Patríte k milovníkom škorice? Je to pomerne aromatická korenina, ktorú si najčastejšie spájame s vianočným obdobím a medovníčkami. Avšak, škorici sa pripisujú mnohé účinky, vďaka čomu si ju mnohí začali pridávať aj do raňajkovej kaše.
Nie je to teda len voňavé korenie, ale aj liečivé korenie, ktoré sa oplatí pridávať do jedál aj častejšie. Škorica obsahuje cinnamaldehyd, čo je antioxidant. A ako vieme, antioxidanty chránia telo pred vplyvom vonkajších radikálov.
Okrem toho je v škorici obsiahnutý celý rad vitamínov a minerálov. Z vitamínov môžeme spomenúť vitamíny A, B, C, E a K. Z minerálov zase vápnik, železo, horčík, fosfor, zinok, sodík, draslík. Vďaka týmto zložkám pomáha škorica normalizovať hladinu cukru v krvi, zmierňuje zápaly, podporuje imunitu i tráviaci trakt. Dokonca sa hovorí, že je nápomocná pri chudnutí.
Poďte si teda spolu s nami pochutnať na škoricových rolkách, avšak pripravených netradične, a to z ovsených vločiek.
Odporúčame: Edamame pripravené na 3 rôzne spôsoby: Ktorý si zamiluješ?
Na rolky z ovsených vločiek potrebujete:
- olej v spreji na varenie
- 2 šálky ovsených vločiek
- 1 lyžičku mletej škorice
- 1 lyžičku prášku do pečiva
- ½ lyžičky jemnej morskej soli
- 2 šálky mandľového mlieka
- ½ šálky roztlačeného banánu (ideálne prezretý banán)
- ¼ šálky javorového sirupu
- 1 väčšie vajce
- 1 lyžicu kokosového oleja
- 1 lyžičku vanilkového extraktu
- ¼ šálky nasekaných pekanových orechov
Na polevu potrebujete:
- 3 lyžice práškového cukru
- 1 lyžicu mandľového mlieka
Postup prípravy
- Rúru predhrejte na 180 °C. Menší plech alebo inú nádobu na pečenie postriekajte olejom vhodným na pečenie.
- Vo veľkej miske zmiešajte ovsené vložky, škoricu, prášok do pečiva, soľ, mandľové mlieko, roztlačený banán, javorový sirup, vajce, rozpustený kokosový olej a vanilkový extrakt. Vymiešajte sa na záver vmiešajte aj nasekané pekanové orechy.
- Zmes nalejte do pripravenej nádoby na pečenie.
- Pečte približne 40 minút. Po upečení nechajte 5 minút vychladnúť a nakrájajte na 6 alebo viac kúskov.
- Kým zmes chladne, pripravte si polevu. Vymiešajte práškový cukor s mandľovým mliekom. Preložte do plastového vrecka a ozdobte upečené „rolky“.
Tip: Ak chcete, aby mali rolky práve tvár roliek, tak pridajte viac ovsených vločiek, aby bolo cesto hutnejšie a bolo možné rozvaľkať ho. Takto cesto následne nakrájajte na širšie pásiky a stočte do tvaru rolky. Ideálne je pred stočením cesto jemne potrieť olejom a posypať škoricovým cukrom, aby boli rolky viac škoricové (samozrejme, cukor pridávať nemusíte). Takto pripravené rolky preložte do nádoby tesne vedľa seba a dajte piecť.
Vyskúšajte aj tieto fantastické recepty:
- Škoricové osie hniezda (cinnamon rolls) s polevou: Kysnutá domáca pochúťka
- RECEPT: Škoricové slimáky z lístkového cesta – len jedna dávka stačiť nebude
- Recept na jablkovo-škoricové rožteky, ktorým nik neodolá
- Recept na škoricové rollo z lístkového cesta
- Recept na škoricové a kakaové slimáky ako od babky