Zabaglione je mimoriadne chutný taliansky dezert. Ak chcete na svojich hostí zapôsobiť neuveriteľne chutným dezertom, ktorého príprava vám zaberie veľmi málo času a námahy, potom je tento recept na zabaglione určený práve vám.
Existuje mnoho variant tohto dezertu, ale klasický recept vyžaduje iba 3 prísady, ktorými sú vaječné žĺtky, cukor a víno podľa vášho výberu. Tradične sa používa dezertné víno, ako je napríklad marsala, ktoré pridáva do omáčky bohatú arómu. Avšak, môžete experimentovať s rôznymi druhmi vín, aby ste dosiahli požadovanú chuť.
Zabaglione je považovaný za dezertnú omáčku, ktorá je preslávená po celom svete. Jeho pôvod sa datuje až do 16. storočia a odvtedy sa stal súčasťou mnohých tradičných talianskych jedál. Táto omáčka je známa pre svoju lahodnú chuť a jedinečnú textúru.
Prečo však ten dvojaký názov? Nenechajte sa zmýliť – ide o rovnaký vyšľahaný dezert, ktorý však má rôzne pomenovanie v rôznych kútoch sveta. Zabaglione alebo zabaione je názov pre dezert, ktorý sa používa v Taliansku. Sabayon je pomenovanie pre tú istú maškrtu vo Francúzsku.
Sabayon dodáva dezertom luxusný dotyk a jeho sladká chuť je obľúbená medzi milovníkmi všetkých zákuskov. Tento dezert môžete podávať s akýmkoľvek ovocím, čokoládou, zmrzlinou, sušienkami, kávou, inými dezertmi – možností je nekonečne veľa. A rovnako existuje aj množstvo rôznych receptov na túto pochúťky. My máme pre vás tri, ktoré stoja za vyskúšanie.
Recept na sabayon:
- 4 žĺtky
- 100 g kryštálového cukru
- 200 ml bieleho suchého vína
Cukor s bielym vínom dáme do hrnca a položíme na sporák. Varíme za stáleho miešania až kým sa neodparí všetok alkohol. Mala by vám vzniknúť hustejšia hmota (tekutina).
Následne dáme hrniec dole zo sporáka a postupne pridávame žĺtky. Opäť vrátime na sporák, stiahneme na minimum a šľaháme. Vzniknúť by vám mala žĺtková pena. Hotovú penu rozdelíme do misiek a dozdobíme podľa vlastných predstáv.
Hotový krém sabayon je možné aj zapiecť. Ak sa rozhodnete pre túto verziu, tak použite odolné misky, ktoré vydržia vyššiu teplotu. Krém môžete zapiecť v rúre alebo v rozpálenom grile.
Pred servírovaním dozdobte ovocím, zmrzlinou, posypte práškovým cukrom alebo nastrúhanou čokoládou.
Odporúčame: Osviežujúce a lahodné: Nepečené ovocné tiramisu plné čerstvosti a slasti
Zdroj: Depositphotos
Sabayon bez alkoholu:
- 5 žĺtkov
- 5 lyžíc kryštálového cukru
- 10 jahôd
- ½ lyžičky vanilkovej esencie
- čokoládové hoblinky
Jahody nakrájajte na štvrtiny, potom k nim pridajte lyžicu cukru, dobre premiešajte a nechajte bokom.
Do misky dajte oddelené žĺtky, pridajte 4 lyžice cukru a vanilkovú esenciu. Žĺtky šľahajte až kým sa nerozpustí cukor a nedocielite krémovejšiu hmotu. Následne misku postavte nad hrniec s vriacou vodou (pripravte vodný kúpeľ) a pokračujte v šľahaní – po približne 6 minútach by ste mali získať žĺtkovú penu. Po vyšľahaní sporák vypnite a pustite sa do servírovania.
Na dno pohárov nasypte jahody, nalejte sabayon krém a dozdobte čokoládovými hoblinami.
Citrónový sabayon
- 4 žĺtky
- 4 lyžice cukru
- 4 lyžice citrónovej šťavy
- 2 lyžice smotany na šľahanie
- 4 šálky čerstvého ovocia
Žĺtky, cukor a citrónovú šťavu šľahajte, kým sa nespoja. Misku postavte nad hrniec s mierne vriacou vodou a šľahajte, kým zmes nezdvojnásobí svoj objem a po zdvihnutí metličky nebude mať tuhú špičku (ako pri snehu z bielkov). Odstavte z ohňa a vmiešajte smotanu. Podávajte ihneď alebo pred podávaním vychlaďte. Samozrejme, podávajte s čerstvým ovocím.