Dnes už takmer v každom obchode nájdeme širokú ponuku múk. Manželovi som na lístok napísala dlhší zoznam rôznych múk i semienok a poslala ho na nákup. Celoročne nakupujeme v miestnych menších obchodoch, kde je veľký výber slovenských výrobkov. V podstate sa veľkým nákupným centrám cielene vyhýbame. Bojovú úlohu manžel zvládol na jednotku, nakúpil všetko, čo som potrebovala. S radosťou som vyberala z plátenej tašky múky: grahamová, špaldová, celozrnná pšeničná, hladká chlebová na kváskovanie, sezamové semená, slnečnicové a tiež ľanové. Na dne tašky ostali 4 kocky čerstvého droždia. Konečne sa môžeme s dievčatami pustiť do nového receptu. Grahamovo-špaldové žemličky. To znie fajn! Výsledok stál za to. Okrem zábavného popoludnia sme mali veľmi chutnú večeru.
Na prípravu žemlí budete potrebovať:
- 300 g hladkej pšeničnej múky
- 80 g grahamovej múky
- 70 g pšeničnej celozrnnej múky
- 50 g špaldovej celozrnnej múky
- 300 ml vlažnej vody
- 50 g bravčovej masti (môže byť aj iný tuk)
- 1 ČL medu
- 1 ČL soli
- 20 g droždia
- ½ KL mletej rasce
Na posypanie:
- ľanové semienka
- sezamové semienka
Počet žemlí: 10 ks
V malej miske si rozdrobíme droždie, zalejeme vodou a pridáme med. Necháme 15 minút odpočívať.
Do veľkej misky vložíme všetky suroviny a prilejeme vodu s droždím a medom. Cesto miesime dovtedy, pokým nevznikne kompaktné cesto, ktoré sa odlepuje od okrajov misy. Cesto prikryjeme fóliou a necháme vykysnúť na dvojnásobok svojho objemu. Najlepšie na nejakom teplom mieste alebo pri izbovej teplote 1 – 2 hodiny. Záleží od teploty v miestnosti.
Po vykysnutí cesto rozdelíme na 10 rovnakých častí, ktoré premiesime a vytvarujeme z nich malé žemličky. Keď chceme rovnaký okrúhly tvar, tak okraje bochníčka rukami pozliepame k sebe, potom žemličku prevrátime spojom na spodnú stranu. Takto vytvarujeme kompaktný okrúhly tvar.
Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ich prekryté fóliou zase podkysnúť. Pred vložením do rúry ich na povrchu navlhčíme vodou napríklad rozprašovačom alebo pierkom a posypeme ľanovými a sezamovými semienkami.
Rúru si zohrejeme na 230 °C a žemle pečieme na parnom režime. Na spodok rúry vložíme ohňovzdornú nádobu s vodou a necháme ju tam počas celého pečenia. Pečieme 10 minút na teplote 230 °C a následne ju znížime na 200 °C a dopekáme cca 10 minút. Žemle musia byť sfarbené do zlatohneda. Po vytiahnutí z rúry ich necháme úplne vychladnúť na mriežke. Výborne chutia s malom, syrom, šunkou, zeleninou aj ako príloha k hustým polievkam.
Dobrú chuť!