Čo so všetkými tými slivkami, ktoré sa vám v tomto roku urodili? Marmeláda je klasika, zavárané slivky sú už passé, no také čatní je svojou chuťou rozmanité a hodí sa k množstvu rôznych druhov jedál. Čatní, inak známe ako chutney, predstavuje akúsi indickú omáčku alebo marmeládu, ktorá má zaujímavú pikantnú chuť. Čatní sa pripravuje zo zmesi korenia, ovocia alebo zeleniny, byliniek a obvykle sa podáva ako príloha k mäsu. Častokrát býva aj súčasťou vegetariánskej kuchyne.
Kým u nás si čatní môžeme kúpiť v hotovej forme, v Indii si ho najčastejšie pripravujú čerstvé, často zo sezónnych plodín. Tak môžete natrafiť na spektrum najrôznejších chutí – od ostrej a pikantnej po lahodnú a sladkú. Predstavte si všetky možné kombinácie sveta – tradičné i netradičné. Rôzne kombinácie zeleniny nasladko či ovocia s pikantnou dochuťou. Dokonalé! Skúste tento rok spotrebovať svoju úrodu sliviek aj trochu inak a spravte si túto tradičnú indickú pochúťku.
Na slivkové čatní potrebujeme:
- 1 kg sliviek
- 2 cibule
- 2 lyžice masti
- 5 lyžíc trstinového cukru
- 2 bobkové listy
- 1 celú škoricu
- 6 klinčekov
- 1 badián
- 1 dcl jablčného octu
- ½ lyžičky zázvoru
- soľ podľa chuti
Vo veľkom hrnci s nepriľnavým povrchom si rozohrejeme masť, na ktorú dáme opekať na „polkolieska" nakrájanú cibuľu. Cibuľu si opečieme dozlatista a následne k nej pridáme korenie (bobkový list, škoricu, klinčeky, badián i zázvor) a necháme ho rozvoniať. Ak máte radi pikantnejšiu a ostrejšiu chuť, tak do čatní pridajte aj čili korenie.
Medzitým si odkôstkujeme všetky slivky. K cibuli a koreniu pridáme vykôstkované slivky a necháme variť približne 30 minút. Ak by sa vám zdalo, že sa vám slivky pripaľujú, tak pridajte trošku vody.
Po pol hodine k slivkám pridáme jablčný ocot a trochu soli. Necháme prevrieť, zasypeme cukrom a za stáleho miešania necháme cukor roztopiť. Čatní varíme ešte približne 10 až 15 minút. Hotové čatní premiestnime do sklenených pohárov, zavrieme a obrátime hore dnom. Ak chcete, aby vám domáce čatní vydržalo dlhšie, tak ho odporúčame sterilizovať.