Recept: Jablkový zakrytý koláč ako od maminky

Jablkové koláče mám veľmi rada a tento „zakrytý“ je mojou srdcovkou.

 

Preto v tomto období, kedy sa oberajú jablká, by bolo hriechom si nejaký jablkový koláč nepripraviť. Ak nechcete koláč v tortovej forme, jednoducho si ho upečte na plechu.

 

Podávať ho môžete so šľahačkou, zmrzlinou alebo ho len tak pocukrite. 
 

Na cesto budete potrebovať:

  • 180 g mäkkého masla
  • 100 g trstinového cukru
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • kôru z jedného bio citrónu
  • 1/4 ČL soli
  • 2 vajcia
  • 400 g špaldovej hladkej múky
  • 1,5 ČL bezfosfátového prášku do pečiva


Všetky suroviny dajte do jednej misy a spracujte cesto. Cesto je treba spracovať rýchlo, nemiesiť zbytočne dlho, lebo vo výsledku nebude chrumkavé. Pripravené cesto rozdeľte na tretiny. Z jednej vyvaľkajte na doske kruh vo veľkosti formy (24 cm), okraje pekne orežte a preložte ho na papier a prikryté dajte do chladničky. Z druhej tretiny tiež rozvaľkajte kruh a dajte ho na dno formy. Formu môžete vymazať maslom. Z tretej tretiny postupne vyvaľkajte pásy a vyložte nimi boky tortovej formy po okraj. V spojoch pri dne cesto dobre pritlačte, aby nevytekala náplň. Takto pripravenú formu dajte do chladničky.

chrumkavý jablkový koláč

Zdroj: Shutterstock®

Na náplň budete potrebovať:

  • 1,50 kg očistených kyslejších jabĺk (napr. Boskop, Elstar, Idared)
  • 350 ml jablkovej šťavy 100 %
  • 50 g trstinového cukru (ak sú jablká veľmi kyslé)
  • 1/2 ČL mletej škorice
  • šťavu z jedného citrónu
  • 2 ČL citrónovej kôry
  • 1 balíček vanilkového pudingu
  • 50 ml jablkovej šťavy
  • 50 g hrozienok (alebo brusníc) - ja som nedávala žiadne
  • 2 PL marhuľového džemu


Očistené jablká nakrájajte na tenké plátky (môžu byť aj kocky), vložte ich do 350 ml jablkovej šťavy, pridajte mletú škoricu, šťavu z bio citróna a aj citrónovú kôru. Podľa potreby pridajte cukor, ale šťava je tiež sladká. Zmes premiešajte, priveďte k varu a varte asi 2-3 minúty. Tak aby sa jablká nerozvarili, len zmäkli. Uvarenú zmes hneď preceďte a šťavu zachyťte do misky.


V 50 ml studenej jablkovej šťavy rozmiešajte balíček vanilkového pudingu. Zachytenú šťavu z varenia jabĺk dajte znovu na sporák a za stáleho miešania pridajte rozmiešaný pudingový prášok a uvarte hustý puding. Môžete pridať sušené hrozienka. Puding prelejte na pripravené jablká, jemne premiešajte a nechajte trochu vychladnúť. Zmesou naplňte pripravenú tortovú formu, povrch jabĺk zarovnajte. Natrite okraj cesta na bokoch formy studenou vodou, alebo bielkom a formu zakryte kruhom cesta. Okraje jemne pritlačte. Pečte vo vyhriatej rúre na 180°C asi 45 minút. Ak treba, zakryte v polovici pečenia povrch alobalom, aby sa veľmi nespálil. Ja som povrch pred pečením posypala kryštálovým trstinovým cukrom, po upečení to príjemne chrumkalo.

 

Pozri aj: Recept na tradičné domáce šúľance s makom

Neodolateľný jablkový koláč

Zdroj: Shutterstock®

16 komentárov
Soňa Krátka

Soňa Krátka

27.09.2017 08:07

všetko jablkové máme radi

Vaše meno:

benynka

benynka

27.09.2017 11:14

jablká môžem po celý rok a v koláčoch so škoricou sú výborné

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

27.09.2017 11:34

vyzerá lákavo :) jablkové koláče zbožňujeme :)

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

27.09.2017 15:49

Jablk máme strasne veľa,rada vyskúšam niečo nové.

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

27.09.2017 17:37

jablkové sú pre mňa tie najlepšie..

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

27.09.2017 18:12

jablkové koláče u nás doma chutia všetkým

Vaše meno:

Monika Červinková

Monika Červinková

27.09.2017 19:45

vyzerá ako koláč z Ikei :)

Vaše meno:

Matthew Lockey

Matthew Lockey

27.09.2017 21:16

Skvelý recept!

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

27.09.2017 22:34

Kto by nemal rád jablkový koláčik?:)

Vaše meno:

Angela Gavlasová

Angela Gavlasová

27.09.2017 23:18

Super, podobný robievam, je to veľká lahoda.

Vaše meno:

monika potheova

monika potheova

28.09.2017 14:40

vyzerá chutne!

Vaše meno:

Simona Záhumenská

Simona Záhumenská

30.09.2017 00:32

Určite vyskúšam, vyzerá lákavo :-)

Vaše meno:

Katarína Haluzová

Katarína Haluzová

30.09.2017 13:19

Vyskusane. Len som tam dala viac ovocia, nielen jablka ale aj hrusky a este broskyne. Co zahradka este dala☺. Zjedol sa raz dva

Vaše meno:

Jana Uhrová

Jana Uhrová

30.09.2017 16:39

najčastejšie robíme z jabĺk jablkové pyté, toto bude niečo podobné len v podobe tortičky a tiež isto chutné :)

Vaše meno:

Majka Frnová

Majka Frnová

03.10.2017 07:48

voňavé jablkovo-škoricové koláče na tento sychravý jesenný čas sú ideálne

Vaše meno:

Peter Maňák

Peter Maňák

13.10.2017 10:29

Vyzerá chutne, už ho len zjesť :)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE