Špenátové rizoto – rýchle a zdravé jedlo pre celú rodinu

Určite ste už aj vy zažili jeden z tých hektických dní, počas ktorých ani neviete, kde vám hlava stojí. Hromada nezloženej bielizne sa na vás mračí v kúte už týždeň, aj dlážku by sa zišlo umyť, no vy musíte ešte navariť. Ideálne pre celú rodinu, rýchlo a tak, aby chutilo všetkým. 

Presne v takéto dni padne vhod jednoduchý recept, akým je krémové rizoto. Jeho hlavnou výhodou je, že sa dá pripraviť na tisíce spôsobov a vždy je iné. My si ho dnes pripravíme v chutnej a zdravej špenátovej verzii. Pripraviť ho môžete aj úplne malým deťom, ktorým zavádzate prvé príkrmy. 

recept na špenátové rizoto

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Špenátové krémové rizoto

Pre najmenších vhodné od cca 6. mesiaca po zavedení ryže. Rizoto môžete pre malé deti rozmixovať. Chutné je pridať namiesto syra napríklad rozmrvenú polovicu uvareného žĺtka.

Na prípravu budete potrebovať

  • 1 hrnček ryže
  • cca 200 gramov čerstvého rozmixovaného špenátu alebo balenie mrazeného špenátového pretlaku
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 150 – 200 gramov eidamu alebo aj parmezánu (menšiu časť z neho si odložte na ozdobenie porcie)
tip na špenátový obed

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk – Simona Paľovčíková

Postup

Na oleji popražíme nadrobno nakrájanú cibuľku, prisypeme ryžu a trochu opäť popražíme. Ryžu následne zalejeme dvojnásobkom vody (chutný bude aj domáci vývar, bujón neodporúčam, pokazí to chuť). Po miernom zmäknutí ryže a čiastočnom vstrebaní vody pridáme špenátový pretlak a poriadne celé rizoto premiešame. Ak pridáte do rizota slaný nastrúhaný parmezán, dochucovať soľou už nebude treba. V prípade eidamu môžete jemne osoliť. Podľa chuti aj okoreníme. Pre najmenšie deti odoberieme menšie množstvo a nedochucujeme soľou ani nekoreníme. Rizoto ešte pár minút povaríme a premiešame. Na ozdobenie môžeme každú porciu posypať nastrúhaným syrom.

Pozri aj: Zapekané rajčinové cestoviny – zachutia všetkým malým bruškám!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

11 komentárov

Katarína Konečná

Katarína Konečná

10.02.2021 14:05

rizoto robievam, ale špenátové som ešte nejedla, vyzerá dobre

Vaše meno:

Leona Bašistová

Leona Bašistová

10.02.2021 14:45

mňam, vyzerá úžasne, zajtra varím na obed :) Vďaka za tip

Vaše meno:

Simona Paľovčíková

Simona Paľovčíková

15.02.2021 15:23

Nemáte za čo. Nech sa podarí. :-)

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

10.02.2021 14:52

rizoto robievam aj špenátové s kuracím mäsom ale toto je zas iné, rada vyskúšam

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

10.02.2021 16:42

Tak to by som si dala,neviem či aj zvyšok rodiny..

Vaše meno:

Simona Paľovčíková

Simona Paľovčíková

15.02.2021 15:24

Treba vyskúšať. Možno budete prekvapená. :-)

Adriena Krzeminská

Adriena Krzeminská

10.02.2021 20:11

Poznám tento recept, chutí výborne

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

11.02.2021 14:32

Uz sme vyskúsali,výborné!

Vaše meno:

Simona Paľovčíková

Simona Paľovčíková

15.02.2021 15:24

Ďakujem. :-)

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

11.02.2021 17:23

Pripravovala som podobným spôsobom a môžem iba odporučiť!

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

11.02.2021 22:39

V našej rodine ľúbim špenát iba ja,tak si ho robievam so zemiakmi a volským okom.Rizoto so špenátom si tak isto spravím a už teraz sa naň teším.

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

12.02.2021 11:01

Ešte som sa s takým receptom nestretla - určite vyskúšam:))

Vaše meno:

Katarína Šmidová

Katarína Šmidová

25.02.2021 13:24

Tento recept určite vyskúšam

Vaše meno:

Mária Reibergerová

Mária Reibergerová

02.03.2021 14:39

robíme špenátové rizoto ešte aj s kúskami kuracieho mäska a chutí nám, vyskúšame aj tento variant

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.