Ochutnali ste už niekedy čakanku? Ak ešte nie, treba to urýchlene napraviť! Táto chutná zelenina je plná vitamínov a minerálov. Obsahuje napríklad vitamín C, vápnik, horčík, fosfor, betakarotén aj železo. Čakanka sa používa v studenej kuchyni pri príprave šalátov, ale môžete ju tiež upravovať tepelne. Niekomu prekáža jej jemne horkastá chuť, tú však pri správnej kombinácii s inými ingredienciami ľahko prebijete a získate neodolateľné jedlo. Veď posúďte sami!
Pozri aj: Slivkové gule zo zemiakové cesta: Dopraj si lahodný obed!
Dusená čakanka s tymiánom
Ingrediencie: 2 lyžice olivového oleja, 4 ks čakanky, 1 šalotka, 2 vetvičky tymiánu, 1 bobkový list, soľ, čierne mleté korenie
Postup: V hlbokej panvici zohrejte olej, pridajte čakanku, nakrájanú šalotku a bobkový list a smažte spolu cca 2 minúty, až kým nie sú zlatisté z oboch strán. Potom podlejte trochou vody (cca 2 lyžice), panvicu prikryte a duste približne 20 až 25 minút do mäkka. Pred koncom pridajte soľ, korenie a tymián a podávajte teplé napríklad s pečivom.
Odporúčame prečítať: Listová zelenina plná zdravia a vitamínov
Čakankové kanapky
Ingrediencie: 75 g plesňového syra (napríklad Cambazola), 10 čakankových listov, 10 g pekanových orechov, 1 lyžica kyslej smotany (prípadne créme fraîche), pol lyžice balzamikového octa, 10 g sušených brusníc, 1 lyžica nasekanej čerstvej petržlenovej vňate, citrónová šťava
Postup: Rúru si vyhrejte na 180 °C, orechy uložte na plech a nechajte zapiecť na cca 5 minút. Vychladnuté oriešky následne nasekajte nadrobno. V miske zmiešajte nadrobený syr spolu s kyslou smotanou, balzamikovým octom, petržlenovou vňaťou a brusnicami. Zmes opatrne rozdeľte na umyté a osušené čakankové listy, ozdobte orechami, zvyšnými brusnicami a vňaťou a podávajte.
Odporúčame prečítať: Zelenina, ktorá prečistí váš organizmus
Čakankový šalát
Ingrediencie: čakanka, zelený šalát, polovica šálky nahrubo nasekaných vlašských orechov, 1 lyžica vínneho octu (sherry), 3 lyžice oleja z vlašských orechov, polovica lyžičky dijonskej horčice, soľ a čerstvo mleté čierne korenie, polovica šálky strúhaného parmezánu
Postup: Orechy opražte na sucho v panvici, približne dve minúty. V malej miske zmiešajte ocot, olej, horčicu, soľ a korenie. Vo veľkej mise premiešajte čakanku so zeleným šalátom a s pripraveným dressingom, posypte orechami a parmezánom a podávajte.
Čakankový šalát so slaninou
Ingrediencie: čakanka, cca 300 g kvalitnej slaniny, 300 g húb (mix podľa chuti), 3 šalotky, 3 strúčiky cesnaku, olivový olej, červený vínny ocot a vínny ocot sherry, čerstvý tymián, soľ, mleté čierne korenie, polovica hrnčeka sušených hrozienok, 1/2 hrnčeka suchého sherry, sekané mandle, tvrdý syr (podľa chuti).
Postup: Na suchej panvici začnite pomaly opekať nakrájanú slaninu. V prípade potreby pridajte trochu olivového oleja. Medzitým macerujte šalotku aj cesnak v zmesi vínnych octov v pomere 1:1. Opraženú slaninu pridajte k šalotke a dvom strúčikom cesnaku, osoľte, okoreňte, pridajte trochu tymiánu, prikryte a udržiavajte v teple mimo ohňa. Očistené huby už na inej panvici opražte na olivovom oleji, pridajte k nim jeden nasekaný cesnak, trochu tymiánu a spolu duste až kým huby nezmäknú. Sušené hrozienka zalejte trochou sherry (prípadne nahraďte rumom). V mise zmiešajte čakankové listy so slaninovou aj hubovou zmesou, pridajte hrozienka, syr nastrúhaný na plátky aj mandle a podávajte.
Pozri aj: Pamätáš sa na tieto retro účesy? Možno si jeden z nich nosila aj ty