Dávno, dávno predtým, ako svetlo sveta uzrela chladnička, premýšľali ľudia nad tým, ako konzervovať potraviny tak, aby zostali čo najdlhšie čerstvé alebo konzumovateľné po dlhý čas. Presne tak vznikla fermentácia, ktorú civilizácie, ako druh konzervácie potravín, poznajú už celé tisícročia. Momentálne je fermentácia v kurze a my sa tomu vôbec nečudujeme. Nielenže sa jedlo vďaka nej neskazí, no nestratí ani dôležité živiny, z ktorých môže naše telo benefitovať pomerne dlhé obdobie.
Obľúbená po celom svete
Pri slove fermentácia nám najčastejšie napadne kvasenie kapusty, ktorú si užívame počas celej zimy. Aj keď ide u nás o možno najčastejšiu fermentovanú potravinu, v zahraničí sa toho konzervuje fermentáciou oveľa viac. V Kórei kapustový šalát Kimchi, v Španielsku olivy, v Japonsku miso pasta, v Indonézii tempeh, ale fermentáciou prechádzajú aj ďalšie, pre nás klasické potraviny, ako jogurty, kefír či spomínaná kyslá kapusta, plná vitamínov.
Pozri aj: Najjednoduchšie recepty s chrenom: Týmto neodolá žiadna návšteva!
Výhody fermentácie
Fermentované jedlá sú pre ľudské telo výhodné z viacerých dôvodov. Procesom fermentácie totiž potraviny získavajú nielen lepšiu chuť, ale aj úplne iné výživové hodnoty, napríklad veľmi významné probiotiká, dobré pre naše trávenie. Zoberte si kyslú kapustu! Áno, surová kapusta je veľmi zdravá, no fermentácia ju obohacuje o vysoké dávky vitamínov A, C, B a K a ďalšie minerály, dôležité pre organizmus. Aké sú teda výhody konzumácie fermentovaných potravín pre ľudské telo?
- Zvýšená obranyschopnosť. Probiotiká, obsiahnuté vo fermentovaných potravinách, pôsobia pozitívne na imunitu organizmu, pretože pôsobia blahodarne na trávenie. Tieto dve časti sú úzko prepojené.
- Jednoduchšie trávenie. Fermentovaním sa stávajú potraviny ľahšie stráviteľnými pre ľudský organizmus. Dobrým príkladom sú mliečne výrobky alebo fermentované sójové výrobky.
- Dobrá nálada. Výskumy ukázali prepojenie zdravého trávenia so zdravším mozgom. Preto vedci usudzujú, že probiotiká môžu pôsobiť aj na zlepšovanie nálady. V tomto prípade platí: Zdravé črevá, zdravá myseľ.
- Prírodný detox. Fermentované jedlá dokážu zbavovať telo, ale aj potraviny, toxických látok, ktoré nám škodia. Tak smelo do fermentácie, priatelia!
Bude ťa zaujímať: Čo nerobiť počas menštruácie? Týchto 7 aktivít sa rýchlo vzdaj!
Fermentácia nie je zaváranie
Mnohí ľudia si myslia, že fermentované je zavárané a naopak, čo však nie je pravda. Zaváraniny, ako uhorky či iná zavarená zelenina je zelenina, naložená v octe. Ocot síce vzniká fermentáciou, no samotná zelenina, konzervovaná týmto spôsobom, neobsahuje benefity fermentácie. Fermentácia je vlastne kvasenie, takže fermentovaný produkt vzniká ponorený v tekutine, ktorou môže byť vlastná šťava alebo vyvarená voda, zbavená chlóru. Dôležité je, aby zelenina fermentovala v prostredí bez kyslíka, čím sa zamedzí vzniku baktérií a plesní. Aj preto musíme niekedy zeleninu zaťažiť, aby nám nevyplávala na vzduch.
Ako proces fermentácie naštartovať? Dá sa to rôznymi spôsobmi. Niekto nepoužíva nič a počká, kým začne v nádobe bez kyslíka fermentácia prirodzene, niekto používa kultúry na to určené, ktoré sa dajú dokonca aj kúpiť či vyrobiť. Veľmi zaužívané je pri fermentácii využiť dostatok soli, ktorá neskôr zabraňuje skaze a pôsobí ako konzervant a samozrejme aj ako pôvodca chute. Fermentovať sa však dá úspešne aj bez nej. Fermentovať môžete naozaj každý druh zeleniny, ktorá vás bude zásobovať vitamínmi a minerálmi počas dlhej zimy, klopajúcej na dvere.
Vyskúšaj: Toto sú najúčinnejšie druhy pôstu: Ktorý si vyberieš?