Dočkali sme sa aj sezóny sliviek, ktoré patria medzi ďalšie druhy ovocia, ktoré sa oplatí konzumovať a zaradiť do každodenného jedálnička. Skvelé sú čerstvé, no netreba pohŕdať ani tými sušenými. Tento modrofialový plod je naplnený vitamínmi, vlákninou, pektínom a ďalšími zložkami, ktoré dokážu rozhýbať lenivé črevá, sú nápomocné pri redukcii telesnej hmotnosti a dokonca dokážu prečistiť organizmus. Nepatria k tým druhom ovocia, ktoré obsahujú veľké množstvo kalórii, majú kyselkavú chuť a zároveň nízky glykemický index.
Slivky sú zdravé, chutné, tak prečo ich nepridať do obľúbeného zákuska, akým je bublanina? Tá sa dá pripraviť na množstvo rôznych spôsobov. Za vyskúšanie stojí hrnčeková bublanina bez mlieka, ale aj recept na bublaninu bez cesta i recept na čerešňovú bublaninu s tvarohom.
Odporúčame vyskúšať: Hrnčekový recept na perník s jablkami: Vráť sa ku klasike od babičky!
Na slivkovú bublaninu potrebujete (na menší plech):
- 2 vajíčka
- 200 g práškového cukru
- 1 dcl oleja
- 1,5 dcl mlieka
- 250 g polohrubej múky
- ½ balenia prášku do pečiva
- štipku sódy bikarbóny
- vykôstkované slivky
Do misky si rozbijeme vajíčka a spolu s cukrom ich poriadne vymiešame. Na ich vymiešaní si dáme poriadne záležať – ak ich budete miešať trošku dlhšie, tak cesto bude krásne nadýchané. K vyšľahaným vajíčkam postupne pridávame mlieko a olej. Opäť dobre vyšľaháme.
V extra miske si zmiešame múku, prášok do pečiva a sódu. Nám sa osvedčilo pridať aj trochu škorice, no tú nemusíte pridávať, ak nie ste jej veľkými milovníkmi. Múčnu zmes následne pridáme k vajíčkovej a vymiešame cesto. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na vrch poukladáme umyté a vykôstkované slivky, ktoré sme zmiešali s troškou vanilkového cukru.
Bublaninu pečieme 35 – 40 minút pri 180 °C alebo dovtedy, kým nebude upečená dozlatista. Aby sme sa presvedčili či je bublanina upečená, tak si môžeme pomôcť aj špajdľou. Ak sa k nej cesto nelepí, tak je bublanina upečená.
Vyskúšaj tiež: Čučoriedkový koláč bez cukru (cheesecake) pre víkendových hostí: Určite ním nepohrdnú