Edamame nie je až také neznáme, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Ide o mladé sójové bôby, ktoré sú mäkké, a tak aj skvelé na konzumáciu. Edamame sa často predáva v strukoch, no natrafiť môžete aj na samotné fazuľky, ktoré sú skvelé na jedenie.
Mladé sójové bôby (ako aj NATTO fermentované sójové bôby) sú bohaté na rastlinné bielkoviny a množstvo dôležitých vitamínov, vďaka čomu je vhodné zaradiť ich do jedálnička.
Tieto bôby oceníte aj kvôli nízkemu obsahu kalórií a vysokému podielu vlákniny. Vďaka tomu sú edamame fazule považované za zdravé jedlo, ktoré je možné pripraviť na množstvo spôsobov alebo voliť ako prílohu k mnohým jedlám.
Nutričné hodnoty edamame na 100 g
- 122 kalórií
 - 10,9 g bielkovín
 - 9,94 g sacharidov (z toho 2,2 g cukry)
 - 5,2 g tukov
 - 2,5 g vlákniny
 
Odporúčame aj: Domáce chipsy z cukety na 3 rôzne spôsoby
Edamame Hummus
- ⅓ šálky tahini
 - ⅓ šálky citrónovej šťavy (asi 2 až 3 citróny)
 - 3 lyžice olivového oleja
 - 1 stredne veľký strúčik cesnaku (nasekaný)
 - ½ lyžičky jemnozrnnej morskej soli
 - ½ šálky čerstvých lístkov koriandra
 - 1 ½ šálky lúpaného edamame
 - 2 až 4 lyžice vody podľa potreby
 - sezamové semienka na ozdobu (voliteľné)
 
Postup: Do mixéra dáme tahini, citrónovú šťavu, olivový olej, cesnak a soľ. Všetko spolu vymixujeme. Pridáme koriander a opäť mixujeme približne 1 minútu, aby sa koriander rozmixoval a spojil s ostatnými prísadami.
Do tejto hladkej zmesi pridáme polovicu edamame a 2 lyžice vody. Opäť mixujeme približne 1 minútu. Na záver pridáme zvyšné edamame a mixujeme do požadovanej konzistencie.
Ak sa vám zdá hummus príliš hustý, pridajte trochu vodu. Ochutnajte a podľa potreby pridajte soľ. Pred podávaním pokvapkajte olivovým olejom a posypte sezamom.
Cesnakovo-zázvorové edamame
- 500 g edamame (čerstvé alebo mrazené struky)
 - 1 lyžica avokádového oleja (prípadne iného)
 - 1 lyžica pretlačeného cesnaku
 - 1 lyžica čerstvého mletého zázvoru
 - 2 lyžice sójovej omáčky
 - 2 – 3 lyžičky javorového sirupu
 - 1 lyžička sezamového oleja
 - ½ lyžice srirachy (čili omáčky)
 
Postup: Ako prvé si uvarte edamame, a to v osolenej vriacej vode. Edamame varte približne 3 až 5 minút. Po uvarení preceďte a nechajte odkvapkať. Následne sa vrhnite do prípravy omáčky.
Na panvicu nalejte olej a rozohrejte ho. Pridajte cesnak a zázvor – chvíľku ich opekajte, kým nezhnednú (cca 30 až 60 sekúnd). Odstavte a primiešajte sójovú omáčku, javorový sirup, sezamový olej a čili omáčku.
Ochutnajte a podľa potreby dochuťte javorovým sirupom alebo čili omáčkou. Takto pripravenú omáčku zmiešajte s edamame a podávajte.
Vyskúšaj aj: 5 receptov na overnight oats: Ovsená kaša na raňajky trochu inak!
Edamame s parmezánom a cesnakom
- 2 šálky čerstvé edamame fazuľky
 - 1 lyžica olivového oleja
 - ¼ šálky parmezánu (nastrúhaného)
 - ¼ lyžičky cesnaku v prášku
 - štipka soli
 - štipka čierneho korenia
 
Postup: Rúru si predhrejte na 200 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie a odložte bokom. Do stredne veľkej misky nasypte nastrúhaný parmezán, pridajte cesnakový prášok, soľ, korenie a premiešajte.
V extra miske zmiešajte edamame s olivovým olejom. Následne na edamame nasypte parmezánovú zmes a edamame poriadne obaľte. Takto obalené edamame preložte na plech a rovnomerne rozmiestnite. Pečte v rúre 12 až 15 minút.
Pred podávaním nechajte aspoň 5 minút vychladnúť.