Pizza je obľúbeným jedlom mnohých z nás. Či už klasická šunková s kukuricou a slaninou alebo nejaká špeciálna so špenátom či bryndzou. Každý si vyberie. Vedeli ste, že existuje aj ovocná pizza?
Samozrejme cesto na ovocnú pizzu je upravené. Je sladké a bez korenia. Sú dve možnosti, ako takúto pizzu pripraviť. Buď klasickým spôsobom ako slanú verziu, že na ňu najprv všetko naukladáme a tak upečieme. Druhý spôsob je, že upečieme len cesto, krém na ňu natrieme až po upečení a ovocie naukladáme navrch.
Prinášame vám recept na sladkú ovocnú pizzu, ktorú si pripravíte veľmi jednoducho tým druhým spôsobom. Do prípravy môžete zapojiť aj deti. Takáto pochúťka je skvelá na detskú oslavu, pre rodinnú návštevu alebo hocikedy, keď na ňu dostanete chuť.
Odporúčame prečítať: Recept na čučoriedkové mini cheesecakes
Budeme potrebovať:
CESTO:
- 110 g masla
- 150 g cukru
- 1 vajíčko
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 ČL sódy bikarbóny
- ½ ČL prášku do pečiva
- 210 g polohrubej múky
- štipku soli
KRÉM:
- 230 g mäkkého tvarohu
- 60 g masla
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 200 g práškového cukru
OVOCIE:
- Jahody
- Čučoriedky
- Maliny
- Kiwi
- Broskyne
Postup:
1. Vo väčšej mise zmiešame všetky sypké suroviny – polohrubú múku, sódu bikarbónu, prášok do pečiva a soľ. V inej mise vymiešame maslo a cukor do hladkej hmoty, najlepšie šľahačom. Pridáme vajíčko a vanilkový extrakt a poriadne zapracujeme. Nakoniec pridáme múčnu zmes a dobre premiešame.
Odporúčame prečítať: Recept na jednoduché a zdravé fruit roll-ups
2. Cesto vyformujeme do tvaru gule, položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vyvaľkáme do tvaru okrúhlej pizze alebo ako sa nám podarí. Môže sa stať, že sa cesto bude lepiť, preto použite múku. Pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C asi 15 minút, kým okraje nebudú zlatisté. Necháme vychladnúť.
3. Ešte počas pečenia cesta si môžeme pripraviť tvarohovú plnku. Všetky suroviny, teda tvaroh, maslo izbovej teploty, vanilkový extrakt a cukor dobre vymiešame buď šľahačom alebo v mixéri. Dosladíme podľa chuti a môžeme krém nechať vychladiť.
4. Keď je cesto vychladnuté, natrieme ho vrstvou tvarohového krému. A prichádza na rad zábavná časť, do ktorej môžete zapojiť aj deti – zdobenie pizze. Broskyne, kiwi a jahody pokrájame na plátky, ostatné ovocie len ukladáme jedno za druhým. Aký tvar si vymyslíme je len na nás, prípadne môžeme ovocie naukladať úplne náhodne.
Odporúčame prečítať: Zdravé recepty: Domáce raw tyčinky
Odteraz sa vám nebudú zbiehať slinky len na klasickú slanú pizzu, ale určite vám aj táto sladká verzia zachutí a vymyslíte rôzne alternatívy, čím ju ozdobiť a dochutiť.
Prajem dobrú chuť!