Deti majú sladké prirodzene radšej ako slané. Určite to poznáte, obed ani za svet, ale sladké chrumky a keksíky by vaše dieťa zjedlo na kilá. Ako docieliť, aby bol spokojný rodič a aj dieťa? Pripravte mu sladký chutný obed v podobe ryžového nákypu.
Táto detská verzia ryžového nákypu zachutí aj slabým jedákom. Postará sa o to zdravé jabĺčko a voňavá škorica. Čerešničkou na torte budú drobné hrozienka, ktoré nákyp výborne dochutia.
Recept je vhodný pre deti od cca 1 roka (po zavedení mliečnych produktov a škorice)
Pozri aj: Rýchle a lahodné mrkvovo-jablkové koláčiky pre najmenších
Na prípravu ryžového nákypu budete potrebovať
- Pol pohára ryže
- 1 väčšie jablko (alebo 2 menšie)
- Pol pohára 3,5 % mlieka
- Sušené hrozienka podľa chuti
- Lyžičku mletej škorice
Postup
Premytú a pretriedenú ryžu dáme do hrnca a varíme asi s dvojnásobkom vody. Varíme, kým ryža vodu nevsiakne. Následne pridáme po troche mlieko a za stáleho miešania ryžu dovaríme. Ryžovo mliečnu zmes necháme vychladnúť a vmiešame kúsok masla, ktoré dodá mliečnej ryži jemnejšiu chuť. Medzitým si nastrúhame na hrubšom strúhadle jabĺčko a na miernom ohni ho spolu so škoricou podusíme. Niekedy sa stane, že je jabĺčko menej sladké. V tom prípade môžete pridať napríklad za lyžičku ryžového sirupu, ktorý mu dodá sladkosť.
Menšiu zapekaciu misku potrieme kúskom masla, naberieme do nej prvú vrstvu mliečnej ryže a uhladíme lyžicou. Následne vrstvíme udusené jabĺčko so škoricou a túto vrstvu posypeme hrozienkami. Jablčnú zmes prikryjeme zvyšnou časťou mliečnej ryže a opäť uhladíme. Aby bol ryžový nákyp vláčny, ryžu rovnomerne polejeme trochou smotany na varenie. Ryžový nákyp pečieme na 180 °C cca 30 minút prikrytý vrchnou časťou alebo alobalom. 10 minút ho ešte môžeme piecť odkrytý, aby bol vrch nákypu chrumkavejší.
Vyskúšaj tiež: Chrumkavé brokolicovo-batatové fašírky pre malých nezbedníkov