Recept na pohánkový chlieb sa teší veľkej obľube. Príprava je veľmi jednoduchá a stačí dodržať postup.
Tentokrát sme tento chlieb ozvláštnili o netradičné suroviny ako je čokoláda, sušené ovocie, či orechy. Aj po pridaní ovocia a čokolády je to stále pohánkový chlebík, nie je sladký ako koláč, má len jemnú sladkú príchuť a to dáva možnosť na obohatenie jedálnička. Chutí k bielej kávičke, ale aj s tvarohom a zrniečkami granátového jablka je skvelý.
Budete potrebovať:
- 500 g pohánkovej múky (doporučujem BIO DM)
- 12 g psylia
- 3 polievkové lyžice trstinového (kokosového) cukru
- 1 čajová lyžičky soli
- 100 g vlašských orechov (alebo podľa vašej voľby)
- 100 g sušeného ovocia (marhule, brusnice, goji…)
- 100 g kvalitnej čokolády
- 1 liter vlažnej vody
Odporúčame prečítať: Recept: Ražno – pohánkový kváskový chlieb
Do misy vsypte múku, psylium, cukor, soľ a premiešajte. Pridajte nakrájané umyté sušené ovocie, nasekané orechy. Orechy je dobré aspoň na pár hodín namočiť. Do zmesi pridávajte postupne vodu a premiešavajte. Na záver pridajte nasekanú čokoládu.
Vypracujte cesto aspoň 7-10 minút. Cesto má mať konzistenciu treného cesta (ako na bábovku). Cesto v mise zarovnajte, misu prikryte a nechajte ju 24 hodín fermentovať. Jenskú misu dajte do rúry nahriať na 230°C, vyberte ju, vložte do nej papier na pečenie a opatrne vložte cesto. Upravte jeho povrch, zakryte vrchnákom a pečte 60 minút pri teplote 230°C. Po tomto čase odokryte vrchnák, znížte teplotu na 200°C a pečte ešte 15 – 20 minút. Upečený chlebík vyberte na mriežku, zakryte kuchynskou utierkou a nechajte celkom vychladiť.
Odporúčame prečítať: Recept na tradičné bryndzové halušky