Leto je obdobie zberu a zavárania ovocia. Čerešne, višne alebo jahody už majú svoju sezónu za sebou a na marhule či slivky si ešte chvíľu počkáme. Ak vám rastie v záhrade rebarbora, teraz je správny čas na to využiť ju.
Vyskúšajte z nej pripraviť kompót z knihy Marmelády, džemy a rôsoly. Nezvyčajná kombinácia malín a rebarbory urobí chutný kompót k akémukoľvek jedlu.
Recept (na približne jeden 200 ml pohár):
- 1 kg rebarbory
- 200 g cukru
- 100 g malín (mrazených alebo čerstvých)
- 1 celá škorica
Recenziu na knihu si môžete prečítať tu: Marmelády, džemy a rôsoly (recenzia)
Príprava:
Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Z rebarbory stiahneme hrubé vlákna, stonky umyjeme a pokrájame na asi 4 cm veľké kúsky. Zvaríme cukor a 5 polievkových lyžíc vody. Čerstvé maliny preberieme.
Rebarboru, maliny a škoricu natlačíme do formy na biskupský chlebík, zalejeme cukrovým sirupom, zakryjeme alobalom a v horúcej rúre na strednej priečke (v teplovzdušnej pri 180 stupňoch) 30 – 35 minút dusíme. Rebarborový kompót podávame horúci alebo vlažný alebo ihneď plníme do sterilizovaných alebo horúcou vodou vypláchnutých pohárov a uzatvoríme.
Dobrú chuť!
Zdroj foto: www.luci.sk