Pizza určite patrí k obľúbenému jedlu celej rodiny. Pochutnajú si na nej deti i dospelí. Každý člen rodiny má, samozrejme, svoju obľúbenú. Deťom najviac chutí jednoduchá so šunkou, syrom, šampiňónmi, kukuricou a kečupom. My dospeláci si určite pochutnáme aj na špeciálnych ingredienciách (feferóny, cibuľa, niva, encián, olivy, tuniak atď.). Môžeme si ju objednať aj z pizzerie, ale skúšali ste si upiecť domácu chrumkavú pizzu? Ak ju raz ochutnáte, tak ju budete piecť pravidelne. Poteším vás, príprava cesta je veľmi jednoduchá. Moje dcéry si ju pýtajú aspoň raz v týždni. Dohoda znie, že ak chcú pizzu dievčatá, tak všetko robí staršia 13-ročná dcéra. Ja sa postarám o naloženie dreva do pece, pretože všetko pečiem v peci na drevo. A o vloženie a vybratie pizze. A potom si len pochutnávam. Ak sa robí pizza pre návštevu, tak je celá príprava na mne. To, ako bude práve tá „vaša pizza“ chutiť, záleží od vás! Na čo máte momentálne chuť, to si na ňu dajte!
Čas prípravy: 70 minút
Množstvo: 2 ks - stredne veľké
Odporúčame: Videorecept: Mrkvová nátierka s údeným syrom
Na pizzu budeme potrebovať:
Cesto:
- 300 g hladkej múky
- 20 g čerstvého droždia
- 175 ml vlažnej vody
- 4,5 PL olivového alebo rastlinného oleja
- ½ KL soli
- ½ KL kryštálového cukru
Ingrediencie na obloženie cesta:
- paradajkový pretlak alebo kečup
- šunka
- tvrdý syr (plátkový aj strúhaný)
- čerstvé šampiňóny
- paradajky
- paprika
- cibuľa
- zelené olivy
- kukurica
- čerstvá alebo sušená bazalka
- čerstvé alebo sušené oregano (môže byť aj korenie na pizzu)
- môžete použiť aj iné ingrediencie podľa chuti (klobása, syr niva, encián, mozzarella, chilli papričky, feferóny, tuniak, čierne alebo zelené olivy, ananás, vajíčko, hrášok, špenát a iné.)
V malej miske si do vlažnej vody rozdrobíme droždie a pridáme cukor. Necháme 15 minút odpočívať. Do druhej misky si dáme múku, soľ, olej a po 15 minútach prilejeme kvások. Vymiesime hladké cesto a prikryjeme ho utierkou. Necháme kysnúť na teplejšom mieste 45 – 60 minút.
Cesto si rozdelíme na polovicu. Na pomúčenej doske si jednotlivé cestá rozvaľkáme do tvaru okrúhlej pizze. Hrúbka cesta by mala byť okolo 0,5 cm. Cesto preložíme na papier na pečenie a položíme na plech. Povrch potrieme paradajkovým pretlakom alebo kečupom a zdobíme podľa vlastnej chuti. Prvá vrstva šunka, druhá plátkový syr, šampiňóny, cibuľka, na tenko nakrájané paradajky, paprika, olivy a na vrch nastrúhaný syr. Povrch posypeme bazalkou, oreganom alebo korením na pizzu. Fantázii sa medze nekladú, môžete si na pizzu dať čokoľvek, čo máte v obľube.
Rúru si zohrejeme na 180 °C. Pizzu pečieme 15 minút, keď sú okraje zafarbené do zlatohneda bude chrumkavá. Hneď si dáme piecť aj druhú pizzu. Ešte teplú ju rozkrojíme na 6 častí. A môže sa jesť.
Dobrú chuť!