Chutná čakanka na viacero spôsobov: Čo pripraviť z tejto zeleniny?

recepty z čakanky

Ochutnali ste už niekedy čakanku? Ak ešte nie, treba to urýchlene napraviť! Táto chutná zelenina je plná vitamínov a minerálov. Obsahuje napríklad vitamín C, vápnik, horčík, fosfor, betakarotén aj železo. Čakanka sa používa v studenej kuchyni pri príprave šalátov, ale môžete ju tiež upravovať tepelne. 

Niekomu prekáža jej jemne horkastá chuť, tú však pri správnej kombinácii s inými ingredienciami ľahko prebijete a získate neodolateľné jedlo. Veď posúďte sami! Ktoré dobré recepty vyskúšate?

Tipy na použitie čakanky

Čakanka je skvelou ingredienciou do čerstvých šalátov. Jej jemne horkastá chuť vynikne najmä v kombinácii so sladkým ovocím, ako sú pomaranče, hrušky či granátové jablko, a s orechmi alebo syrom, ktoré zvýraznia jej chuť. Stačí ju nakrájať na tenké plátky a zmiešať s obľúbenými prísadami.

Okrem studenej kuchyne sa čakanka dá skvelo využiť aj tepelne. Môžete ju dusiť, grilovať, zapekať so syrom alebo pridať ako prílohu k mäsovým jedlám. Pri varení sa jej horkosť mierne zmierni, čím sa stane prijateľnejšou aj pre tých, ktorí preferujú jemnejšie chute.

Skladovanie čakanky

Čakanku skladujte na chladnom a tmavom mieste, najlepšie v chladničke. Dôležité je zabrániť prístupu svetla, pretože pod jeho vplyvom sa môže zvýrazniť jej horká chuť. Odporúča sa uchovávať ju vo vlhkej utierke alebo v perforovanom sáčku, aby zostala svieža.

Ak čakanku nespotrebujete hneď, snažte sa ju skonzumovať do niekoľkých dní, pretože časom stráca na kvalite. Pri dlhšom skladovaní sa listy môžu stať menej krehkými a chuť môže byť intenzívnejšia, čo nemusí byť každému po chuti.

Zdravotné účinky čakanky

  • Podporuje trávenie a zdravie čriev vďaka vysokému obsahu inulínu.
  • Pomáha pri detoxikácii pečene a podporuje jej funkciu.
  • Posilňuje imunitný systém vďaka obsahu vitamínu C a antioxidantov.
  • Znižuje hladinu zlého cholesterolu a podporuje zdravie srdca.
  • Má protizápalové účinky a môže zmierniť príznaky artritídy.
  • Podporuje zdravie kostí vďaka obsahu vápnika a horčíka.
  • Pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, čo je prospešné pre diabetikov.
  • Zlepšuje kvalitu spánku a upokojuje nervový systém.

Pozri aj: Slivkové gule zo zemiakové cesta: Dopraj si lahodný obed!

dusené čakanky
Shutterstock®

Fantastické recepty z čakanky:

Dusená čakanka s tymianom

Ingrediencie: 

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 4 ks čakanky
  • 1 šalotka
  • 2 vetvičky tymianu
  • 1 bobkový list
  • soľ, čierne mleté korenie

Postup: V hlbokej panvici zohrejte olej, pridajte čakanku, nakrájanú šalotku a bobkový list a smažte spolu cca 2 minúty, až kým nie sú zlatisté z oboch strán. Potom podlejte trochou vody (cca 2 lyžice), panvicu prikryte a duste približne 20 až 25 minút do mäkka. Pred koncom pridajte soľ, korenie a tymian a podávajte teplé napríklad s pečivom.

Odporúčame prečítať: Listová zelenina plná zdravia a vitamínov

čakankové kanapky
Shutterstock®

Čakankové kanapky s plesňovým syrom

Ingrediencie: 

  • 75 g plesňového syra (napríklad Cambazola)
  • 10 čakankových listov
  • 10 g pekanových orechov
  • 1 lyžica kyslej smotany (prípadne créme fraîche)
  • pol lyžice balzamikového octu
  • 10 g sušených brusníc
  • 1 lyžica nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • citrónová šťava

Postup: Rúru si vyhrejte na 180 °C, orechy uložte na plech a nechajte zapiecť na cca 5 minút. Vychladnuté oriešky následne nasekajte nadrobno. V miske zmiešajte nadrobený syr spolu s kyslou smotanou, balzamikovým octom, petržlenovou vňaťou a brusnicami. Zmes opatrne rozdeľte na umyté a osušené čakankové listy, ozdobte orechami, zvyšnými brusnicami a vňaťou a podávajte.

