Olivové špaldovo–pšeničné prútiky: Ochutené bazalkou a cesnakom

Slané pečivo je lákavá pochúťka vhodná na posedenie s priateľmi na terase. Alebo len tak k zahryznutiu. Tieto olivovo špaldovo-pšeničné prútiky sú chutné a naozaj aj zasýtia. Ich príprava nie je veľmi zložitá. Cesto je podobné obyčajným rožkom, preto sú aj po upečení jemné ako rožky. Môžete použiť aj čierne olivy, keď ich máte radšej.

olivové tyčinky

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Leona Sovjaková

Na olivové prútiky budeme potrebovať:

  • 400 g hladkej pšeničnej múky
  • 100 g celozrnnej špaldovej múky
  • 265 g vody
  • 1 PL bravčovej masti alebo masla
  • 2 ČL soli
  • 1 ČL cukru
  • ½ čerstvého droždia (cca 20 g)

Na posypanie:

  • chia semená

Olivová zmes:

  • zelené olivy – podľa chuti
  • čerstvá alebo sušená bazalka
  • olivový olej
  • pažítka alebo jarná cibuľka
  • 1 strúčik cesnaku
  • semená - sezam, ľan, chia
  • soľ podľa chuti

Odporúčame: Čučoriedkový zákusok s krémom z Pribináčika a kyslej smotany

tyčinky z kysnutého cesta s olivami

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Leona Sovjaková

Postup:

Do vlažnej vody rozdrobíme droždie a pridáme lyžičku cukru. Necháme 15 minút odpočívať. Do väčšej misky vložíme naváženú múku, soľ, masť a vykysnutý kvások. Vymiesime cesto, ktoré sa musí odliepať od stien misy a rúk. Ak by bolo cesto veľmi lepivé, pridáme trochu múky. Vymiesené cesto necháme kysnúť 30 minút pod vlhkou utierkou.

Do menšej misky si nakrájame zelené olivy, pažítku, bazalku, prelisujeme cesnak, soľ podľa chuti, trochu olivového oleja a semená sezamu, ľanu, chia. Zmes dobre premiešame.

Cesto rozvaľkáme a rovnomerne rozotrieme pripravenú zmes s olivami. Nakrájame na 5 – 6  cm pásiky, ktoré skrútime okolo vlastnej osi. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Posypeme chia semenami. Takto ich necháme finálne podkysnúť 40 minút. Prikryjeme ich fóliou, aby neobschli. Ak nechcete, aby sa prútiky dotýkali, rozložte ich na 2 plechy.

Rúru si zohrejeme na 250°C. Pečieme so zaparením. Do spodnej časti rúry vložíme starú ohňovzdornú nádobu, do ktorej vlejeme 2 dcl teplej vody. Takto nám vznikne para. Hneď zavrieme dvierka na rúre. Pečieme krátko 10 až 12 minút do mierneho zhnednutia. Tieto olivové prútiky sú jemné ako rožky. Necháme vychladnúť na mriežke.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

5 komentárov

Katarína Konečná

Katarína Konečná

12.06.2021 17:23

vyzerajú výborne, vyskúšam

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

12.06.2021 19:11

Mňam, vyzerá to veľmi dobre, toto musím vyskúšať ....

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

13.06.2021 06:33

Určite stoja za vyskúšanie.

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

13.06.2021 10:32

Mám rada takéto mňamky,vyskúšame,nech je zmena.

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

25.06.2021 23:12

juj, takéto mňamky ja môžem, určite ich cez víkend upečiem

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.