Tvarohové pagáče so syrom alebo sezamom: Akým dáš prednosť?

Zákusky nemusia byť vždy len sladké. Aj keď sa to od koláča očakáva, sladký zákusok môžeme občas vymeniť sa niečo slané, čo rovnako poteší chuťové poháriky. Popravde, medzi nami dokonca nájdeme mnohých milovníkov slaných maškŕt, ktorí im dajú prednosť pred sladkými zákuskami.

Určite nám dáte za pravdu, že syrové pagáče sú famózne a za nimi dozaista nezaostávajú ani oškvarkové pagáče. Pochutnať si dokážeme aj na akýchkoľvek dobrôtkach z lístkového cesta. Z tých slaných milujeme bryndzové vrtuľky alebo pikantné slaninové tyčinky, ktoré sa hodia aj na akúkoľvek rodinnú oslavu.

A čo také tvarohové pagáče? Zbiehajú sa vám na ne slinky? Vyskúšajte si ich pripraviť podľa nasledujúceho jednoduchého receptu. Otvorte si k ním biele víno a vychutnajte si ich do sýtosti!

Vyskúšaj aj: Makovo-slivkový koláč rýchlo a jednoducho: Táto šťavnatá pochúťka vás dostane!

Na tvarohové pagáče potrebujeme:

  • 250 g polohrubej múky
  • 250 g masla
  • 250 g jemného tvarohu
  • ½ prášku do pečiva
  • 1 lyžičku soli
  • vajíčko
  • sezam, rascu, syr, vegetu,... na posypanie

Zo všetkých ingrediencií si vypracujeme hladké cesto. Ideálne je najskôr tvaroh popučiť vidličkou, aby sme v ceste nemali veľké hrudky. Následne k nemu pridajte vajíčko, nastrúhané alebo nakrájané maslo, prášok do pečiva, soľ a nakoniec aj múku. Pomocou rúk vypracujte cesto. Poprípade sa spoľahnite na vášho kuchynského robota.

Hotové cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte v chladničke počas celej noci. Nasledujúci deň cesto opäť premieste rukami a rozvaľkajte na hrúbku cca 1,5 cm. Nakrájajte na kocky nožom alebo povykrajujte pohárom. Preložte na plech vystlaný papierom, pagáčiky potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte rascou, sezamom, vegetou, nastrúhaným syrom alebo niečím iným, čo na pagáčikoch preferujete.

Pagáčiky vložte do rúry a pečte približne 25 minút na 200 °C. Po dopečení nechajte vychladnúť a podávajte.

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

6 komentárov

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

10.10.2022 10:39

Vyzerajú parádne!

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

10.10.2022 10:41

Dávno som už nepiekla pagáče, najradšej mám oškvarkové, ale aj tieto vyzerajú výborne, vyskúšam.

Vaše meno:

Janka Komadova

Janka Komadova

11.10.2022 14:13

Sú mňamnýý robievam

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

12.10.2022 01:38

Pagáče máme veľmi radi, preto často robievam oškvarkové, ale aj zemiakové. Tie sú však z kysnutého cesta, takže viac náročné na čas. Určite vyskúšam aj tieto. Vyzerajú parádne a mňamkovo.

Vaše meno:

Marta Kendrová

Marta Kendrová

14.10.2022 21:15

Vyzerajý famózne

Vaše meno:

Ivana Hlôšková

Ivana Hlôšková

16.10.2022 04:24

Zbožňujeme oškvarkove pagáče od mojej maminky, ale tieto vyzerajú tiež skvelo. Vyskúšam ich a pre zmenu prinesiem ja maminke na ochutnávku. Ďakujem

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.