Milujete jednoduché pečenie s dokonalým labužníckym výsledkom? Ak áno, tak tento recept musíte vyskúšať!
Pripravila som si pre vás veľkonočnú bábovku s banánmi a lahodnou karamelovou polevou.
Príprava: 30 minút
Pečenie: 40 minút
Potrebujeme na 1 bábovkovú formu:
- 125 g Hery
- 220 g práškového cukru
- 45 g hnedého kryštálového cukru
- 3 vajíčka
- 300 g hladkej múky
- 2 lyžice bezfosfátového prášku do pečiva
- 1 lyžica mletej cejlónskej škorice
- 180 g kyslej smotany
- 2 lyžičkou roztlačené banány spolu asi 220 g
Karamelová poleva:
- 135 g hnedého cukru
- 250 g smotany na varenie
Odporúčame prečítať: Citrónový chlebíček – bez lepku a bez laktózy
Postup:
Rúru predhrejeme na 180 °C. Do misky vložíme zmäknutú Heru, práškový cukor a hnedý cukor a vyšľaháme dopenista. Potom postupne pridávame vajíčka a šľaháme. Preosejeme múku, pridáme do nej prášok do pečiva a postupne zašľaháme do cesta, pridáme škoricu, kyslú smotanu a banány, ešte vyšľaháme.
Cesto dáme do bábovkovej formy s priemerom 26 cm. Vo vyhriatej rúre pečieme asi 40 minút. Či je bábovka dostatočne upečená skontrolujeme tak, že do stredu zapichneme drevenú špajdľu. Ak sa na ňu cesto nelepí, môžeme vybrať z rúry. Bábovku vyklopíme a necháme vychladnúť. Pripravíme si karamelovú polevu. Na panvicu vysypeme cukor a smotanu na varenie a na miernom ohni bez prestávky miešame, kým sa cukor nerozpustí. Potom zvýšime plameň asi na 8 minút, kým karamel nezačne hustnúť. Necháme ho vychladnúť a ozdobíme ním bábovku.
Recepty pripravila a odfotila: Jana Štrbková
Viac lahodných receptov na bábovky, ktoré som napiekla nájdete na mojom blogu www.medovemotuzy.sk