Grahamovo-špaldové žemle: Zdravé domáce pečivo

Dnes už takmer v každom obchode nájdeme širokú ponuku múk. Manželovi som na lístok napísala dlhší zoznam rôznych múk i semienok a poslala ho na nákup. Celoročne nakupujeme v miestnych menších obchodoch, kde je veľký výber slovenských výrobkov. V podstate sa veľkým nákupným centrám cielene vyhýbame. Bojovú úlohu manžel zvládol na jednotku, nakúpil všetko, čo som potrebovala. S radosťou som vyberala z plátenej tašky múky: grahamová, špaldová, celozrnná pšeničná, hladká chlebová na kváskovanie, sezamové semená, slnečnicové a tiež ľanové. Na dne tašky ostali 4 kocky čerstvého droždia. Konečne sa môžeme s dievčatami pustiť do nového receptu. Grahamovo-špaldové žemličky. To znie fajn! Výsledok stál za to. Okrem zábavného popoludnia sme mali veľmi chutnú večeru.

domáce špaldové žemle

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Leona Sovjaková

Na prípravu žemlí budete potrebovať:

  • 300 g hladkej pšeničnej múky
  • 80 g grahamovej múky
  • 70 g pšeničnej celozrnnej múky
  • 50 g špaldovej celozrnnej múky
  • 300 ml vlažnej vody
  • 50 g bravčovej masti (môže byť aj iný tuk)
  • 1 ČL medu
  • 1 ČL soli
  • 20 g droždia
  • ½ KL mletej rasce

Na posypanie:

  • ľanové semienka
  • sezamové semienka
domáce grahamové žemle

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk - Leona Sovjaková

Počet žemlí: 10 ks

V malej miske si rozdrobíme droždie, zalejeme vodou a pridáme med. Necháme 15 minút odpočívať.

Do veľkej misky vložíme všetky suroviny a prilejeme vodu s droždím a medom. Cesto miesime dovtedy, pokým nevznikne kompaktné cesto, ktoré sa odlepuje od okrajov misy. Cesto prikryjeme fóliou a necháme vykysnúť na dvojnásobok svojho objemu. Najlepšie na nejakom teplom mieste alebo pri izbovej teplote 1 – 2 hodiny. Záleží od teploty v miestnosti.

Po vykysnutí cesto rozdelíme na 10 rovnakých častí, ktoré premiesime a vytvarujeme z nich malé žemličky. Keď chceme rovnaký okrúhly tvar, tak okraje bochníčka rukami pozliepame k sebe,  potom žemličku prevrátime spojom na spodnú stranu. Takto vytvarujeme kompaktný okrúhly tvar.

Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ich prekryté fóliou zase podkysnúť. Pred vložením do rúry ich na povrchu navlhčíme vodou napríklad rozprašovačom alebo pierkom a posypeme ľanovými a sezamovými semienkami.

Rúru si zohrejeme na 230 °C a žemle pečieme na parnom režime. Na spodok rúry vložíme ohňovzdornú nádobu s vodou a necháme ju tam počas celého pečenia. Pečieme 10 minút na teplote 230 °C a následne ju znížime na 200 °C a dopekáme cca 10 minút. Žemle musia byť sfarbené do zlatohneda. Po vytiahnutí z rúry ich necháme úplne vychladnúť na mriežke. Výborne chutia s malom, syrom, šunkou, zeleninou aj ako príloha k hustým polievkam.

Dobrú chuť!

3 komentárov
Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

03.03.2021 11:38

vyzerajú lákavo, určite vyskúšam :)

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

23.03.2021 15:36

Hoci sú diétne určite skvelo chutia

Vaše meno:

Janka Komadova

Janka Komadova

21.01.2023 19:12

Zaujímavý diétny recept

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE