Máte radi pečené gaštany alebo si radi pochutnáte na lahodných gaštanových jazýčkoch? V tom prípade si jednoznačne zamilujete i koláčik, na ktorý vám dnes prinášame recept. Gaštanovo-čokoládový zákusok je naozaj veľmi jednoduchý na prípravu. Nemusíte sa obávať, že na ňom niečo pokazíte alebo že pri jeho pečení strávite dlhé hodiny. Hotový je raz-dva a dozaista nadchne nielen milovníkov gaštanovej chuti. Chcete si aj vy po ňom pooblizovať všetky prsty? Tak hor sa do pečenia!
Vyskúšaj aj: Recept na zdravý dezert? Skús famózne proteínové guličky 3x inak
Budeme potrebovať:
- 250 g gaštanového pyré
- 3 vajcia
- 100 g čokolády na varenie
- 200 ml kyslej 18 % smotany
- 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
- štipku soli
- džem podľa vlastnej chuti
Postup:
- Na začiatku si oddelíme bielka od žĺtkov a každé dáme do samostatnej misky. V jednej mise vyšľaháme bielka so štipkou soli na tuhý sneh. V druhej nádobe zase vymiešame gaštanové pyré so žĺtkami a cukrom. Použiť však môžete aj iné sladidlo, napríklad med. Ak však nepotrebujete zákusok až taký sladký, nemusíte pridávať žiadne sladidlo.
- Následne do gaštanovej hmoty pomaly zapracujeme sneh z bielkov. Vznikne nám tak ľahučké cesto.
- Nádobu na pečenie vytrieme maslom a rovnomerne v nej pripravené cesto rozotrieme. Uvedené množstvá ingrediencií vám vystačia pri použití menšieho plechu. Pri pečení vo väčšej nádobe môžete použiť dvojnásobné množstvá.
- Cesto pečieme pri teplote 180 °C asi 20 až 25 minút. Po upečení ho necháme dostatočne vychladnúť.
- Medzitým si vo vodnom kúpeli necháme rozpustiť čokoládu a keď mierne ochladne, vmiešame do nej kyslú smotanu.
- Ochladnuté cesto potrieme obľúbeným džemom. Dokonalou voľbou sú najmä kyslejšie džemy, napríklad ríbezľový či čučoriedkový.
- Nakoniec na koláčik opatrne navrstvíme čokoládový krém. Vrch tiež môžeme ozdobiť sladkým farebným posypom. Necháme ho v chlade ešte trochu stuhnúť a môžeme podávať. Dobrú chuť!
Odporúčame: Recept na obrátený koláč s banánmi a karamelom: Dôvod začať piecť!