Zákusky nemusia byť vždy len sladké. Aj keď sa to od koláča očakáva, sladký zákusok môžeme občas vymeniť sa niečo slané, čo rovnako poteší chuťové poháriky. Popravde, medzi nami dokonca nájdeme mnohých milovníkov slaných maškŕt, ktorí im dajú prednosť pred sladkými zákuskami.
Určite nám dáte za pravdu, že syrové pagáče sú famózne a za nimi dozaista nezaostávajú ani oškvarkové pagáče. Pochutnať si dokážeme aj na akýchkoľvek dobrôtkach z lístkového cesta. Z tých slaných milujeme bryndzové vrtuľky alebo pikantné slaninové tyčinky, ktoré sa hodia aj na akúkoľvek rodinnú oslavu.
A čo také tvarohové pagáče? Zbiehajú sa vám na ne slinky? Vyskúšajte si ich pripraviť podľa nasledujúceho jednoduchého receptu. Otvorte si k ním biele víno a vychutnajte si ich do sýtosti!
Vyskúšaj aj: Makovo-slivkový koláč rýchlo a jednoducho: Táto šťavnatá pochúťka vás dostane!
Zdroj: Depositphotos
Na tvarohové pagáče potrebujeme:
- 250 g polohrubej múky
- 250 g masla
- 250 g jemného tvarohu
- ½ prášku do pečiva
- 1 lyžičku soli
- vajíčko
- sezam, rascu, syr, vegetu,... na posypanie
Zo všetkých ingrediencií si vypracujeme hladké cesto. Ideálne je najskôr tvaroh popučiť vidličkou, aby sme v ceste nemali veľké hrudky. Následne k nemu pridajte vajíčko, nastrúhané alebo nakrájané maslo, prášok do pečiva, soľ a nakoniec aj múku. Pomocou rúk vypracujte cesto. Poprípade sa spoľahnite na vášho kuchynského robota.
Hotové cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte v chladničke počas celej noci. Nasledujúci deň cesto opäť premieste rukami a rozvaľkajte na hrúbku cca 1,5 cm. Nakrájajte na kocky nožom alebo povykrajujte pohárom. Preložte na plech vystlaný papierom, pagáčiky potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte rascou, sezamom, vegetou, nastrúhaným syrom alebo niečím iným, čo na pagáčikoch preferujete.
Pagáčiky vložte do rúry a pečte približne 25 minút na 200 °C. Po dopečení nechajte vychladnúť a podávajte.