Odporúčame prečítať: Zelenina, ktorá prečistí váš organizmus

čakankový šalát
Shutterstock®

Čakankový šalát

Ingrediencie: 

  • čakanka
  • zelený šalát
  • polovica šálky nahrubo nasekaných vlašských orechov
  • 1 lyžica vínneho octu (sherry)
  • 3 lyžice oleja z vlašských orechov
  • polovica lyžičky dijonskej horčice
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • polovica šálky strúhaného parmezánu

Postup: Orechy opražte na sucho v panvici, približne dve minúty. V malej miske zmiešajte ocot, olej, horčicu, soľ a korenie. Vo veľkej mise premiešajte čakanku so zeleným šalátom a s pripraveným dressingom, posypte orechmi a parmezánom a podávajte.

Čakankový šalát s pomarančom

Ingrediencie:

  • 2 hlávky čakanky
  • 2 pomaranče
  • 1 lyžica medu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica bieleho vínneho octu
  • štipka soli
  • štipka mletého čierneho korenia
  • 50 g vlašských orechov

Postup: Čakanku rozoberte na jednotlivé listy, umyte a nechajte osušiť. Pomaranče olúpte, odstráňte bielu blanu a nakrájajte na kolieska alebo menšie kúsky. Vlašské orechy krátko opečte na suchej panvici, aby získali intenzívnejšiu chuť.

V malej miske pripravte dressing zmiešaním medu, olivového oleja, vínneho octu, soli a korenia. Čakanku zmiešajte s kúskami pomaranča a orechmi, polejte dressingom a jemne premiešajte. Podávajte ako ľahký šalát k obedu alebo ako predjedlo.

Pozri aj: Pamätáš sa na tieto retro účesy? Možno si jeden z nich nosila aj ty

šalát z čakanky
Shutterstock®

Čakankový šalát so slaninou

Ingrediencie: 

  • čakanka
  • cca 300 g kvalitnej slaniny
  • 300 g húb (mix podľa chuti)
  • 3 šalotky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • červený vínny ocot a vínny ocot sherry
  • čerstvý tymian
  • soľ, mleté čierne korenie
  • polovica hrnčeka sušených hrozienok
  • 1/2 hrnčeka suchého sherry
  • sekané mandle
  • tvrdý syr (podľa chuti)

Postup: Na suchej panvici začnite pomaly opekať nakrájanú slaninu. V prípade potreby pridajte trochu olivového oleja. Medzitým macerujte šalotku aj cesnak v zmesi vínnych octov v pomere 1:1. Opraženú slaninu pridajte k šalotke a dvom strúčikom cesnaku, osoľte, okoreňte, pridajte trochu tymianu, prikryte a udržiavajte v teple mimo ohňa. 

Očistené huby už na inej panvici opražte na olivovom oleji, pridajte k nim jeden nasekaný cesnak, trochu tymiánu a spolu duste až kým huby nezmäknú. Sušené hrozienka zalejte trochou sherry (prípadne nahraďte rumom). V mise zmiešajte čakankové listy so slaninovou aj hubovou zmesou, pridajte hrozienka, syr nastrúhaný na plátky aj mandle a podávajte.

Aktualizovaný článok: 13.12.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

4 komentárov

Leonnie

Leonnie

24.07.2013 09:34

cakankove kanapky poznam, len trochu s inou naplnou a su fakt dobre :)

Vaše meno:

Jana Komadova

Jana Komadova

09.08.2013 18:13

ešte som ju nejedla ale recepty sú lákavé

Vaše meno:

cucoriedka

cucoriedka

14.08.2013 17:54

cakanku som jedla toho roku v Holandsku, bola vynikajuca. Sestra ju kratko povarila v osolenej vode, vybrala, obalila prosuto sunkou. Spravila zemiakove pyre, dala so zapekacej misy, nan pokladla zabalenu cakanku, a po vrchu posypala syrom a dala zapiect. Podavala to so spenatovym salatom :)

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

15.08.2013 17:18

Čakanku som ešte neskúšala, ale vyzerá vábne, určite by som ochutnala.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.