Rada experimentuješ? Tak vyskúšaj tento recept na ryžový šalát!

Zbožňujete šaláty každého druhu, rady s nimi experimentujete a dokonca aj mierne pikantná chuť je vaša šálka kávy? Tak potom ste na tom najlepšom mieste, pretože máme pre vás skvelý tip na trochu nevšedný, no zato vynikajúci obed či večeru. Tento recept na netradičný šalát si rozhodne zamilujete. Zahŕňa totiž samé zdravé a chutné ingrediencie, plnohodnotne vám nahradí aj hlavné jedlo, ale pozor – bude treba vyčleniť si naň trošku viac času. Ak vás to neodradí, odmenou vám bude lahodný gastro zážitok. Tak čo, vyskúšate?

 

Pozri aj: Najzdravší spôsob, ako konzervovať potraviny: Už si ho vyskúšala?

ryžový šalát so zeleninou

Zdroj: Shutterstock®

Recept na ryžový šalát

Na prípravu šalátu budete potrebovať (2 – 3 porcie):

  • 2 hrnčeky uvarenej dlhozrnnej ryže
  • 3 väčšie reďkovky
  • 2 mladé cibuľky
  • ½ červenej papriky
  • ¼ šalátovej uhorky
  • menší zeler (ak ho nemáte rady, pokojne nahraďte mrkvou)

Zálievka:

  • 30 g postrúhaného parmezánu
  • 3 PL ovocného octu
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 PL bieleho jogurtu
  • 2 lístky bazalky
  • ½ ČL horčice
  • soľ a mleté čierne korenie

Dozdobenie (nemusí byť):

  • 2 PL tekvicových jadierok
  • šalátové listy
  • cherry paradajky
šalát s ryžou a zeleninou

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

Všetku zeleninu si umyte, ošúpte, z papriky odstráňte zrniečka a uhorku, papriku a zeler nakrájajte na menšie kocky. Reďkovku a cibuľku pokrájajte na malé tenké kolieska. Uvarenú ryžu zmiešajte s pripravenou zeleninou a vymiešajte si zálievku z uvedených prísad. Poriadne zálievku premiešajte a napokon ju nalejte na ryžu so zeleninou. Všetko dokopy dôkladne premiešajte, aby sa čo najlepšie prepojili chute. Ak ste sa tešili, že šalát je hotový a môžete sa pustiť do jedla, nechajte si ešte na pár hodín zájsť chuť, pretože tento šalát je najlepší po niekoľkohodinovom odstátí v chladničke (ideálne cez noc a v uzavretej nádobe).

Pred servírovaním si môžete väčší tanier vyložiť šalátovými listami, naložiť šalát, dozdobiť ho štvrťkami malých paradajok a posypať tekvicovými jadierkami. Šalát by mal mať pred podávaním izbovú teplotu. TIP: Ak vás zaskočilo, že zeler, pridaný do šalátu, neprešiel tepelnou úpravou, vedzte, že najchutnejší a najzdravší je práve surový. Dobrú chuť!

Prečítaj si: Najjednoduchšie recepty s chrenom: Týmto neodolá žiadna návšteva!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

16.10.2018 08:19

Skvelý tip na trochu nevšedný obed či večeru.

Vaše meno:

Monika Filípková

Monika Filípková

16.10.2018 13:35

Môže chutiť vyborne, niekedy vyskúšam.

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

16.10.2018 22:21

dobrý tip na ľahký šalát,ktorý môže byť aj ako príloha.

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

24.10.2020 15:20

Zaujímavý recept

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.