku káve!
Na obľúbené dukátové buchtičky potrebujeme:
- 500 g hladkej múky
- 300 ml mlieka
- 20 g droždia
- 40 g kryštálového cukru
- 1 vajíčko
- 1 dl oleja
- štipku soli
Ako pripraviť dukátové buchtičky s krémom?
Dáme si zohriať trochu mlieka s trochou cukru (ohriať, nie prevariť). Až bude mlieko teplé, rozdrvíme do neho droždie a necháme ho vykysnúť. Medzitým si do misky preosejeme múku, pridáme do nej zvyšný cukor, štipku soli, vajíčko, olej, zvyšok mlieka a následne aj vykysnuté droždie. Zo všetkých ingrediencií si vyhnetieme cesto, ktoré následne necháme na teplom mieste podkysnúť. Po približne 40 minútach by mal byť cesto vykysnuté a pripravené na pečenie.
Cesto z misky preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, párkrát prehnetieme a trochu cesta odrežeme. Z odrezaného kúska vytvarujeme šúľok, ktorý nakrájame na menšie šúľance – buchtičky (rozmery približne 2 cm). Do pripraveného plechu si nalejeme olej, každú buchtičku v ňom obalíme a pritlačíme ku kraju. Takto postupujeme až kým neminieme všetko cesto.
Buchtičky necháme na plechu ešte trochu podkysnúť (cca 10 minút). Následne buchtičky pečieme pri teplote 180 °C cca 25 minút. To či sú tieto výborné dukátové buchtičky upečené zistíme jednoduchým trikom – opatrne zo stredu vytiahneme jednu buchtičku. Ak sa dá ľahko vytiahnuť, buchtičky môžeme z rúry vytiahnuť. Pripravíme si vanilkový krém, buchtičky nim polejeme a podávame. Ak chcete, môžete si k buchtičkám pridať aj čerstvé ovocie, no klasika je najlepšia.
TIP: Skúste dukátové buchtičky plnené čokoládou
Ak obľubujete netradičné obmeny tradičných a dobre známych receptov, skúste dukátové buchtičky naplniť čokoládou. Cesto si môžete pripraviť podľa návodu vyššie. Z pripraveného cesta následne po kúskoch odkrajujte. Do každého kúska zabaľte kocku čokolády a vytvarujte buchtičku. Vyvaľkajte ju v oleji. Malé buchtičky uložte vedľa seba na plech. Pečieme klasicky v rúre.
Recepty na ďalšie tradičné múčne jedlá:
- Pečené buchty s tvarohom
- Slivkové buchty
- Parené buchty
- Šúľance s makom
- Fánky z kyslej smotany
- Bryndzové halušky
- Perky s lekvárom a makom
Článok aktualizovaný 29.1.2024